ŽENA KOJA SE IZLEČILA OD RAKA PLUĆA OTKRIVA JEZIVE DETALJE SVOJE BOLESTI: „Korona mi je spasila život“

Autor:

Vesti

27.11.2023

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjoj sekundi je jedna doktorka insistirala na bronhoskopiji po hitnom postupku.

ŽENA KOJA SE IZLEČILA OD RAKA PLUĆA OTKRIVA JEZIVE DETALJE SVOJE BOLESTI: „Korona mi je spasila život“

Foto: K1 printscreen youtube.com

Dizajnerka Tanja Oreščanin, pre dve godine je slučajno saznala da boluje od raka pluća

. U emisiji „Uranak“ na televiziji K1,dizajnerka je podelila svoju životnu priču i borbu kroz koju je prošla.

- Ja sam jedna od onih osoba koja je zahvaljujući koroni saznala da ima rak pluća. Nisam imala nikakve simptome, živela sam sasvim normalno. Pre dve godine, dobila sam najblaži oblik korone, i izgubila sam samo čulo mirisa. Odlazim na testiranje i tamo mi predlažu da uradim rendgen pluća, a nakon njega i još jedan sa strane. Kada su pogledali snimak pluća, rekli su mi da je najbolje da sa izveštajem odem u Zemunsku bolnicu kako bi lekari videli šta je. Ja i dalje apsolutno ne znam šta se događa. Lekari mi tada preporučuju da ostanem u bolnici, ali sampomislila da možda imam neku skrivenu upalu pluća. Kako sam krenula na testiranje, nisam imala lične stvari kod sebe, pa sam pozvala supruga da mi donese. U bolnici ostajem deset dana, gde mi niko ništa ne govori. Jedino su mi prilazili lekari i rekli da sam imala sreće u nesreći – priča Tanja Oreščanin i dodaje:

U Srbiji na svaka dva sata od raka pluća umre jedna osoba. Među obolelima je sve više mlađih žena, a više od 90 odsto su pušači.

- Nakon urađenog još jednog skenera, dežurni lekar mi je rekao da ne pomišljam na najgore, što me je dodatno zabrinula i da kada dobijem negativan na koronu, odem detaljno da se ispitam, jer imam nešto u plućima što može da bude svašta i ništa. Kada sam izašla iz njegove ordinacije, šetala sam hodnicima bolnice, gledala u pod i pomislila  u sekundi da ću stvarno možda da umrem. Kako sam legla u krevet, počela sam da doživljavam napad panike, nisam mogla da dišem. Doktori su mi dali tada tabletu za smirenje. Nakon negativnog testa na koronu, istog momenta me prebacuju u KBC na odeljenje pneumatologije, gde nastavljam ispitivanja. Skener pokazuje da imam na plućima neke senke od posledica neke upale pluća koju sam možda ranije preležala. Međutim, u poslednjoj sekundi je jedna doktorka insistirala na bronhoskopiji po hitnom postupku. Tri dana kasnije osam lekara mi saopštava rezultate, koji su pokazali da u plućima postoje maligne ćelije. Pustili su me tog dana kući i zakazali mi operaciju za dve nedelje, nakon koje ću moći, prema njihovim rečima, normalno da nastavim sa životom – priča Tanja u dahu i dodaje da su joj doktori rekli, da je jedan od retkih slučajeva kojoj je bolest otkrivena na vreme.

Iako čak 90 posto odolelih osoba od raka pluća su pušači, Tanja smatra da je bolesti doprineo i stres

- Bila sam pušač, ali ne strastveni. Dugo sam tražila razlog da ih ostavim. One jesu fizički štetile mom stanju organizma, ali ja bih sada rekla kao i svi ostali da je i stres u pitanju. Rekli su mi da je rak pluća oznaka za tugu. Iako sam imala dosta stresova, danas sam presrećna i budim se sa rečenicom „Hvala ti, Bože“- dodaje Tanja za K1

Iako je operacija prošla uspešno i imala je ciklus hemioterapija, Tanji se godinu dana kasnije rak vratio

- Meni se rak vratio, godinu dana od prve operacije. Nakon operacije koju sam imala u martu 2021. godine, druga je bila u martu 2022. Posle moje prve operacije sam imala ciklus hemoterapije i kontrolu u oktobru te iste godine, aliu januaru 2022. godine saznajem da ponovo nešto postoji, odnosno da se bolest vratila. Otišla sam kod mog hirurga, doktora Savićakoji mi je spasio život. Rekao mi je da ne postoji druga opcija i da će morati da mi izvade celo plućno krilo, jer moraju da idu radikalno. Objasnio mi je da će biti teža operacija i teži oporavak. Rekla sam mu šta god da treba, samo da me spasi – priseća se Tanja kroz suze.

Hrabra Tanja, pored sve muke sa bolesti koju doživljava, morala je na najbezbolniji način svojoj deci da objasni kroz šta prolazi

- Prvi put kada sam išla na operaciju objasnila sam im da idem da idem na operaciju jedne tačkice, koja je slična onoj kao na zubu. Drugi put sam im rekla isto to, ali da će ovog puta morati mnogo više da budu dobri i da mi pomažu. Mojoj deci sam za rak rekla godinu dana nakon druge operacije – dodaje.

Nakon hemoterapije, Tanji je počela da opada kosa, a najteži trenutak bio je šišanje

- Mama me je ošišala jer je ona frizerka. To vam je trenutak za ženu kada potpuno postaje ogoljena. Jedino što ostaje je njena duša. Kada više ne vidite ništa spolja, već samo ono iznutra. Onda doživite suočavanje i kažete sebi, da je ovo istina i da će kosa porasti. Tada sam stavila na glavu moju kapicu, crveni karmin koji sam ponela, naočare i rekla mami da idemo na ručak– kaže Tanja i dodaje da se svaki dan bodri da je zdrava i zahvalna, kao i da ima malu dozu straha da će se rak vratiti.

- Ja sam danas zdrava, zahvalna, prihvatila sam odgovornost za svoje zdravlje, organizam, um, dušu. Iako imam strah, svakodnevno podižem veru - Nastavlja za K1

Pneumolog, dr Vesna Ćeriman Krstić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 objašnjava da u ranoj fazi karcinom pluća nema nikakve simptome

- Rak pluća jako kasno daje tegobe. Tako da u početnom stadijumu nema nikakvih simptoma.Jedino može da bude ubrzana sedimentacija i povećan CRP, ali ko još rutinski vadi krv na svakih godinu dana. U momentu kada krenu simptomi bolest je u najvećem broju slučajeva već uznapredovala. Broj pacijenata koji su operisani, kao što je Tanja, bolest su otkrili na nekim sistematskim pregledom, tokom kovida  – kaže doktorka  dodaje da je današnje lečenje ove opake bolesti mnogo naprednije.

Foto: K1 printscreen youtube.com

dr Vesna Ćeriman Krstić

 

- Kada dođemo do momenta lečenja, sada imamo bolje opcije lečenja nego ranije. Ranije su pacijenti u četvrtom stadijumu zaista kratko živeli. Petogodišnje preživljavanje je bilo manje od 10 posto. Sa novim lekovima je bolje, imamo pacijente koji primaju molekularno imuno terapiju i žive deset godina, što je za pacijente u metastatskom stadijumu karcinoma pluća odlična vest - navodi doktorka.

Doktorka ističe da bolest pogađa osobe preko 65 godina i da je Tanjin slučaj zaista šok kako za nju, tako i za lekare

- Bolest pogađa obično osobe preko 65 godine, tako da je Tanjin slučaj šok, kako za nju, tako i za lekare. Sledeće godine bi trebao da zaživi skrining za karcinom pluća. Nadam se da će to biti za pacijente biti blagi pomak, jer će to značiti da će moći da se u ranom stadijumu otkrije karcinom – kaže doktorka i objašnjava ko sve treba da radi skrining pluća:

- Pušači stariji od 50 godina, osobe koje imaju opstruktivnu bolest pluća, jer oni imaju predispozicije za karcinomu odnosu na ostalu populacije. Ono što moram da naglasim je da neće svaki pacijent koji puši dobitikarcinom pluća, ali naši pacijenti su u 90 posto slučajeva pušači – zaključila je doktorka Vesna Ćeriman Krstić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading