SRBIJA DOBIJA SISTEM ZA RANO UPOZORAVANJE NA NUKLEARNI AKCIDENT: Biće raspoređene 33 merne jedinice

Autor:

Vesti

30.10.2023

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donacija Evropske komisije stigla u zemlju.

SRBIJA DOBIJA SISTEM ZA RANO UPOZORAVANJE NA NUKLEARNI AKCIDENT: Biće raspoređene 33 merne jedinice

Foto: republika.rs

Najnovija vest

U cilju unapređenja sistema obaveštavanja o nuklearnim ili radiološkim akcidentima, Srbija će dobiti novi sistem za rano upozoravanje. Donacija Evropske komisije, 33 merne jedinice, već su stigle u zemlju, a trenutno se vrše pripreme za njihovo postavljanje.

Ove merne stanice biće raspoređene širom teritorije Srbije, kako bi se poboljšala pokrivenost i zaštita stanovništva od štetnog uticaja jonizujućeg zračenja. Imajući u vidu da zemlje u okruženju poseduju aktivne nuklearne elektrane, kao i da je u Mađarskoj u toku izgradnja novih nuklearnih reaktora, postavljanje novog sistema za rano upozoravanje je od izuzetnog značaja za našu bezbednost.

Do sada je Srbija imala mrežu od devet mernih stanica, ali sa dolaskom novih, najmodernijih stanica, sistem će biti unapređen na još veći nivo. Na taj način, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije će moći da prati nivo radioaktivnosti, procenjuje njegov uticaj na stanovništvo i životnu sredinu, kao i da pravovremeno donosi odgovarajuće mere zaštite.

Kada je reč o novom sistemu za rano upozoravanje, on će biti instaliran u skladu sa postojećim rizicima i omogućiće bolje praćenje i merenje radioaktivnosti u životnoj sredini. Ovo je jedan od najvažnijih koraka ka unapređenju sistema zaštite od nuklearnih ili radioloških akcidenata, a implementacija novih mernih stanica će omogućiti brže i efikasnije reagovanje u slučaju neželjenih događaja.

Srbija će tako postati jedna od zemalja u regionu sa najmodernijim sistemom za rano upozoravanje na nuklearne akcidente. Uz sistematsko praćenje nivoa radioaktivnosti i pravovremeno obaveštavanje javnosti, ova investicija će dodatno osnažiti sigurnost i bezbednost naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading