Otpis kamate, do 60 rata i posebni uslovi za socijalno ugrožene kategorije: Evo šta poručuju iz "Infostana"

Autor:

Vesti

30.10.2023

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od 1. novembra "Infostan" Beograd počinje reprogramiranje duga komunalnih usluga. Građani koji imaju dugovanja moći će da se prijavljuju narednih šest meseci – sve do kraja aprila iduće godine.

Otpis kamate, do 60 rata i posebni uslovi za socijalno ugrožene kategorije: Evo šta poručuju iz "Infostana"

Foto: Shutterstock

Od 1. novembra, "Infostan" Beograd uvodi reprogramiranje duga za komunalne usluge, pružajući građanima jedinstvenu mogućnost da se izbore sa svojim dugovanjima. Ova akcija trajaće šest meseci, sve do kraja aprila iduće godine, a omogućava izmirenje duga na više mesečnih rata sa otpisom kamate. Ovaj reprogram se razlikuje od prethodnih, jer prvi put prepoznaje kategoriju korisnika sa niskim primanjima, kao što su socijalno ugrožene kategorije i penzioneri. Posebni uslovi su omogućeni za ove građane, koji uključuju potpuni otpis kamate i čak 20% otpisa glavnog duga.

Lidija Gligorić, direktorka Sektora naplate "Infostana", istakla je da se reprogram odnosi na sva dospela nenaplaćena potraživanja, bez obzira na to da li su kod sudova, javnih izvršitelja ili su neutužena dugovanja. Ova akcija je posebno važna za one građane koji nemaju redovna primanja ili su suočeni sa teškim životnim okolnostima koje su ih dovele do nagomilanih dugova.

- Ovaj reprogram se razlikuje od prethodnih, jer je prvi put prepoznata kategorija korisnika sa niskim primanjima, a to su socijalno ugrožene kategorije i penzionera, koji su evidentirani kao primaoci novčane socijalne pomoći, ili evidentirani u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kao penzioneri. Omogućeni su posebni uslovi – potpuni otpis kamate i 20 odsto otpis glavnog duga, bez obzira na broj mesečnih rata na koji se otplaćuje – 12, 24, 48 ili 60, u zavisnosti od visine duga - navela je Gligorićeva za RTS.


Ipak, postavlja se pitanje da li je ova akcija pravedna prema onima koji redovno izmiruju svoje račune. Gligorićeva je odgovorila da postoje olakšice i za njih, te da korisnici koji redovno izmiruju obaveze ostvaruju popust od 5, 6 ili 7%.

Ovo je već šesti reprogram Infostana od 2011. godine, a dugove povremeno reprogramiraju i druge lokalne samouprave. Građani će imati mogućnost da zaključe ugovor o reprogramu duga na jednoj od 11 ekspozitura širom Beograda ili zgradi Direkcije. Sve informacije o uslovima reprograma mogu se dobiti putem Servisnog centra grada ili putem imejla i sajta Infostan tehnologije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading