RASTE BROJ OBOLELIH OD KOVIDA-19 U SRBIJI, LEKARI PORUČUJU: "Situacija postaje uznemirujuća"

Autor:

Vesti

17.09.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raste broj obolelih od kovida-19 u Srbiji,Institut za onkologiju zabranio posete

RASTE BROJ OBOLELIH OD KOVIDA-19 U SRBIJI, LEKARI PORUČUJU: "Situacija postaje uznemirujuća"

Foto: Tanjug/AP

U poslednje dve nedelje došlo je do porasta broja testiranja na koronavirus na dnevnom nivou i da "pomalo zabrinjava" da je oko 20 procenata uzoraka pozitivno.

Ove informacije saopštila je doktorka Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko" i izrazila zabrinutost zbog naglog porasta broja testiranih građana, koji imaju simptome virusa. Prema njenim rečima, situacija postaje pomalo uznemirujuća jer je oko 20% uzoraka pozitivno na virus.

Jovanovićeva je za RTS izjavila da će Radna grupa za kovid održati sastanak tokom naredne nedelje kako bi razmotrila aktuelnu situaciju. U međuvremenu, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je od petka ponovo ograničio posete zbog porasta broja zaraženih.

Prema zvaničnim podacima, tokom prethodne nedelje više od 7.000 građana Srbije je podvrgnuto testiranju, pri čemu je njih 1.500 bilo pozitivno. Gužve u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju testiranje postaju sve veće.

Doktorka Jovanović istakla je da je posebno zabrinjavajuća pojava podvarijante virusa poznate kao "eris," koja se brže i lakše širi. Ova podvarijanta je registrovana u više od 57 zemalja, uključujući i Srbiju. Postoji i sumnja da cirkuliše podvarijanta "pirola," ali još nije potvrđena.

Uprkos ovim zabrinjavajućim vestima, doktorka Jovanović smatra da nema razloga za paniku. Naglašava da mnogo ljudi je preležalo kovid, a veliki broj je vakcinisan. Nadalje, nada se da će uskoro biti dostupne nove buster vakcine koje će dodatno poboljšati zaštitu od novih sojeva virusa.

Posete u nekim bolnicama opet ograničene

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije sada zahteva nošenje maski i posedovanje potvrde o urađenom pi-si-ar testu za sve pacijente koji se primaju na bolničko lečenje.

Pacijenti koji ulaze u bolnicu, posebno onkološki i hematološki pacijenti, moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 72 sata. Isto važi i za prijem u domove za stara lica i odelenja s osobama s oslabljenim imunim sistemom.

Što se tiče testiranja, doktorka Jovanović ističe da se trenutno preporučuje testiranje samo za osobe s simptomima akutnih respiratornih infekcija, i to prvo antigenskim testovima. Ako je antigenski test negativan, a simptomi perzistiraju, radi se pi-si-ar test. 

Doktorka Jovanović napominje da se testiranje može obaviti u domovima zdravlja, a svaki dom zdravlja ima posebnu jedinicu za pacijente s simptomima respiratornih infekcija. Takođe, posebna odeljenja na klinikama namenjena su lečenju pacijenata zaraženih kovidom.

Iako su se brojke zaraženih povećale u bolnicama, uglavnom se radi o starijim osobama, i trenutno nema pacijenata na respiratorima.

Doktorka Jovanović apeluje na sve građane da obrate pažnju na promene u svom zdravstvenom stanju i da se jave svom izabranom lekaru ako primete simptome kao što su povišena temperatura, kijanje, bol u grlu, malaksalost, glavobolja, dijareja, osip po koži ili curenje nosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading