AMERIKA SPREMA SANKCIJE SRPSKIM FIRMAMA: Ruskoj vojsci šalju elektroniku, pod istragom 20 firmi, biće i hapšenja

Autor:

Vesti

25.07.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanije iza kojih mahom stoje Rusi, pod maskom voća i povrća, izvoze vojnu opremu.

AMERIKA SPREMA SANKCIJE SRPSKIM FIRMAMA: Ruskoj vojsci šalju elektroniku, pod istragom 20 firmi, biće i hapšenja

Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države vode istragu i spremaju sankcije protiv više od 20 kompanija iz Srbije koje se bave izvozom ili reeksportom elektronske opreme i svoju robu prodaju Rusiji, saznaje Republika. Naime, bez obzira na to što Beograd nije uveo sankcije Moskvi, postoje određene vrste robe čiji je reeksport strogo zabranjen, a radi se o materijalima i proizvodima koji mogu da imaju dvojnu namenu.

- Iza ovih kompanija mahom stoje Rusi, a sedište im je u Beogradu. Na deklaracijama uglavnom navode da je u pitanju druga roba, a, u stvari, radi se o elektronskim delovima koje se koriste za vojne svrhe. Mnoge kompanije koje su pod lupom SAD našle su rupu u zakonu, pa tako elektronsku opremu prodaju Moskvi preko trećih zemalja, koje su navedene kao krajnji korisnici. Nije isključeno da se i naša država uključi u istragu, pa su u dogledno vreme moguća i hapšenja - kaže naš izvor upućen u ovaj slučaj.

TRANSFER TEHNOLOGIJE

Ove kompanije, često pod maskom izvoza voća, prodaju Moskvi elektrokomponente koje se koriste u vojne svrhe. Među njima je, kako se sumnja, i firma "Goodforwarding" iz Beograda, za koju se pretpostavlja da je u vlasništvu Rusa i da joj je trgovina voćem i povrćem paravan za trgovinu mnogo opasnijom robom. Na naše pitanje da li posluju tako što izbegavaju propise i bave se transakcijama opreme iz Kine u Rusiju, odgovoreno nam je da "mora da se šalimo".

SAD sumnjiče i firmu "IC supply" iz Beograda da preko Turske prevoze elektroniku za Rusiju. Ni iz ove kompanije do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanja poslata još pre desetak dana.

Koliko je situacija ozbiljna, govori i to što se jedna, dosad gotovo nepoznata, firma iz Beograda "MCI trading" D. O. O. našla na listi sankcija SAD zbog, kako je navedeno, "materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ruskoj firmi 'AK Microtech' iz Moskve".

Pomenuta ruska firma, koja je takođe pod sankcijama, tereti se da je obezbeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

- Kako je objašnjeno, radi se o kompaniji specijalizovanoj za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji. Srpska firma je od početka napada na Ukrajinu u Rusiju poslala desetine pošiljki.

Duplirali izvoz od početka rata

Amerikanci su tokom svoje istrage utvrdili da je "MCI trading" zabeležio veliki rast izvoza od početka rata u Ukrajini. Tako je godišnji prihod između 2018. i 2021. iznosio oko milion evra, da bi ga u prošloj godini firma udvostručila na 2,2 miliona.

SUMNJIVI REEKSPORT

Naime, srpske firme koriste mogućnost reeksporta robe iz Evropske unije za Rusiju, ali je izvoz strogo zabranjen za robu koja može da posluži ruskoj vojsci u agresiji na Ukrajinu.

- Najčešće se u papirima, kao krajnje odredište, navodi Turska, koja balansira u odnosima s Moskvom i često gleda kroz prste kada su ovakve malverzacije u pitanju. Visokotehnološka oprema tako završava u Rusiji, a pošiljalac se pokriva zvaničnim papirima. U situaciji kada Vašington stavlja pod lupu svaku, pa i najmanju, podršku Putinovoj invaziji, ovakve stvari su veoma opasne po našu državu. Zbog toga će se verovatno i Srbija uključiti u istragu da bi se ovakve malverzacije sprečile - objašnjava sagovornik našeg portala.

Infracrveni senzori za projektile

Među proizvodima kojim je "AK Microtech" snabdevao rusku vojsku su i infracrveni senzori, integrisana kola i memorijske komponente.

Infracrveni optički senzori za detekciju zapaljivih gasova imaju široku primenu u mnogim granama industrije. U vojnoj industriji se koriste u vođenju projektila i raketa da bi detektovali prisustvo zapaljivih gasova u okolini i omogućili preciznije ciljanje i izbegavanje potencijalnih opasnosti.

Oni se koriste u vojnim sistemima za detekciju hemijskih agenasa i zapaljivih gasova koji mogu biti deo hemijskog oružja, kao i za detekciju zapaljivih gasova, a koriste se u vojnim vozilima, tenkovima...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Rade

06.08.2023 00:11

A ko će koga da hapsi kada Srbija nije uvela sankcije Rusiji? Hoće li Englezi? Nemci?Ili Amerikanci? Ili daleko bilo "Naši"?

Stojko

06.08.2023 20:44

A posle Amerikanci sankcionisu Vulina na politickoj osnovi.