Firma iz Srbije na listi sankcija SAD zbog podrške Rusiji

Autor:

Vesti

21.07.2023

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech.

Firma iz Srbije na listi sankcija SAD zbog podrške Rusiji

Foto: shutterstock

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država objavilo je 20. jula da uvodi sankcije za skoro 120 pojedinaca i kompanija zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Među sankcionisanima je i firma iz Srbije MCI Trading DOO, sa sedištem u Beogradu.

U saopštenju američkog ministarstva navodi se da je ova firma pomogla ruskoj firmi AK Microtech da nabavi visokotehnološku opremu od proizvođača iz Azije, Evrope i sa Bliskog istoka.

Ruska firma AK Microtech se tereti da je obezbeđivala visokotehnološku opremu ruskoj odbrambenoj industriji.

U saopštenju se navodi da je ruska firma specijalizovana za transfer strane tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući i one koje obezbeđuju mikroelektroniku ruskoj odbrambenoj industriji.

Jedan broj tih krajnjih korisnika nalazi se na listi blokiranih osoba i entiteta od strane SAD, navodi se u saopštenju i dodaje da AK Microtech koristi neruske posrednike kako bi prikrio ruske primaoce.

- Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO - stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, MCI Trading je poslao desetine pošiljki ruskoj firmi AK Microtech od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Firma MCI Trading i njen direktor Ivan Cvetić našli su se na listi sankcionisanih zbog, kako se navodi, materijalne pomoći, sponzorisanja ili obezbeđivanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške firmi AK Microtech.

Iz beogradske firme MCI Trading nisu odmah odgovorili na pisani upit Radija Slobodna Evropa povodom sankcija i navoda američkog ministarstva.

Na njihovom sajtu nema mnogo informacija i piše samo da je reč o preuzeću čija je "pretežna delatnost nespecijalizovana trgovina na veliko".

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja odbija da se priključi zapadnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država stavilo je 11. jula na listu sankcija direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 13. jula da su sankcije Vulinu njegova odgovornost jer "nije uveo sankcije Rusiji".

- Da sam samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije - rekao je Vučić 13. jula za televiziju Pink.

Vučić nije rekao da li će direktor BIA biti smenjen.

Pored firme iz Srbije, SAD su poslednjom odlukom na listu sankcija SAD stavile više od 100 pojedinaca i kompanija uglavnom iz Rusije, uz nekoliko firmi iz Kirgistana i jednu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ove sankcije će ograničiti Rusiju u pristupu kritičnim materijalima, inhibirati njenu buduću proizvodnju i izvoz energije, ograničiti upotrebu međunarodnog finansijskog sistema i obračunati se sa saučesnicima u izbegavanju i zaobilaženju sankcija - piše u saopštenju.

Zamenik ministra finansija SAD Voli Adejemo (Wally Adeyemo) rekao je da nove sankcije predstavljaju još jedan korak u naporima SAD da ograniči vojne sposobnosti Rusije.

- Sve dok Rusija nastavlja da vodi svoj ničim izazvan i brutalni rat protiv Ukrajine, mi ćemo uvoditi sankcije kako bismo Rusiju lišili tehnologije koja joj je potrebna i poremetili sposobnost ruske industrije naoružanja da se snabdeva - rekao je Adejemo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading