I VOJSKA SE ODAZVALA PORFIRIJEVOM POZIVU: U litijskoj pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja

Autor:

Vesti

24.05.2023

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojska Srbije odazvala se pozivu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija da tradicionalno učestvuje u Spasovdanskoj litiji.

I VOJSKA SE ODAZVALA PORFIRIJEVOM POZIVU: U litijskoj pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja

Foto: mod.gov.rs/

Pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske učestvuju danas u ispraćaju kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, iz Valjeva u Beograd, gde će sutra biti pronet ulicama glavnog grada na čelu Spasovdanske litije.

Ispraćaju i litijskoj pratnji prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba brigadni general Savo Iriškić.

Vojska Srbije odazvala se pozivu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija da tradicionalno učestvuje u Spasovdanskoj litiji, a ove godine i pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja, povodom obeležavanja decenije od vraćanja verske službe u Vojsku Srbije.

Pripadnici Drugog centra za obuku Komande za obuku učestvovali su u prenosu kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja iz mesta njihovog stalnog prebivanja – manastira Lelić kod Valjeva do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, posle čega je ispred Pokrovske crkve formirana litija, koju su predvodili episkop valjevski Isihije i episkop lipljanski i vojni Dositej, vikar patrijarha srpskog gospodina Porfirija. Mošti su potom litijski prenete u Hram Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, gde je služen Akatist Svetom vladiki Nikolaju.

Takođe, pripadnici naše vojske danas učestvuju i u prenosu i pratnji moštiju iz Valjeva do Vaznesenjske crkve u Beogradu, gde će biti dočekane pred praznično bdenije u večernjim časovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading