ŽELJKO MITROVIĆ I PR-DC PREDSTAVILI PROTOTIP IKA 20 DRON KOJI NOSI DODATNU BESPILOTNU LETELICU (FOTO)

Autor:

Vesti

22.04.2023

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njegovim rečima već imaju narudžbinu za 10.000 komada.

ŽELJKO MITROVIĆ I PR-DC PREDSTAVILI PROTOTIP IKA 20 DRON KOJI NOSI DODATNU BESPILOTNU LETELICU (FOTO)

Foto: ST/Dragan Kadić

Posle velikog uspeha na sajmu u Dubaiju i Abu Dabija vlasnik i direktor Pink Media Grupe Željko Mitrović na štandu PR-DC predstavio je juče IKA 20 postao jedan od najtraženijih proizvoda u vojnoj industriji.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Željko Mitrović i Ana Brnabić

 

Prema njegovim rečima već imaju narudžbinu za 10.000 komada.

- Dron nosi 12 mina od 60 mm i pokazao da vrlo precizno i na udaljenosti do 20 km izbacuje projektile. Tu su i kamikaze, ali ono što je danas bio veliki hit je dron kerijer. U pitanju je takođe dron IKA 20 koji služi kao lanser za kamikazu. U pitanju je mina od 82 mm sa fiksnim krilima. Ovaj dron sa velike visine ispusti ovu minu koja je zapravo pretvorena u novu bespilotnu letelicu sa krilima i ona ima domet do 60 km, mada smo imali uspešno testiranje i do 100 km - rekao je Mitrović.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Željko Mitrović i Aleksandar Vučić

 

Ika 20 može da nosi i veće mine odnosno projektile od 120mm.

Kako je objasnio Mitrović, nakon što dron ispusti kamikazu mina ima autonomiju i nastavlja svoj put dok se dron vraća u bazu.

- Posebno smo ponosni na trenažer za koji je zaiteresovana i VS. U poitanju je jedinstven proizvod u svetu koji omogućava da upravljač drona na  izuzetno kvalitetan način uvežba upravljanjem i pre nego što podigne letelicu u vazduh - dodao je on.

PR-DC je sve ozbiljni igrač kad je u pitanju konstrukcija i proizvodnja dronova za vojnu upotrebu i nameravaju da se usavršavaju u ovom pravcu.

- Opšti trend je u vojnoj industriji da se postigne maksimalni kvalitet za minimalnu cenu. Razmišljali smo kako da integrišemo dva drona a da to bude jeftino. Donja letelica je praktično mina sa fiksnim krilima i prop motorom na leđima i s njom može da se upravlja kao i sa svakom drugom letelicom. Kamikaza ima veliku razornu moć, a dron koji ga nosi ostaje netaknut i može da se vrati u bazu - rekao je Mitrović i dodao da očekuje da će ovaj prototip za manje od dva meseca biti spreman za serijsku proizvodnju.

Ika bombarder hit u svetu

Naoružani dron sa obrtnim krilima pod imenom IKA bombarder projektovan je i proizveden u PR-DC. Konstrukcija letelice je napravljena od kompozitivnih materijala pre svega od ugljeničkih vlakana i epoksidne smole što omogućava let od 30 minuta sa 20 kg tereta što je jedinstveno na tržištu. Let može biti potpuno autonoman i nosi do 12 projektila od 60 mm. Ima mogućnost da izuzetno precizno baca jednu po jednu bombu i tako neutrališe različite ciljeve. Ovaj dron može da se koristi i kao izviđač i opremljen je neophodnim kamerama, a informacije šalje ostatku sistema.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading