NIKOGA NISMO LAGALI, JASNO SMO REKLI ŠTA HOĆEMO DA URADIMO, ŠTA NEĆEMO! Obraćanje Vučića: Svi znaju da reč Srbije znači!

Autor:

Vesti

28.03.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednicu Grčke Katerinu Sakelaropulu, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 29. marta.

NIKOGA NISMO LAGALI, JASNO SMO REKLI ŠTA HOĆEMO DA URADIMO, ŠTA NEĆEMO! Obraćanje Vučića: Svi znaju da reč Srbije znači!

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

U Palati Srbija danas je počeo plenarni sastanak delagacije Srbije i Grčke nakon što je završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu.

Nakon sastanka zvaničnika i delegacija, usledilo je i obraćanje medijima.

- Srećan sam što sam danas imao priliku da vas ugostim u Beogradu, u Srbiji i nadam se da i vi i vaša delegacija se ovde osećate kao kod kuće. Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, prijateljskih, sestrinskih i bratskih odnosa - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

- Čini mi se da se naši narodi itakako dobro razumeju. Mi smo danas analizirali i političku situaciju u regionu, Evropi, svetu, ali i analizirali naše odnose. Srbija i Grčka potvrdile su privrženost i podršku principima povelji UN, teritororijanom integritetu, posebno sam zahvalan gospođi Sakelaropulu na jasnoj podršci integritetu Srbije. Zahvalio sam se grčkoj predsednici i premijeru na podršci Srbiji na evropskom putu, što su se uvek trudili da pomognu našoj zemlji.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

 

Predsednik Vučić je govorio o razmeni dve zemlje, ističući da se nada da će ona biti još veća.

- U skladu sa velikom riznicom koju imamo u Hilandaru, predložio sam Sakelaropulu, da pokažemo deo riznice Hilandara, da stavimo na uvid javnosti. Da prvo izložba bude u Beogradu, pa u Grčkoj - kazao je Vučić.

- Želimo da privučemo više grčkih turista u Srbiju. Razgovarali smo i o daljem infrastrukturnom povezivanjem sa Grčkom. Upoznao sam je šta gradimo kroz Srbiju, brzu prugu do Mađarske, počinjemo da radimo brzu prugu do Niša i kasnije do granice sa Severnom Makedonijom. Druga stvar je energetsko povezivanje gde je Srbija pokazala interesovanje za kupovinu tečnog gasa. verujem da uz saradnju u prehrambenoj industriji, više investicija. Očekujemo novi talas grčkih investitora, verujem da možemo da ih privučemo.

- Predložio sam predsednici Grčke da nas dvoje budemo pokrovitelji izložbe i pokažemo deo Hilandarske riznice i Beogradu i Atini - rekao je predsednik Vučić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

 

- Srbija se nalazi na evropskom putu, ali Srbija zna da to ne zavisi samo od nas. Ono što smo uvek sa radošću prihvatali, to je da sprovodimo reforme. Imamo još u mnogo oblasti da napredujemo. Kada sam rekao da ne zavisi samo od nas, zavisi od političkih odnosa u samoj EU. Ne zaboravite da je Srbija bila bezbroj puta optuživana da ćemo da napednemo jedne, druge. I nikome nije palo na pamet da kaže izvini. Republika Srbija je 50 posto ekonomije zapadnog Balkana. I to će biti još više.

- Oni znaju da je reč Srbije nešto što mnogo više znači. Za nas je cilj da ubrzamo evropski put, ekonomski napredujemo, da demokratiju unapređujemo. Ja nisam neko ko je preterani optimista, ja se veoma plašim današnje situacije u svetu. Plašim se da će konsekvence da budu mnogo gore nego danas. Što se malog srpskog broda tiče, mi ćemo ga voditi ka sigurnoj luci – istakao je Vučić.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

 

- Kao što sam već rekla, pozicija Grčke vezana za Kosovo ostaje nepromenjena. Podsećam, da je strateški cilj priključenje čitavog područja zapadnog Balkana EU, Grčka je spremna da pruži podršku i Beogradu i Prištini, pritisci uvek postoje, ali to nije uticalo na naš stav. Dijalog je nešto korisno što je važno da nastavimo. Kada je neko uporan na cilju, kroz reforme i implementirajući ih Srbija daje dobar primer - rekla je predsednica Grčke.

Vezano za rusku intervenciju u Ukrajinim kao i pitanje energetike, grčka predsednica je rekla:

- Imamo cilj da Grčka postane energetsko čvorište. Smatram da je ova zima prilično dobro prošla, ali mi ne znamo do kada će trajati ovaj rat. Moramo biti spremni. Želim da verujem da će logika i pragmatičnost pobediti - kazala je Sakelaropulu.

Vučić je rekao da u ovom trenutku imamo 520 miliona kubnih metara rezervi gasa.

- Mi ćemo obezbediti preko 700 miliona rezerve, spremićemo se za zimu. Hoće li to biti dovoljno, nikada niste sigurni.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

 

 

Predsednica Grčke zahvalila se na dočeku i dodala da naše zemlje imaju izuzetno dobar odnos.

- Sa velikom radošću posećujem Beograd na poziv predsednika Vučića i hvala na srdačnom dočeku. Potvrdili smo danas izuzetne bilateralne odnose na svim nivoima. Obavestila sam predsednika Vučiča o odnosu Gčke i Turske. Moja zemlja misli da Srbije pripada EU porodici. Naš stav vezan za Kosovo, ostaje nepromenjiv i stabilan.

U delegaciji Srbije su ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i evropskih integracija Tanja Miščević. Izjave za medije predviđene su oko 12.10 časova.

 

Predsednicu Grčke juče je na beogradskom aerodromu dočekala premijerka Ana Brnabić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (252)

Loading
Milan

28.03.2023 10:41

Veliko hvala za stav oko KiM. To su nam pravi prijatelji.

Mare

28.03.2023 10:41

Srbija je domaćin za ponos uz Vučićevu politiku

Софија

28.03.2023 10:41

Србија и Грчка традицоналано имају добре односе

Mile

28.03.2023 10:41

Grci su nasi prijatelji i docekujemo ih kako dolikuje.