ZA NEVERICU! Meteor pao kod Čačka!? Dragan našao krater i dva velika kamena koja se puše, a miris im je PRAVA MISTERIJA! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.02.2023

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Klajić (60) iz Konjevića kod Čačka bio je šokiran kad je 2008. godine na svom imanju zatekao metarski krater i dva kamena kako se dime iz uvale.

ZA NEVERICU! Meteor pao kod Čačka!? Dragan našao krater i dva velika kamena koja se puše, a miris im je PRAVA MISTERIJA! (FOTO)

Foto: RINA

- Baš na sredini ovog jezera koje tada nije postojalo pao je meteor. Tada je to bio put. Video sam iskopan krater i nasred toga ugledam paljevinu. Pomislio sam ko li je ložio vatru, priđem, ustanovimo da je nešto palo! Izvadio sam dva grumena veličine pesnice. To sam stavio u jednu kesu i ostavio u šupi. To je tu stajalo sve dok nisam čuo da je i u Indoneziji pao jedan kamen i da ga je neko otkupio za veliku svotu. Pojurio sam da vidim da li mi to kamenje još stoji u šupi, nađem kesu, a tamo od, verovatno oksidacije, zateknem ne dva nego više sitnih grumenja i prah - prisetio se Dragan za Prvu.

Republika

Foto: RINA

Ovde je navodno pao meteor

 

Kako je jednom rekao i dan danas se oseća čudan miris kamenja.

Republika

Foto: RINA

Kamenje koje se sačuvao Dragan Klajić

 

- Ono što je ostalo svetluca. Kao da su po njemu neki kristali i nakon mnogo godina oseća se neki čudan miris nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sleteo iz svemira na moje imanje - rekao je Dragan jednom prilikom za Rinu.

Republika

Foto: RINA

Meteor, Čačak

 

Na planinu Jelicu je i davne 1889. godine u oktobru pao meteor, koji je profesor Velike škole Jovan Žujović proučio, a zatim primerak težak sedam kilograma poklonio Prirodnjačkom muzeju.

U blizini Čačka je i 1919. godina pao izuzetno sjajan meteor. To je bio poslednji put da je njegov pad zvanično zabeležen na tlu Srbije.

(Republika/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading