PREMIJERKA: Slovenija traži neke umetnine od Srbije, uskoro ćemo doneti odluku

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2018

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić rekla je za da se nada da će već u narednih nekoliko nedelja biti rezultata kada je u pitanju zahtev Slovenije za 313 umetnina iz srpskih muzeja, odnosno da neke od njih neće biti predmet meduvladine komisije, već bilateralnih razgovora.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ana Brnabić i Miro Cerar

Premijerka je rekla da je za neke stvari lakše da se razdvoje da li su srpske ili slovenačke i neke stvari koje su teže.

Kako je dodala, radi međuvladina komisija formirana za to.

- Ja sam predložila da neke te lakše stvari, kao što su filmovi ili automobili koji su tada bili pozajmljeni na pet godina Sloveniji - da te stvari ne ulaze u rad međuvladine komisije, već da se sa njima dogovorimo da ta razmena ide brže i lakše, i da bude jedan dobar signal kako cemo mi dalje razgovarati - rekla je Brnabić za N1.

To ćemo mi sigurno završiti u bilateralnim razgovorima, ne verujem da će tu biti problema, dodala je ona.

- Mi to sad već kolokvijalno zovemo ''projekat Kekec'' i verujem da ćemo naći način da se to reši. To je jedino otvoreno pitanje koje imamo sa Slovenijom sa kojom imamo dobru i političku i ekonomsku saradnju, ja se nadam da ćemo u narednih par nedelja imati već neke prve rezultate - navela je premijerka Srbije.


Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da Slovenija želi da dobije 18 originalnih slovenačkih filmova koji se nalaze u arhivima Srbije.

- Nadamo se da ćemo dobiti i "Kekeca", a kada se radi o drugim filmovima za koje smo zainteresovani, a nisu slovenačkog porekla, tražićemo kopije - kazao je Cerar.

Cerar je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić na Brdu kod Kranja, gde je održana 4. zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije.

Cerar je, komentarišući pitanje sukcesije, izrazio zadovoljstvo što je taj proces intenzivnije pokrenut i što kontinuirano teče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading