DA I ONI MALO PREDAHNU! Srbi na KiM slave Badnji dan uz pesme i TROBOJKE: “Moramo da se držimo zajedno da bismo OPSTALI”! (VIDEO)

Autor:

Vesti

06.01.2023

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi.

DA I ONI MALO PREDAHNU! Srbi na KiM slave Badnji dan uz pesme i TROBOJKE: “Moramo da se držimo zajedno da bismo OPSTALI”! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Po viševekovnoj tradiciji Srbi na Badnje jutro kreću u seču badnjaka. Običaj je da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta. Tako su se i ovog juta Srbi iz centralnog dela Kosova i Metohije okupili u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, kako bi isekli badnjak.

Kao i svake godine odlazak po badnjak protiče uz stare srpke pesme i vino. Ulicama Gračanice čuju se sirene, viore se srpske zastave iz automobila.

Nikola Petković iz Gračanice u seču badnjaka došao je sa svojim drugovima. Kako je kazao, važno je da se dugogodišnja tradicija očuva, kako bi Srbi opstali na KiM.

Ovde dolazim svake godine. Osećaj kada dolazim po badnjak je neverovatan. Veoma je bitno što smo danas ovde, kako bismo očuvali tradiciju. Sa sobom nosimo vino i sekiru, i badnjak sečemo iz tri puta. Sve što želim je da budemo jedinstveni i da se držimo zajedno kako bismo ovde opstali – poručio je Petković.

Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi.

Vrlo je bitno što smo danas ovde, čuvamo našu tradiciju. Želim da svi budemo srećni i da predstojeći praznik provedemo u zdravlju – kazao je Lazar Jovanović iz Radeva.

Želim svima puno ljubavi i srećan najradosniji praznik pravoslavnom rodu – poručio je Milan Denda iz Suvog Dola.

Među onima koji su jutros poranili i krenuli u seču banjaka bilo je i onih najmlađih, kojima hladnoća nije smetala.

Svake godine dolazim sa svojim ocem kako bismo isekli badnjak. Radujem se svakom Božiću – kazao je devetogodišnji Andrija Stošić iz Badovca.

Takođe, za sve one koji nisu bili u mogućnosti da odu po badnjak, lokalni prodavci u Gračanici pripremili su kao i ranijih godina božićno drvo.

Prodavci kažu da su zadovoljni prodajom, i da je iz godine u godinu ona sve bolja.

Sveke godine sve više mušterija. Kupuju ljudi. Cena se kreće od 200 dinara pa naviše, ko kako ima i da za berićet. Lepo se zaradi – kazao je jedan od prodavaca Samdija Ramić iz Gračanice.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 17 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading