NOVA ETAPA U ODNOSIMA S NAJMOĆNIJIM DRŽAVAMA ZAPADA: Veliki povratak na staze prijateljstva

Autor:

Vesti

25.12.2022

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve veći priliv investicija iz Amerike, čije kompanije ovde zapošljavaju više od 25.000 ljudi

NOVA ETAPA U ODNOSIMA S NAJMOĆNIJIM DRŽAVAMA ZAPADA: Veliki povratak na staze prijateljstva

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Iako turbulentne kroz istoriju, veze sa Zapadom nikad nisu raskidane. Naprotiv, u proteklih deset godina - pošto su odnosi bili dramatično uzdrmani, naročito posle raspada SFRJ i NATO bombardovanja 1999, izvršen je očigledan kambek na stazu prijateljstva i saradnje u svim oblastima.

Veštim i proaktivnim pristupom Beograd se izborio da Vašington delimično promeni narativ, naročito oko rešavanja kosovskog čvora. Neretko i predsednik Aleksandar Vučić navede da SAD čak pokazuju konstruktivnost i više razumevanja u odnosu na evropsku zajednicu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pored tog Vučiću je to pošlo za rukom. Paralelno s političkim, jača i ekonomska saradnja, što se očitava kroz priliv investicija iz Amerike, čije kompanije ovde zapošljavaju više od 25.000 ljudi.

Pored toga, uprkos svim izazovima, Srbija ne skreće s puta evropskih integracija. Članstvo u EU, koja je inače ubedljivo najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbije, ostaje prioritet naše državne politike.

Kontakti s najmoćnijim evropskim liderima nisu izostali. Na spisku Vučićevih redovnih sagovornika su predsednica EK Ursula fon der Lajen, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc...

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

Od EU 300 miliona godišnje

* u proteklih 10 godina kumulativne strane direktne investicije EU u Srbiju su iznosile 15,4 milijarde evra ili 67 odsto ukupnog priliva SDI u tom periodu

* trgovinska razmena između EU i Srbije čini 62 odsto ukupne trgovine Srbije

* EU donira Srbiji oko 300 miliona evra godišnje. Srbija je, tako, među prve tri zemlje koje dobijaju najviše finansijske pomoći od EU

Republika

Foto: Đorđe Kojadinović

 

Srpska zastava na Beloj kući

* 996,2 miliona dolara bila robna razmena 2021, od čega je izvoz 512,9 miliona dolara, a uvoz 483,3 miliona dolara

* SAD su jedan od najvećih stranih investitora, o kroz ulaganja kompanija "Filip Moris", "Pepsiko", "Coca-Cola", "Bol korporejšn"...

* odnose karakteriše savezništvo u dva svetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom periodu

* nakon pogoršanja odnosa tokom raspada SFRJ i prekida diplomatskih odnosa zbog NATO bombardovanja 1999. isti su obnovljeni 2000. na nivou ambasadora

* vidljivo su unapređeni poslednjih godina

* američki predsednik SAD Džozef Bajden boravio je u poseti Beogradu avgusta 2016, tada kao potpredsednik SAD

* Vučić bio u poseti Vašingtonu septembra 2020.

* svečani prijem u Kongresu, povodom obeležavanja 100 godina od kada je na Beloj kući podignuta zastava Srbije, održan 25. jula 2018. u Vašingtonu

* za vreme Prvog svetskog rata 1918. tadašnji predsednik SAD Vudro Vilson pohvalio neustrašivost i hrabrost Srbije u odupiranju brojnijem i jačem neprijatelju. Zbog toga je 28. jula na Beloj kući bila istaknuta zastava Srbije. Takva čast je do sada upriličena još samo Francuskoj, u okviru obeležavanja Dana pada Bastilje 1920.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 


SUZANA GRUBJEŠIĆ, POTPREDSEDNICA CENTRA ZA SPOLJNU POLITIKU

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

 

 

Jake veze s moćnom evropskom privredom Glosa Pripadnost Srbije Evropi nije samo geografski nametnuta.


Ruska agresija na Ukrajinu baca dugačku senku na zapadni Balkan, a Srbija, kao ključna država u regionu, ima objektivno drugačiju poziciju od neposrednog okruženja. Nerešeno kosovsko pitanje i energetska zavisnost čine je i politički oslonjenom na Rusiju, dok je srpska privreda egzistencijalno vezana za najsnažnije evropske privrede, a članstvo u EU strateški cilj kojem Srbija teži već duže od dve decenije.

Često se zanemaruje činjenica da su svi geopolitički okviri u našem okruženju izmenjeni i da je Srbija u potpunosti okružena Severnoatlantskom alijansom, te da pozivi da se, uz vojnu, proglasi i politička neutralnost tako što bi se odustalo od evropske integracije, mogu da dovedu do samoizolacije Srbije. Nerealna su i nadanja da je čak i daleka Kina poželjniji spoljnopolitički partner od Zapada.

Pripadnost Srbije Evropi nije samo geografski nametnuta, već postoje dubinske veze s njenim najznačajnijim političkim i ekonomskim tokovima koje bi trebalo da pređu na viši nivo integracijom u EU. Izgradnja strateškog partnerstva sa SAD nije ni nerealna ni nedostižna.

Veoma je značajna i vidna američka podrška svim inkluzivnim formama regionalne saradnje u kojima Srbija učestvuje poput "Otvorenog Balkana", kao i njihovog povezivanja s EU. Bez snažnog američkog angažmana i kosovsko pitanje ostaje trajni zamrznuti konflikt, bez velikih izgleda da postane trajno i održivo odmrznuto rešenje.
 

VLADIMIR MARINKOVIĆ, OSNIVAČ KONGRESA SRPSKO-AMERIČKOG PRIJATELJSTVA

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

 

 

Bilateralni odnosi između SAD i Srbije se u prethodnih nekoliko godina nalaze na uzlaznoj putanji zahvaljujući najviše jednom sasvim novom diplomatskom pristupu naše zemlje i predsednika Aleksandra Vučića, koji je definitivno zaslužan za to što Srbija danas ima mnogo više prijatelja i partnera u najvećoj svetskoj ekonomskoj, političkoj i vojnoj sili.

Može se reći da Vučić svo vreme ima diplomatsku ofanzivu prema Americi, gde danas ima mnogo predstavnika Kongresa, senata, američke administracije, think-thank organizacija, kompanija koje na Srbiju gledaju kao na izvor stabilnosti u regionu, koja ima inicijativu i može ključno da pomogne da region napreduje na svim poljima.

Može se reći da je veliki priliv investicija iz SAD, koje zapošljavaju više od 25.000 ljudi, pokazatelj da Amerika, bez obzira na to koja administracija je vodi, ozbiljno računa na Srbiju. Važno je napomenuti da ovaj visok nivo ekonomske saradnje motiviše kompanije iz zemalja koji su najjači američki saveznici u svetu da upravo investiraju u našu zemlju i da na taj način pomognu da se stvore uslovi da Srbija i ceo region mogu dinamično da napreduju.

KLJUČNA REČ

Partnerstvo je očigledno ključna reč kada su u pitanju naši odnosi, u kojima se Srbija pokazala kao veoma pouzdan i relevantan partner, što je u spoljnopolitičkim odnosima "conditio sine qua non" u procesu dostizanja najvišeg nivoa međusobnog poverenja.

Ovi dinamični odnosi doveli su do toga da obe strane u poslednjih nekoliko meseci govore o otvaranju strateškog dijaloga između dve zemlje koji bi rezultirao strateškim partnerstvom koje otvara put za čvrsto savezništvo s potencijalno velikim benefitima za našu zemlju u svim oblastima društvenog života.

Do pre 10 godina pitanjem KiM su se bavili niži nivoi službenika u Stejt departmentu, ali je proaktivnost predsednika, strpljiv i predan rad doveo do toga da se o ovom pitanju razgovara ponovo na najvišem političkom nivou.

Amerika je pokazala dobru nameru kada je predsednik Tramp potpisao Vašingtonski sporazum s predsednikom Vučićem, ali i ova administracija nastavlja sa započetim poslovima tako da će DFC, američka razvojna agencija, nastaviti da radi u Srbiji i podržavati i osnaživati našu privredu.

CENTAR BUDUĆNOSTI

Američki "Rivijan" je pre nekoliko nedelja otvorio tehnološki centar u Srbiji, kompanija koja je jedna od najinovativnijih u svetu po pitanju električnih vozila, čija proizvodnja i razvoj predstavljaju ujedno i budućnost naše zemlje i građana, potpuni "game changer" koji će promeniti i drastični unaprediti sliku i imidž naše države u svetu. Sve nabrojano je rezultat ljudskog faktora.

Veliki lideri se prepoznaju u kriznim situacijama, a Vučić je definitivno maestro kriznog menadžmenta, koji je pokazao da, i pored velikih pritisaka i izazova, ima kapacitet da sačuva našu državu i narod gde god on živeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading