ZAJED, ERDOGAN, ORBAN, ALIJEV I ŠOLC: Ovo je pet najjačih imena kojima je u 2022. Vučić bio domaćin (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

01.01.2023

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj susreta sa svetskim liderima.

ZAJED, ERDOGAN, ORBAN, ALIJEV I ŠOLC: Ovo je pet najjačih imena kojima je u 2022. Vučić bio domaćin (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u godini za nama imao je veliki broj susreta sa svetskim liderima. Sastanci su se održavali maltene na dnevnom nivou. Skoro da nije bilo dana da predsednik nije ugostio ili bio ugošćen kod nekog od svetskih lidera.

Predsednik se ove godine sastajao sa liderima zemalja EU kao što su Nemačka, Francuska, Austrija, Mađarska, kao i sa zvaničnicima Unije. Pored toga imao je veliki broj sastanaka sa liderima Kine, Turske, SAD, Ayerbejdžana, UAE i drugih.

Često je putovao, a isto tako i često dočekivao goste. Za novogodišnji specijal odabrali smo pet top svetskih državnika koje je predsednik Vučić ugostio u godini za nama.

10. JUL - NEMAČKI KANCELAR OLAF ŠOLC

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc u posetio je 10. jula Beograd, a njegov domaćin je bio predsednik Vučić. On je na aerodromu dočekao delegaciju Nemačke.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić

Nemački kancelar pokazao je poštovanje prema našoj zemlji poklonivši se zastavi. Ispred Palate Srbije dočekali su ga i premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i članovi kabineta predsednika.

Razgovor u četiri oka dva državnika počeo je oko 15:45. Plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke počeo je oko 16:15 časova.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić na sastanku

- Imao sam otvoren razgovor sa Olafom Šolcom, sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje - napisao je Vučić na Instagramu.

- Srbija i Nemačka sve bliže sarađuju u oblasti ekonomije, i mi imamo povećanje trgovinske razmene u ovoj godini od 25.7 odsto, i nadamo se da će do kraja godine iznositi 7.5 milijardi. To čini Nemačku ubedljivo najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije - rekao je predsednik u obraćanju medijima.

Predsednik je rekao da je tema razgovora bila i Kosovo i Mitohija i sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma. 

Nemački kancelar je rekao da je važno da se pravi više manjih koraka da bi se pronašlo rešenje.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Olaf Šolc u poseti Srbiji 

- Neki ne žele da ispune ono što su potpisali, ali razumem nemačkog kancelara koji je rekao da je potrebno mnogo malih koraka da bi se postigao dogovor, i mi ćemo uraditi sve da napravimo napredak - istakao je Vučić.

Nemački kancelar je na decidan način tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, dodao je.

- Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom - rekao je predsednik.

Vučić kaže da je tema razgovora bila i predstojeća zima, i da je Šolc izrazio spremnost da pomogne po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta koji treba da nas povežu sa ostatkom regiona.

- U narednom periodu ćemo da izgradimo i sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jel čovek više ne može da zna šta se dešava na evropskom tlu. Hvala kancelaru Šolcu na svoj podršci koju nam je pružio - kazao je on.

Nemački kancelar se zahvalio na odličnom prijemu, i podsetio je na razgovore koji su vođeni ranije, u Berlinu.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić

Nemački kancelar je potom pozvao i ohrabrio Beograd i Prištinu da sklope niz malih sporazuma kako bi se uspostavila normalizacija odnosa.

- Podržavamo i rad Miroslava Lajčaka. Pričali smo i o BiH, i želim da kažem da nema smisla ugrožavati budućnost BiH, i nadam se da će planirani izbori biti i održani - dodao je on.

Šolc je rekao da želi da ohrabri sve političke činioce u Srbiji da rade na prijemu u EU, i da teži da se to desi dok smo svi živi.

- Evropska unija će biti uspešna samo kao velika celina, i bilo bi dobro ako su zemlje Zapadnog Balkana deo toga - zaključio je Šolc.

Vučić je po pitanju ukrajinskog sukoba rekao da Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić

- Srbija je jasno rekla svoj stav. Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba pozicija Srbije je potpuno jasna. Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih je pitanje u čemu je razlika kad neko napadne Srbiju bez odluke UN, i kada neko bez odluke UN napadne Ukrajinu. Mi Srbi se sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije najbolja stvar, i ne zaboravite da mi imamo odlične odnose sa Rusijom već vekovima. Mi se ponašamo principijelno, i imamo vrednosti. Ja sam razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče, i o svim odlukama u budućnosti kancelar će biti obavešten - kazao je on.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija ima veliku podršku iz Rusije po pitanju Kosova i energenata.

- A mediji na zapadu pišu da se ovde vode protesti podrške Rusiji, a to su ustvari protesti protiv mene. I pišu kako Srbija krši sankcije na ruski gas, a to nikada nije ni uvedeno. I kako Lavrov može da ide u Tursku, ali ne može u Srbiju - zapitao je Vučić.

Vučić se zahvalio kancelaru na poseti i suštinski ohrabrujućim rečima.

7. SEPTEMBAR - REDŽEP TAJIP ERDOGAN

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin 7. septembra predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednik Tuske Redžep Tajip Erdogan dočekan je uz najviše državne i vojne počasti uz intoniranje himni.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Ceremonija svečanog dočeka turskog predsednika je ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti.

Zatim je usledio sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske. Potpisan je i veliki broj međudržavnih ugovora.

Upitan o sukobu Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da je Turska uvek pratila politiku ravnoteže između ove dve zemlje i da će to nastaviti da čini.

- Ne moram da pominjem imena, ali ima nekoliko zemalja za koje smatramo da njihov pristup nije ispravan. Postoji politika koja je zasnovana na podstrekivanju, a takvu politiku vodi Zapad. Kada vodite politiku zasnovanu na provokacijama, ne možete da postignete rezultate. U ovom ratu nema pobednika, ali ima veliki broj gubitnika - rekao je Erdogan.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan sa Aleksandrom Vučićem na sastanku

- Odnose između Turske i Srbije podigli smo na najviši nivo u savremenoj istoriji. Trgovinsku razmenu smo podigli na gotovo 2,5 milijardi. Turske investicije i dalje dolaze u Srbiju, povećavaju se. Turske kompanije u Srbiji zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi. To je važno za nas - rekao je predsednik i nastavio da govori o radovima koje izvode turske kompanije.

- Ljudi će uskoro moći da uživaju u 22 kilometara dugačkom putu Novi Pazar-Tutin koji je danas moderan put koji je gotovo završenTurske kompanije grade i most na Rači, očekujemo da u kratkom periodu završimo i tu deonicu. Ono što je od ogromnog značaja to je da imamo još mnogo projekata sa Turskom, danas smo razgovarali i o većoj saradnji - rekao je Vučić

Predsednik je rekao da su razgovarali i o većoj vojnoj saradnji, ali i saradnji namenskih industrija.

Bilo je reči i u stabilnosti u regionu, ratu u Ukrajini, trilaternom susreta između Turske, BiH i Srbije. Vučić je otkrio da je privredna komora donela odluku da otvori prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić se rukuju

- Drago mi je da sve više čujemo turski jezik u našoj zemlji. Postaraćemo se da održavamo naše prijateljstvo, da ga ljubomorno čuvamo i da možemo da kažemo da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa i molim Vas da se u Beogradu osećate kao kod kuće - zaključio je Vučić.

Nakon sastanka u Palati Srbija Vučić je ugostio na ručku u zgradi Predsedništva turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana i članove turske delegacije koji su u poseti Srbiji.

- Posle izuzetno uspešnog radnog dela dana, predah sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i prijateljima iz delegacije Republike Turske, uz ručak pripremljen sa mnogo pažnje u Predsedništvu Srbije - napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji

Uz post su objavljene i fotografije sa zajedničkog ručka. Dvojica predsednika održala su zvaničan sastanaka ranije danas u Palati Srbija.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Aleksandar Vučić ipraća turskom predsednika sa suprugom

Predsednik je turskom kolegi pokazao i novo lice naše prestonice sa Kule Beograd.

- Ponosan na novo lice našeg glavnog grada, pokazao sam prijatelju Erdoganu Kulu Beograd sa kojeg se vidi naša prelepa prestonica. Iskoristio sam priliku da još jednom zahvalim vrednim radnicima i graditeljima iz turskih kompanija na savršeno obavljenom poslu - piše na zvaničnom nalogu predsednika.

16. SEPTEMBAR - VIKTOR ORBAN

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je 16 septembra u zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Predsednik Vučić uručio je Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predsednik Aleksandar Vučić, u obraćanju nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, rekao je da je Srbija veoma zahvalna mađarskim prijateljima. Budite uvereni da građani naše zemlje istinski cene takve prijatelje i komšije, poručio je Vučić. Orban je istakao da je Mađarska zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj.

Republika

Foto: Tanjug

Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da evropska politika sankcija nikome nije donela dobro i da bi se krizna situacija u Evropi momentalno poboljšala ukoliko bi se ta politika promenila.

"Mi bismo voleli da se politika sankcija promeni i stavi u Briselu na razumnije temelje", rekao je Orban odgovarajući na pitanje novinara da li je na današnjem sastanku bilo reči o politici sankcija EU i kako to premijer vidi, kao i da li politika sankcija pogoduje Mađarskoj.

Izrazio je zabrinutost što svet ulazi u sve veću ekonomsku krizu i poručio da ukoliko bi se sankcije ukinule situacija bi se u momentu popravila.

Orban je primetio i da se sankcije uvode na mestima koja su bezbedna i koja su daleko od zemlje protiv koje se sankcije uvode.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

"Mogu reći da je lako da se kroji politika sankcija iz Pariza ili Brisela ili Madrida ili možda čak iz Berlina", dodao je Orban.

Istakao je da ona zemlja koja je bliža zemlji kojoj se uvode sankcije mnogo više trpi, te da ne iznenađuje što mađarski stav po pitanju sankcija Rusiji radikalno odstupa od briselskog stava.

Kada su u pitanju energetske sankcije, Orban je rekao da su Evropljani "energetski patuljci, koji uvode sankcije protiv energetskog džina".

Ocenio je da takve sankcije nikome ne mogu doneti dobro i prete da uruše ceo sistem koji se gradio poslednjih deset godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Srbija u daleko komplikovanijoj situaciji od Mađarske kada je u pitanju nabavka energenata, jer nije članica EU i nije uvela sankcije Rusiji.

"Viktor je uspeo unutar organa EU da se izbori da može da prima rusku naftu kroz naftovod Družba. Srbija, kao treća zemlja, od novembra nema mogućnost da uvozi rusku naftu koja je danas za 20 odsto jeftinija od Kirkuka i drugih nafti koje kotacijski možete da uzimate", rekao je Vučić.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Vučić to rekao na konferenciji za novinare u Predsedništvu, nadovezujući se na pitanje premijeru Mađarske Viktoru Orbanu kako vidi politiku sankcija EU i da li to pogoduje Mađarskoj, kao i da li je o tome bilo reči na sastanku sa predsednikom Srbije.

Vučić naglasio da je danas sa premijerom Orbanom imao otvorene razgovore od ključnog značaja za opstanak naših zmalja i da su se saglasili da su narednih šest meseci, do 31. marta, od ključnog značaja za opstanah naših nacija i zemalja.

Naveo je da se sa Orbanom dogovorio da unaprede saradnju i da sve svoje akcije unaprede po sto puta, kako se ne bi gubilo vreme na birokratiju i čekanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Orban i Vučić u Srbiji

"Mi Srbi možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska može da se osloni na Srbiju i radićemo po tom pitanju i u okviru naših energetskih sistema i svega drugog, a dužan sam da se zahvalim Mađarskoj što nam je ustupila deo skladišta za čuvanje gasa", rekao je Vučić.

Kada su u pitanju sankcije, Vučić je podsetio da se Srbija nije priključila ni jednom od 36 odluka deklaracija o uvođenju sankcija Rusiji i ocenio je da je i u tom smislu situacija u Srbiji kompleksnija nego u Mađarskoj.

Mađarski premijer je inače posetio Srbiju ove godine tri puta. Prvi put u martu, zatim u septembu i u novembru.

10. OKTOBAR - MOHAMED BIN ZAJED

Republika

Foto: Tanjug

Mohamed bin Zajed

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u Beogradu predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, koji je došao u jednodnevnu posetu Srbiji.

Vučić je na Instagramu objavio da je na surčinskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao Al Nahjana, a potom su razgovarali u Palati Srbija.

„Dobro došao, dragi prijatelju“, naveo je Vučić na Instagramu uz fotografiju na kojoj su njih dvojica zagrljeni.

Šeik Bin Zajed Al Nahjan je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji otkako je u maju postao predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, posle smrti njegovog brata, Kalife bin Zajeda al Nahjana.

Muhamed bin Zajed prisustvovao je svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prestolonaslednik UAE, iako formalno nema status predsednika, imao je tretman šefa države na svečanosti inauguracije.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Republika Srbija uspostavili su diplomatske odnose marta 2007. godine.

23. NOVEMBAR ILHAM ALIJEV

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ilham Alijev

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je 23. novembra u zvaničnu posetu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, sa kojima je razgovarao o svim važnim temama, među kojima su saradnja u oblasti energetike i produbljivanje partnerstva.

Potpisano sedam bilateralnih dokumenata. Azerbejdžan je pouzdan partner Srbije, a dve zemlje nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i podržavaju se u međunarodnim organizacijama, rekao je Vučić.

Uzajamna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu jasna i neće se menjati ni ubuduće, istakao je Alijev poručivši: "Naše prijateljstvo će biti večno."

Predsednik Vučić rekao je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao o svim važnim pitanjima, među kojima je i saradnja u oblasti energetike, ističući da se današnjim sporazumima saradnja dve zemlje podiže na novi nivo.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ilham Alijev i Aleksandar Vučić

"Razgovarali smo o svim važnim stvarima, kako da sarađujemo u oblasti energetike, jer je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa", rekao je Vučić.

Naveo je da će za sedam do 10 godina Azerbejdžan izvoziti više od 35 milijardi kubnih metara, a da je danas izvoz 22 milijarde kubnih metara gasa, od čega polovina ide u evropske zemlje.

Predsednik je dodao da se radi na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske, kako bi mogla da se obezbedi značajna količina gasa iz Bakua.

"Razgovarali smo i o transmisiji električne energije, a razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu ispod Crnog mora, kojim bismo obezbedili energetsku bezbednost", rekao je Vučić dodajući da će se s tim u vezi razgovarati sa Rumunijom ili Mađarskom.

Naveo je da će nam u narednom periodu biti neophodna veća energetska bezbednost, da rastu potrebe privrede ali i domaćinstava, te da je posebno zahvalan Alijevu što to razume.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ilham Alijev u poseti Srbiji

Poručio je da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju teritorijalni integritet i da jedna drugu pomažu u međunarodnim institucijama i organizacijama, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane na poretku UN.

"Plašim se da je danas, i o tome sam mnogo naučio od Alijeva, malo toga od međunarodnog prava ostalo, osim što se nekoliko desetina zemalja drži tog javnopravnog poretka, zato što smatramo da je to jedina mogućnost i opcija za našu budućnost", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je Srbija pokazala da je pouzdan partner Azerbejdžanu, ali da su i Azerbejdžan, ali i sam predsednik Alijev, apsolutno pouzdani partneri.

"Mi moramo zbog svih protokolarnih stvari da potpisujemo, ali za nas je njegova reč dovoljna", rekao je Vučić.

Dodao je da su azerbejdžanski partneri bili iznenađeni kada je Srbija godinu dana pre roka platila za radove na deonici Ljig–Preljina, koju je bez dana kašnjenja gradila azerbejdžanska kompanija.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Ilham Alijev i Aleksandar Vučić na večeri

Naveo je da je sa azerbejdžanskim kolegom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, o nestašici đubriva, podizanju petrohemijskih kombinata, vojnotehničkoj saradnji, unapređenju saradnje u međunarodnoj areni...

Vučić je rekao da je još mnogo više pred dve zemlje i da će moći zajedno da urade mnogo u interesu i korist oba naroda. Naveo je da se raduje predstojećim susretima u Azerbejdžanu, kao i skorom, ponovnom susretu u Beogradu.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri koji sarađuju u brojnim oblastima, ali i prijatelji, te da se Beograd i Baku podržavaju međusobno kada je u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet zemalja, i uvek su se podržavali u međunarodnoj areni.

Ukazao je da potpisana dokumenta o saradnji predstavljaju pravni osnov za dalji razvoj odnosa.

"Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči s obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše saradnje", rekao je Alijev.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić i Ilham Alijev

Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o brojnim temama.

"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, regionalnim pitanjima i pitanjima koja su na međunarodnoj agendi. Kao što je moj prijatelj Aleksandar spomenuo, mi smo razgovarali o energetici i nastavićemo te razgovore o prirodnom gasu, struji i zaista postoje nove mogućnosti i prilike za saradnju", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Ukazao je da Azerbejdžan ima bogate gasne resurse, koji, kako kaže, igraju važnu ulogu u energetskoj bezbednosti mnogih zemalja.

"A naša uloga će da raste, a mi ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama na prvom mestu, ne samo kad je reč o energetici već i u ostalim oblastima", naveo je Alijev. 

Ukazao je da su se Srbija i Azerbejdžan uvek međusobno podržavali u međunarodnoj areni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading