ŠOLC U BEOGRADU! Od Srbije traženo da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

10.06.2022

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar Olaf Šolc u poseti je danas Beogradu, a njegov domaćin je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ŠOLC U BEOGRADU! Od Srbije traženo da uvede sankcije Rusiji i prizna Kosovo! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Šolc sleteo u Beograd

Nemački kancelar Olaf Šolc sleteo je u Beograd nekoliko minuta posle 15 časova.

Na aerodromu je delegaciju Nemačke dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Svečani doček ispred Palate Srbija

Delegacija Nemačke stigla je ispred Palate Srbija. Šolca je uz počasti dočekao Aleksandar Vučić. 

Foto: Tanjug/AP

 

Intonirale su se himne obe zemlje.

Nemački kancelar pokazao je poštovanje prema našoj zemlji poklonivši se zastavi.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Ispred Palate Srbije dočekali su ga i premijerka Ana Brnabić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i članovi kabineta predsednika.

Završeni planirani sastanci 

Razgovor u četiri oka dva državnika počeo je oko 15:45. 

Plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke počeo je oko 16:15 časova. Razgovore predvode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemački kancelar Olaf Šolc.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

Vučić: Imali smo otvoren sastanak

- Imao sam otvoren razgovor sa Olafom Šolcom, sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnoj globalnoj i regionalnoj situaciji, ali i o evropskoj budućnosti Srbije i proširenju bilateralne, a naročito ekonomske saradnje - napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

Oglasio se Šolc iz Beograda

Nemački kancelar objavio je fotografiju glavnog grada uz opis: "Druga stanica, Republika Srbija. Oko 6,9 miliona stanovnika."

Foto: Printscreen/Instagram

 

Šolc i Vučić se obraćaju medijima

- Srbija i Nemačka sve bliže sarađuju u oblasti ekonomije, i mi imamo povećanje trgovinske razmene u ovoj godini od 25.7 odsto, i nadamo se da će do kraja godine iznositi 7.5 milijardi. To čini Nemačku ubedljivo najvažnijim trgovinskim partnerom Srbije - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug

 

Jedna od tema bila je evropski put Srbije.

Predsednik je rekao da je tema razgovora bila i Kosovo i Mitohija i sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma. 

Nemački kancelar je rekao da je važno da se pravi više manjih koraka da bi se pronašlo rešenje.

- Neki ne žele da ispune ono što su potpisali, ali razumem nemačkog kancelara koji je rekao da je potrebno mnogo malih koraka da bi se postigao dogovor, i mi ćemo uraditi sve da napravimo napredak - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

Nemački kancelar je na decidan način tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, dodao je.

- Ja sam govorio o našoj poziciji i specifičnosti situacije oko KiM, energetike i tradicionalnih odnosa sa Rusijom. -

Vučić kaže da je tema razgovora bila i predstojeća zima, i da je Šolc izrazio spremnost da pomogne po pitanju izgradnje energetskih kapaciteta koji treba da nas povežu sa ostatkom regiona.

- U narednom periodu ćemo da izgradimo i sve što nam je potrebno i što nam nije potrebno, jel čovek više ne može da zna šta se dešava na evropskom tlu. Hvala kancelaru Šolcu na svoj podršci koju nam je pružio - kazao je on.

Nemački kancelar se zahvalio na odličnom prijemu, i podsetio je na razgovore koji su vođeni ranije, u Berlinu.

Republika

Foto: Printcsreen/tanjug

 

- Nadam se da će se intenzivirati razmena između naših zemalja. Mi ćemo se sastati u Solunu narednih dana, i razgovaraćemo o perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Veoma je važno da proces pristupa dobije dinamiku i da krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani znaju da politički uposlenici trude na tom pitanju. Zato ćemo ponovo uspostaviti takozvani Berlinski proces, gde ćemo zajednički raditi na procesu pristupanja - rekao je Šolc.

On je rekao da je cela Evropa zaokupljena ratom u Ukrajini, i da je važno da svi pokažu solidarnost sa Ukrajinom.

- Deo toga što smo uradili je uvođenje sankcija, i važno je da uradimo što više da se druge zemlje priključe sankcijama, kako bi Ukrajina mogla da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost - istakao je nemački lider.

Šolc je takođe rekao da očekuje da se i zemlje kandidati pridruže sankcijama, i da Nemačka podržava nastavak na unapređivanju vladavine prava i slobode medija.

- Drago mi je što vidim pravosudne reforme, a sada moraju uslediti sledeći koraci - kazao je on.

Nemački kancelar je potom pozvao i ohrabrio Beograd i Prištinu da sklope niz malih sporazuma kako bi se uspostavila normalizacija odnosa.

- Podržavamo i rad Miroslava Lajčaka. Pričali smo i o BiH, i želim da kažem da nema smisla ugrožavati budućnost BiH, i nadam se da će planirani izbori biti i održani - dodao je on.

Šolc je rekao da želi da ohrabri sve političke činioce u Srbiji da rade na prijemu u EU, i da teži da se to desi dok smo svi živi.

- Evropska unija će biti uspešna samo kao velika celina, i bilo bi dobro ako su zemlje Zapadnog Balkana deo toga - zaključio je Šolc.

Danas smo prvi put čuli da se od nas traži međusobno priznaje

Na pitanje novinara o izjavi Olafa Šolca da je neophodno da Srbija prizna Kosovo, Aleksandar Vučić je rekao da Srbija prvi put čuje takav stav. Do sada je d nas tražen dijalog, ali Evropa, do danas, nije tražila priznanje, kaže.

- Mi smo slušali da se traži deo pregovaračke platforme, a to je sveobuhvatna normalizacija Beograda i Prištine. Niko to nije tražio, osim Amerikanaca. To smo danas čuli, stvari se menjaju na štetu Srbije, upravo kako sam i predvideo da se događa. Ako vi mislite da treba da nam pretite zato što čuvamo poredak UN, mi nemamo ništa protiv. Vi svoj posao, mi svoj posao. Meni je važno da kancelar Šolc zna šta se dešava - kazao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

 

- Srbija nikada nije odustala od dijaloga, Srbija nikada nije propustila ni jedan sastanak- rekao je predsednik.

- Ovo oko međusobnog priznanja je i za nas iznenađenje! -

Vučić je istakao da je Srbija još pre godinu dana mogla da potpiše dokument o nestalim osobama, ali nije zbog hira nekih drugih.

- Nemojte da se ljutite što je naš odgovor o Kosovu drugačiji od vašeg. Onoliko koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, mi toliko voliko teritorijalni integritet Srbije. I to je tako - kazao je predsednik.

- Naš stav o Kosovu je već dugo poznat - istakao je Olaf Šolc.

U decembru pomaci ka članstvu u EU

- Što se tiče brzine procesa pristupanja EU, to zavisi od mnogo faktora, pre svega od toga koliko su zemlje koje žele da se učlane ambiciozne i koliko se trude po tom pitanju. Mi možemo da doprinesemo da taj zamah bude veliki, i tome sam ja posvećen - kazao je predsednik. 

Nemački kancelar je istakao da su pristupni pregovori promenili mnoge zemlje, i da Srbija može da se pouzda u Nemačku.

Vučić kaže da ima puno poverenje u reči kancelara Šolca po pitanju prijema u EU, i da ćemo već u decembru možda videti značajne pomake.

- U junu ne treba očekivati ništa. Očekujem veliki napredak za sve u narednih godinu dana na evropskom putu, i zaista možemo da budemo bolje raspoloženi kada je o tome reč. Nemačka i kancelar Šolc drže do svoje reči - kazao je Vučić.

Srbija je osudila agresiju na Ukrajinu, imamo drugačiji stav o sankcijama

Vučić je na isto pitanje rekao da Srbija nije saglasna sa kršenjem teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

- Srbija je jasno rekla svoj stav. Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba pozicija Srbije je potpuno jasna. Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedan od njih je pitanje u čemu je razlika kad neko napadne Srbiju bez odluke UN, i kada neko bez odluke UN napadne Ukrajinu. Mi Srbi se sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije najbolja stvar, i ne zaboravite da mi imamo odlične odnose sa Rusijom već vekovima. Mi se ponašamo principijelno, i imamo vrednosti. Ja sam razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče, i o svim odlukama u budućnosti kancelar će biti obavešten - kazao je on.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija ima veliku podršku iz Rusije po pitanju Kosova i energenata.

- A mediji na zapadu pišu da se ovde vode protesti podrške Rusiji, a to su ustvari protesti protiv mene. I pišu kako Srbija krši sankcije na ruski gas, a to nikada nije ni uvedeno. I kako Lavrov može da ide u Tursku, ali ne može u Srbiju - zapitao je Vučić.

Vučić se zahvalio kancelaru na poseti i suštinski ohrabrujućim rečima.

Nemački kancelar Olaf Šolc je na dvodnevnoj turneji po Zapadnom Balkanu gde je već posetio Prištinu i sastao se sa Aljbinom Kurtijem, a nakon Srbije je u planu poseta i Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading