OVA PLANINA JE RAJ ZA INVESTITORE: Za godinu dana ar poskupeo DUPLO, u planu je i izgradnja hotela

Autor:

Vesti

15.11.2022

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka pandemije korona virusa interesovanje domaćih investitora za zemljišta i nekretnine na srpskim planinama počelo je naglo da raste.

OVA PLANINA JE RAJ ZA INVESTITORE: Za godinu dana ar poskupeo DUPLO, u planu je i izgradnja hotela

Foto: RTS/printscreen

Pored masovne gradnje na Zlatiboru i Kopaoniku sve više pažnje počeli su da uživaju Kosmaj, Golija Divčibare, Tara, pa i Rajac, na kom se prema rečima tamošnjih agenata za nekretnine, vrednost zemljišta poslednjih par godina udvostručila. Kako kaže vlasnik jedne agencije za nekretnine koja posluje na Rajcu, tražnja je ove godine porasla najviše.

- Cena se u proseku kreće između 500 i 600 evra po aru, kaže on i dodaje da je zemljište najskuplje u blizini lokacije na kojoj se održava čuvena Kosidba - prenosi eKapija.

Razlog pojačanog interesovanja za Rajac po njemu je taj što su sa početkom korone ljudi, a sve više i investitori, otkrili ovu planinu kao mesto sa divnom prirodom, a koje još uvek nije prebukirano kao na primer Zlatibor.

- Rajac je i dalje planina i to je njegov glavni adut, za razliku od Zlatibora koji je već postao grad - ukazuje Simonović i navodi da realizacija prodaje zemljišta "korektno" prati tražnju.

Prema informacija Vladimira Ivanovića, direktora Turističke organizacije Opštine Ljig, građevinsko zemljište se sada prodaje i po ceni od 1.000 evra za ar.

Ponuda

Ako pogledamo aktuelnu ponudu oglašđenih nekretnina i zemljišta na Rajcu, vidimo da se cene kreću daleko ispod nivoa na koje smo u poslednje dve godine navikli na ovom tržištu.

Na primer, plac na planini površine 1,2 hektara na "premium" lokaciji oglašen je na prodaju po ceni od 14.000.000 dinara (oko 119.350 evra).

Takođe, pronašli smo i jedno seosko domaćinstvo daleko ispod cene. Ono je je oglašeno na prodaju za 85.000 evra. Za tu cifru dobija se prizemna kuća površine 100 kvadrata, dve brnare, štala, kuhinja, ostava, pekara, salaš za kukuruz, mlekara, i 4,18 hektara zemlje. Takođe, na placu se nalazi bunar dubine 17 metara, 2,82 hektara obradive zemlje, 70 ari bukove šume.

Interesuju se i strani investitori

Prema rečima zamenika predsednika Opštine Ljig, Milomira Raojičića prostorni plan Rajca je pri kraju i kako ističe to će dati podlogu za dugoočekivane investicije, prenosi eKapija.

Kako on ističe već sada imaju nekoliko ponuda domaćih i stranih kompanija za izgradnju na toj srpskoj planini.

- Firma iz Bangladeša koja gradi metro u Daki iskazala je interesovanje za izgradnju velikog hotela, oduševljni su kako za kratko vreme od aerodroma u Beogradu stižu do Rajca, oni žele i da kupe jedan ljiški hotel koji će Vlada uskoro staviti na prodaju - otkrio je Radojičić za eKapiju.

Promet na tržištu

U trećem kvartalu 2022. godine, najveći udeo u prometu nepokretnosti u Srbiji bio je promet stanova u iznosu od 935,2 miliona evra. U poređenju sa tim, za građevinsko zemljište je odvojeno 122 miliona evra, tj. 7 odsto ukupnog iznosa. Ipak 19 odsto ukupnog prometa je upravo promet građevinskog zemljišta pokazuju podaci RGZ.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading