"NE SME DA SE ČEKA 21. NOVEMBAR"! Žozep Borelj o kosovskoj krizi! TVRDI DA JE NAJGORA U POSLEDNJIH 10 GODINA!

Autor:

Vesti

14.11.2022

23:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nalazimo se u vakuumu u kome može da dođe do najgoreg i obe strane (Beograd i Priština) moraju da pokažu više flesibilnosti, rekao je Borelj.

"NE SME DA SE ČEKA 21. NOVEMBAR"! Žozep Borelj o kosovskoj krizi! TVRDI DA JE NAJGORA U POSLEDNJIH 10 GODINA!

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Žozep Borelj

- Ne smemo da stignemo do 21. novembra bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Nalazimo se u vakuumu u kome može da dođe do najgoreg i obe strane (Beograd i Priština) moraju da pokažu više flesibilnosti - rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Borelj je na konferenciji za novinare, nakon sednice sa ministrima EU koja je, kako kaže trajala devet sati, rekao da je obavestio ministre o razgovorima koje je imao u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i ponovio da očekuje da se kosovski Srbi vrate u institucije, a od Prištine da odloži odluku o registarskim tablicama i počne da sprovodi dogovorene sporazume, pre svega o formiranju zajednice sa srpskom većinom.

- Počećemo sastanke sa glavnim pregovaračima. Kosovska strana stiže večeras.Spreman sam da zakažem sastanak lidera obe strane ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21 novembra - rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima aktuelna kriza je najgora u poslednjih 10 godina.

- Očekujemo spremnost da se nađu rešenja, to je osnovni preduslov za članstvo. Strane treba da odluče da li hoće u EU ili u prošlost - rekao je Borelj.

Na pitanje o nemačko – francuskom predlogu, Borelj je rekao da je to predlog za rešenje.

- Smatram da je moguće naći rešenje, to očekuju evropski partneri. Predlog je više kompas za pronalaženje rešenja - rekao je Borelj.
 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading