ALJBINOVA DEMOKRATIJA: Udri Srbe, jedini Kurtijev program

Autor:

Vesti

14.11.2022

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz NVO Aktiv poručuju da su užasnuti ovim incidentom i da najoštrije osuđuju „nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica“.

ALJBINOVA DEMOKRATIJA: Udri Srbe, jedini Kurtijev program

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Pripadnici Jedinice specijalne policije Kosova jutros su u blizini prelaza Jarinje fizički i verbalno napali izvršnog direktora NVO Aktiv, Miodraga Milićevića, saopšteno je iz ove organizacije, piše Kossev.

Kako navode, do incidenta je došlo oko 9.30 kada su Milićevića navodno zaustavili, a zatim i izdvojili iz kolone u blizini ovog prelaza.

Tu su ga ispitivali, a kako još tvrde iz ove NVO, i verbalno i fizički maltretirali.

„U trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak. Došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da ‘ćuti’ i postavljali mu pitanja ‘zašto nema kosovska dokumenta'“, preciziraju iz Aktiva.

Tvrde da je tokom cele procedure, od zaustavljanja do ispitivanja, Milićević u potpunosti sarađivao sa policijom, te da ničim nije izazvao nasilnu reakciju pripadnika policije.

Iz NVO Aktiv poručuju da su užasnuti ovim incidentom i da najoštrije osuđuju „nasilno ponašanje pripadnika specijalnih jedinica“.

Republika

Foto: Printksrin: Youtube

 

 

NVO Aktiv podseća da se rad njihove organizacije zasniva na zagovaranju, promociji demokratije i dijalogom u društvu, te stoga upozoravaju na nedopustivo ponašanje pripadnika jedinice specijalne policije i pozivaju kosovsku vladu i nadležne institucije da pokrenu hitnu istragu kojom bi se utvrdila odgovornost pripadnika Jedinice specijalne policije i time sprečilo ponavljanje sličnih situacija.

Ujedno naglašavaju da je ovo posebno opasna situacija uoči isteka roka za izricanje opomena i najave sprovođenja druge faze odluke kosovske vlade o kažnjavanju vlasnika vozila sa starim registarskim oznakama.

Najavljuju prijave Policijskom inspektoratu Kosova i svim nadležnim organima, protiv pripadnika specijalnih policijskih snaga.

Inicijativa OPEN: Kazniti počinioce iz redova Kosovske policije

U međuvremnu se saopštenjem oglasila inicijativa OPEN koja je izrazila „oštar protest“ povodom maltretiranja direktora NVO Aktiv.

„Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji se poslednjih meseci dogodio u srpskim sredinama na Severu Kosova, a koji su izazvali pripadnici specijalnih policijskih snaga Kosova“, poručili su iz ove inicijative.

Pozvali su ujedno kosovsku vladu i druge nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije.

„Agresivno i nezakonito ponašanje specijalnih policijskih snaga u srpskim sredinama na Severu Kosova predstavlja bezbednosni rizik koji može dovesti do nesagledivih posledica“, ocenili su.

Od međunarodnih aktera, a pre svega KFOR-a i EULEX-a, EU i zemalje Kvinte traže da se aktivnije uključe u praćenju bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na Severu Kosova.

Inače, ovo je samo još jedna u nizu pritužbi građana Severa na račun ponašanja pripadnika specijalnih policijskih jedinica stacioniranih u novoizgrađenim bazama ka Jarinju i Brnjaku.

Građani se neretko žale na to što policajci sa dugim cevima pokušavaju da obavljaju posao saobraćajne policije, da se obraćaju na albanskom, koji građani često ne razumeju.

Robusno ponašanje specijalaca opisuju kao „neprijateljsko“, imaju osećaj neprijatnosti i zastrašivanja.

O jednom takvom slučaju pisali smo juče, kada nam se meštanin Kosovske Mitrovice požalio da ga je petočlana patrola policajaca „neprijateljski nastrojena“ zaustavila i pretresla, takođe u blizini prelaza Jarinje.

Međutim, Kosovska policija je u više navrata za naš portal uporna u tome da specijalna policija koja je na Severu prisutna, obavlja posao u skladu sa zakonom i propisima.

Glavni je cilj da se očuva javni red i bezbednost i da se spreči organizovani kriminal, te da nijedna policijska jedinica javnog reda i pogranične policije nema nameru da izaziva ili stvara nesigurnost, već naprotiv, naglašavaju u Policiji.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke Prištine da fazno sprovede odluku o preregistraciji kojom prvo opominje vlasnike automobila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu da ih prebace na RKS, kulminirala sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading