SPREMA SE RAT NA BALKANU! Ministri odbrane oko 50 država alijanse u Briselu - Stoltenberg: Putin ne sme da pobedi

Autor:

Vesti

12.10.2022

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku od pet najavljenih brifinga dva će biti o Ukrajini, a čak tri o zapadnom Balkanu, među kojima su odnosi sa Srbijom i angažman na KiM.

SPREMA SE RAT NA BALKANU! Ministri odbrane oko 50 država alijanse u Briselu - Stoltenberg: Putin ne sme da pobedi

Foto: Tanjug/AP

Zbog ukrajinske krize zaoštrava se sukob između NATO i Rusije, koji će kulminirati na Balkanu.

Na to ukazuju i poruke sa dvodnevnog sastanka ministara odbrane iz skoro 50 zemalja NATO, koji je počeo juče u Briselu, gde su izuzetnu pažnju posvetili našem regionu - delovanju zapadne vojne alijanse na terenu, planovima i projekcijama, odnosima sa Srbijom i angažmanu na KiM.

- Balkan je za NATO izuzetno značajan u kontekstu obračuna s Rusijom zbog sukoba s Ukrajinom. Na to upućuje i agenda sastanaka vojnih ministara NATO, gde će usaglašavati dalje delovanje, a tokom kojih će od pet najavljenih brifinga tek dva biti o Ukrajini, a čak tri o zapadnom Balkanu. Indikativne su i teme "Odnosi NATO sa Srbijom", "Odnosi NATO sa BiH", a razgovaraće i o angažmanu NATO na Kosovu. Sve su to signali da se NATO sprema za mogući ulazak u otvoreni rat s Rusijom na Balkanu, gde planiraju, između ostalog, da smanje i eliminišu uticaj Moskve - priča sagovornik Srpskog telegrafa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

NATO vojnici

PUTIN NE SME DA POBEDI

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da je zapadni Balkan izuzetno važan za NATO i da blisko sarađuje sa EU u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Podsetio je i na prisustvo NATO na Balkanu još od devedesetih i na dve misije - Kfor i Altea. A onda je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme da pobedi u Ukrajini:

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

- Zapadni Balkan je važan i nastavićemo da budemo fokusirani na taj region. Na samitu će biti reči o jačanju ključne infrastrukture, a svaki eventualni napad bi naišao na adekvatan odgovor. Važno je da Ukrajina dobije bitku protiv agresora. Radujem se daljim isporukama odbrambenog oružja Ukrajini. NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu i stajaće dokle god bude potrebno.

IZBORI I POSLEDICE

Na rešenost NATO da se obračunava s Rusijom na Balkanu ukazuje i poruka visokog zvaničnika Ministarstva odbrane SAD:

- Rusija sprovodi razne taktike u pojedinim zemljama zapadnog Balkana jer želi da stekne ekonomsku prednost i postigne zavisnost zemalja od njenih energenata.

Američki zvaničnik, govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, naveo je da dosta država nisu članice NATO, ali da jesu saveznici, te da je, u tom smislu, sloboda izbora važna:

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

- Mi možemo da kritikujemo nabavku opreme iz Rusije ili Kine, ali nadamo se da ćete napraviti bolji izbor. Neutralnost je funkcionisala dugo, primeri su Švajcarska i Austrija. Možda je tako nešto i za vas (Srbiju, prim. aut.) funkcionisalo, ali svaki izbor ima posledice koje mogu zatvoriti i neka vrata.

Platforma za obračun

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, ocenjuje za Srpski telegraf da to što je, pored ratnih dešavanja u Ukrajini, Balkan, znači Srbija, u težištu ministarskog NATO sastanka upućuje na neprilike:

- NATO priprema novu platformu za obračun s Rusijom na Balkanu, gde jačaju prisustvo i infrastrukturu. A računaju na Hrvatsku, članicu NATO, kojoj će ekonomski i vojno da pomognu da bi je promovisali u lidera regiona, nasuprot Srbiji, na koju će biti pojačani pritisci. Vidimo da to već čine svakodnevnom agresivnom kampanjom protiv Srbije i državnog rukovodstva.

Republika

Foto: honvedelem.hu

NATO vojska

Priština traži sankcije za Srbiju

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala-Švarc zatražila je u Beču zamrzavanje statusa kandidata i pristupne pregovore EU sa Srbijom:

- Srbija danas pokazuje da nema interes da uđe u EU, pa je logični zaključak da se zamrzne status kandidata i time i sredstva koja su s njim povezana.

Drugi korak EU, dodaje, mogao bi biti da se uvedu sankcije protiv srpskih oligarha, koji posluju s ruskim oligarsima u oblasti energetike:

- Nije u redu da jedna evropska zemlja, kao što je Srbija, usred Evrope, kao jedina, finansijski podržava i nagrađuje one koji vode rat protiv Ukrajine. Dok mi svi gledamo kako se može zaustaviti rat, kako možemo pokazati solidarnost i to ne samo verbalno već i ekonomski i politički slabiti Putina, među nama na zapadnom Balkanu postoji jedan koji to ne čini i to je, nažalost, naš severni sused Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading