"POLJOPRIVREDNICI PREAMBICIOZNI"! Ana Brnabić o ceni suncokreta i neralnim zahtevima proizvođača! MORAMO DA ČUVAMO SRBIJU I BUDŽET!

Autor:

Vesti

16.08.2022

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije razgovarala je juče sa poljoprivrednicima kojima je ponudila cenu suncokreta od 600 evra koju je, kako joj je jutros saopšteno, "Incijativa za zaštitu poljoprivrednika" odbila.

"POLJOPRIVREDNICI PREAMBICIOZNI"! Ana Brnabić o ceni suncokreta i neralnim zahtevima proizvođača! MORAMO DA ČUVAMO SRBIJU I BUDŽET!

Foto: Printskrin

Ana Brnabić je objasnila da Vlada Srbije ne može da garantuje otkupnu cenu bilo čega, jer na nju i ne utiče, ali da je spremna da pomogne kad god postoje realni i racionalni uslovi za to.

Premijerka je izjavila je da joj se čini da su blizu dogovora sa poljoprivrednicima, bliže nego juče ujutru kada je počeo sastanak koji je trajao duže od devet sati.

- Bila sam u Vladi do 1 ujutru, radili smo dalje kalkulacije, gledali šta još možemo da uradimo, jer Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, ali dogovor mora da bude kompromis - rekla je premijerka za "Novo jutro".

Ističe da je neophodno da se nađe "sredina", te je rekla na sastanku da je najbolje da se razgovara sve dok se rešenje ne nađe.

Kaže da su zahtevi poljoprivrednika "izuzetno ambiciozni": otkupna cena suncokreta od 700 evra po toni, koja je svuda u regionu znatno niža.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Ana Brnabić

 

- Ponudili smo cenu od 600 evra po toni i to jedan od pregovarača, "Incijativa za zaštitu poljoprivrednika", nije prihvatila, jutros su nam to javili. Vlada Srbije ne može da garantuje otkupnu cenu bilo čega, jer mi na to ne možemo da utičemo! Onda će da dolaze svi i da traže otkupne cene kako bi imali prihod, bez obzira na tržište i konkurentnost - navodi Brnabić.

Ističe da Vlada Srbije može da pomogne i da poljoprivrednici jesu u pravu u jednom delu.

- Intervenisali smo da građani imaju dovoljno suncekretovog ulja i da su cene prema građanima u ovom teškom vremenu - rekla je premijerka.

Na pitanje kako su poljoprivrednici reagovali kada im je saopštila da su cene suncokreta niže u regionu, kaže da su odgovori bili različiti, da je politikanti ne interesuju, ali da među njima ima ljudi sa kojima joj je bilo zadovoljstvo da razgovara.

Republika

Foto: Printscreen

Ana Brnabić

 

- Politikanti neka vode politiku i neka pokušavaju da zloupotrebe poljoprivrednike. Predsednik Aleksandar Vučić je juče rekao da, ono što možemo da uradimo, uradićemo, ali da ispunjavamo zahteve koji su nerealni i koji su stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, to ne možemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, njen budžet i fiskalni prostor - rekla je premijerka.

- Ja ću biti u Vladi na raspolaganju, a sastanak se, što se mene tiče, nije završio, već je u pauzi. Videćemo da to rešimo i da 17. avgusta znamo da je u zemlji stabilno - rekla je Brnabić na pitanje da li se sastanak nastavlja danas.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading