SLOBA I TUĐMAN IMALI CRVENI TELEFON: Ugovarali kako da podele Bosnu

Autor:

Vesti

11.08.2022

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku dok je buktao rat na prostoru bivše Jugoslavije, predsednici Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman bili su na direktnoj, tajnoj vezi, koju su Tuđmanu uspostavili, ni manje ni više, nego Miloševićevi stručnjaci, koji su u Zagreb došli iz Beograda! Uspostavljanje linije se poklapa s projektom podele Bosne između dve zemlje, a oni su imali dva sastanka, u Karađorđevu i u Tikvešu, gde su crtali nove mape.

SLOBA I TUĐMAN  IMALI CRVENI TELEFON: Ugovarali kako da podele Bosnu

Foto: www.profimedia.rs

O postojanju tajne linije govorio je Stjepan Mesić.

- Njih dvojica nikada nisu govorili jedan protiv drugog, a mislim da su se i jako uvažavali. Dokaz je i to da sam ja u svom kabinetu našao telefon koji je bio direktna veza Zagreb-Beograd, tek sam ga ja skinuo. Posle sam saznao da su tu vezu za vreme rata uspostavili Miloševićevi stručnjaci, koji su došli direktno iz Beograda - istakao je Mesić.

Na pitanje da li su oni održavali kontakte i posle sastanaka zu Karađorđevu i Tikvešu Mesić je rekao:

Republika

Foto: Printskrin

 

 

- To je jasno. Negde u kasnu jesen 1993. mene je Tuđman pozvao i rekao mi da bi trebalo da odem negde za ambasadora. Predložio mi je da odem na jedno tri-četiri meseca u Grenobl u Francusku ili u Spa u Belgiju da malo doradim francuski i da posle toga sebi izaberem zemlju. "Jer, dok si ti na čelu Hrvatskog sabora, Milošević ne pristaje na sporazume koje već imamo praktično na stolu. Ako ti odeš, ja ću te sporazume potpisati", rekao mi je tada.

Mesić je, dodaje, odbio ovu ponudu, ali je otišao na bolovanje na mesec dana, a sporazumi nisu bili potpisani, kao što je on, ističe, i upozoravao od starta.

KOREKTNI ODNOSI

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, kaže u razgovoru za Srpski telegraf da se "ne može isključiti mogućnost da su Milošević i Tuđman imali komunikaciju i razgovarali o raznim temama".

- Činjenica je da vlast Slobodana Miloševića nije učinila ništa da se tokom akcije "Oluja" zaštite Srbi i spreči pogrom iako je postojalo čvrsto obećanje da će zaštititi narod. Za to tadašnja vlast u Beogradu snosi veliku odgovornost. Po istoj toj logici, ne može se isključiti mogućnost ni da je razgovarano o podeli Bosne - poručio je Linta.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

 

 

Da su Milošević i Tuđman imali korektne odnose, potvrđuje i Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA.

- Tačno je da se Milošević viđao s Tuđmanom, imao je korektne odnose s njim u to zadnje vreme. Kad smo bili zajedno u zatvoru, svi Hrvati tamo su izuzetno poštovali Miloševića. Prema njemu su se lepo vladali. Milošević nije prema njima pokazivao nikakvu mržnju - kaže Šljivančanin i dodaje da se ranije pričalo o crtanju nekih karata o podeli BIH.

- Ne znam o ovome konkretno, ali, kada pričamo o tim crvenim linijama, one su postojale, nije to ništa neobično. Kada je reč o podeli Bosne, to su teorije zavere. Ne verujem da je tu bilo dogovora, ne verujem da je Milošević prodao Srbe jer kad prodate nešto, dobijete nešto za uzvrat - kaže kapetan Dragan.

Izvodi iz intervjua Stjepana Mesića

- Pitao sam Boru Jovića sasvim konkretno: "Jesi li ti za to da Tuđman i ja i Milošević i ti sednemo za sto, da iznesemo sve te probleme i da vidimo o čemu se radi, ne treba se hvatati oružja?" On je rekao da se slaže, ali da mora pitati Miloševića. Nazvao je Miloševića i on mu je nakon sat-dva javio da se slaže i još je dodao da je spreman sesti s nama za sto bilo gde, u zemlji ili inostranstvu. Ja sam avionom otišao u Zagreb i rekao Tuđmanu: "Slušaj Franjo, ona dva fakina žele sesti s nama za sto. Jesi li i ti za to da se sastanemo i da izbegnemo rat?" Tuđman je rekao: "U redu, slažem se da se sastanemo bilo gde, u zemlji ili inostranstvu. Tako im odgovori, a datum ćemo dogovoriti." I ja sam se vratio natrag u Beograd

- Pred kraj marta, kad se ovde sastao hrvatski vrh i ja s njima, Tuđman nam je rekao da se dogovorio s Miloševićem da se nasamo nađu u Karađorđevu. Drugim rečima je rekao: "Želim u četiri oka saznati šta oni žele." Tuđman nije poveo mene, a Milošević Boru Jovića. I njih dvojica su se našli u Karađorđevu 26. marta

- Tuđman je, kada se vratio u Zagreb, bio sav ozaren, crven u licu i s vrata je rekao: "Evo, šta Tuđman radi, Tuđman gradi Hrvatsku za 1.000 godina. Hrvoje (Šarinić), daj karte." Potom je dodao: "Dogovorio sam se sa Miloševićem. Hrvatska je dobila banovinsku Hrvatsku. Milošević mi je rekao i ovo - uzmi, ti, Franjo, i Cazin, Kladušu i Bihać, to je takozvana turska Hrvatska, to meni ne treba." Time je taj sastanak praktično bio završen

- Smilja Avramov je u toku najžešćeg rata dolazila u Zagreb da crta karte, a Šarinić je odlazio u Beograd

Lilić: Oprezno s opasnim spekulacijama

Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ, kaže da Mesićev intervju zahteva vrlo pažljivu elaboraciju jer je podložan "različitim, veoma opasnim spekulacijama".

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

 

 

- Tačno je da je postojala direktna veza i da su se predsednici Milošević i Tuđman sastali u Karađorđevu, a da su sastanak ugovorili i organizovali upravo Mesić i Bora Jović. O detaljima njihovog razgovora mogu da govore samo oni koji su bili na tom sastanku, a koliko znam, gospodin Mesić nije bio prisutan - rekao je Lilić za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Momir

11.08.2022 21:28

Sloba je najveći Srpski izdajnik u istoriji.