OČI CELE PLANETE UPERENE KA DONBASU: Četiri strašne ZAMKE za Srbiju!

Autor: J. J. - K. I

Vesti

22.02.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski telegraf istraživao kakve će sve reperkusije situacija u Donbasu imati na našu zemlju.

OČI CELE PLANETE UPERENE KA DONBASU: Četiri strašne ZAMKE za Srbiju!

Foto: Tanjug/AP

Posledice onoga što se trenutno dešava u Donbasu osetiće cela planeta. Političke, bezbednosne, vojne, ekonomske. Upravo na ova četiri polja izazovi, i to ne mali, očekuju i Srbiju.

Srpski telegraf analizirao je kakve sve reperkusije već ima i tek će imati sve ono što se dešava na relaciji Moskva-Kijev-Vašington-Brisel...

POLITIČKI

Predsednik Aleksandar Vučić je, obraćajući se iz Monaka, rekao da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji i da očekuje još mnogo takvih poziva i vrućih linija. Srpski telegraf je još pre deset dana, pišući o Ukrajini, najavio upravo ovu mogućnost. Naslov tog teksta, podsetimo, bio je "Srbiju će bičevati zbog Putina".

Kakvi će sve pritisci biti i kako će na njih Srbija odgovoriti, videćemo narednih dana i sedmica, a ono što smatra analitičar Dragomir Anđelković jeste da bi uvođenje sankcija Moskvi za Srbiju bila velika greška jer bismo ostali bez ruske podrške.

- Pritisci na Srbiju ovim povodom su isti kao pritisci da se odrekne Kosova i Republike Srpske jer nam je Rusija činilac koji nam pomaže da branimo Kosovo. Bez njih bi ono već bilo u UN i bez njih bi RS bila ugušena. Zahtev da Srbija uvede sankcije zapravo i nije usmeren protiv Rusije, nego protiv Srba jer bismo time mi kapitulirali - smatra Anđelković.

Jakša Šćekić, dugogodišnji spoljnopolitički novinar, nema sumnje da će i te kako biti pritiska.

- Prvo, rašće pritisak na Srbiju da se opredeli na jednu ili na drugu stranu i biće veoma teško održati neutralnost, drugo, sad je i veliki srpski saveznik prekršio međunarodno pravo, tako da je sada naša zemlja dovedena u nezgodnu situaciju jer je do sada izgovor i argument za našu odbranu bio taj što je bez sednice Saveta bezbednosti bilo bombardovanje i otimanje Kosova. Drugo, što nije dobro jeste to što je ruski predsednik Putin rekao da se u BiH dešavao genocid - kaže Šćekić i nastavlja:

- Mislim da sad definitivno međunarodno pravo više ne postoji, da, nažalost, možemo da zaboravimo na Rezoluciju 1244 i ne bih se iznenadio da sad bude ono iz inata, da pet članica EU prizna Kosovo u narednih od šest meseci do godinu dana. Nisam veliki optimista i mislim da će predsedniku Vučiću biti teško da sačuva neutralnost između pritiska ove dve strane.

Republika

Foto: Promo

 

Austrijski političar iz vladajućeg SPO: Kosovo nam se vratilo kao bumerang

Funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), jedne od članica vladajuće koalicije, David Štokinger ocenio je povodom ukrajinske krize da je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od Zapada, uz aktivno učešće Austrije, koja je, kako kaže, kršila svoju neutralnost, otvorilo Pandorinu kutiju. To je, prema njegovim rečima, stvorilo presedan koji je ugrozio međunarodno pravo i međunarodne odnose.

- Još se sećam kada smo tada mi iz Socijaldemokratske omladine i mirovnog pokreta zbog našeg doslednog stava da je Kosovo Srbija bili ismevani, čak i napadani. Mi smo tada još znali šta će uslediti. Još jednom smo bili u pravu - istakao je on na Fejsbuk profilu.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator, kaže da izvlačenje paralele između Kosova i istoka Ukrajine - Donbasa ima svoju logiku.

- Kao što je podrška secesionizmu Kosova svojevremeno, ali i danas, odgovarala Zapadu, ovde bi mogli da naučimo lekciju da je i Rusija spremna da podržava secesionizam u ovoj situaciji.

Dejan Miletić iz Centar za proučavanje globalizacije poručuje da Rusija nama nije uvodila sankcije i nije nas bombardovala.

- Nećemo ni mi njima uvoditi sankcija. A da li je sam taj čin priznavanja međunarodno-pravno dozvoljen - nije. Ali ništa to nije novo, isto je Zapad uradio s Kosovom.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, navodi da je principijelni stav Srbije da poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet drugih zemalja:

- Ukrajina nije izuzetak, Srbija nije priznala rusku aneksiju Krima niti će priznati samoproglašene oblasti Donjeck i Lugansk. Ukoliko se ipak ulože dodatni diplomatski napori, ova situacija ne bi smela da poveća rizik od šireg vojnog sukoba i u tom slučaju Srbija bi mogla da zadrži poziciju dosadašnje saradnje s Rusijom i nepridržavanja restriktivnih mera koje su već uvedene. U suprotnom, moraće pažljivo da izvaga koristi i troškove sankcija prema Rusiji, imajući u vidu skoro apsolutnu energetsku zavisnost od Rusije i njen položaj u Savetu bezbednosti UN u vezi s rešavanjem kosovskog pitanja.

EKONOMSKI

Rusko-ukrajinski sukob napravio je turbulencije na tržištu energenata. Cene nafte, koje već mesecima divljaju, dodatno su ubrzale rast usled straha da će kriza prerasti u vojni sukob i bojazni od potencijalnog poremećaja isporuka ovog energenta širom sveta. Cena evropske nafte brent, koja se smatra međunarodnim standardom na naftnom tržištu, dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu. I cena gasa u Evropi nakon priznanja porasla je više od 10 odsto.

Srbija je u boljem položaju nego mnoge druge zemlje, međutim, nakon što je Medvedev najavio da će cena gasa za Evropu dostići 2.000 evra po kubnom metru, nikom nije prijatno. Predsednik Vučić najavio je da će na svetskom tržištu poskupeti struja, gas, ugalj, kukuruz, pšenica...

BEZBEDNOSNI

Nema sumnje da će Putinovo priznanje biti i bezbednosni izazov u zemljama u kojima postoje unutrašnji problemi. U svakom slučaju, odraziće se na region zapadnog Balkana, pa, samim tim, i problem Kosova i Metohije.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da nama ova situacija svakako ne odgovara:

- Bilo kakvo kršenje suvereniteta Ukrajine nama ne koristi jer se i mi borimo za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta oko Kosova.

VOJNI

Predsednik Vučić je iz Monaka poručio i da je sve što se dešava dodatni signal da Vojska Srbije i druge oružane snage u zemlji moraju biti maksimalno pripremljeni i spremni. Sve ovo, kažu sagovornici našeg lista iz bezbednosnih struktura, znači i da ćemo ubrzano nastaviti s opremanjem naše armije. Dobra okolnost je, naglašavaju, što smo poslednjih godina višestruko podigli efektivnu moć Vojske i napravili podlogu za dalju modernizaciju.

Uskoro, podsetimo, Vojska Srbije biće bogatija za moćni kineski PVO sistem FK-3 (pandan ruskom S-300).

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Putin: Donbas i Kosovo nisu isto

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je juče da Krim, Donbas i Kosovo nisu isto.

- Ljudi koji žive u Sevastopolju na Krimu su sami to odlučili, rekao sam već nekoliko puta kako je to različito u odnosu na Kosovo. Takođe, niko ljude na istoku Ukrajine nije naterao da odu s te teritorije puškom, već su sami to odlučili - rekao je Putin.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading