OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI EKSPO 2020 DUBAI Matić: Srbija u kreativnom uzletu ne zaboravlja svoje korene i nasleđe

Autor:

Vesti

15.02.2022

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svečanim podizanjem zastave i intoniranjem himne Republike Srbije, na najvećem globalnom događaju Svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubaji, zvanično je počelo proslavljanje Dana državnosti Republike Srbije.

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE NA SVETSKOJ IZLOŽBI EKSPO 2020 DUBAI Matić: Srbija u kreativnom uzletu ne zaboravlja svoje korene i nasleđe

Foto: Promo/Final Press / PKS

U centralnoj dvorani Ekspo 2020, najvećoj i najlepšoj kružnoj kupoli na svetu – velelepnom Al Vaslu, visokim zvanicama iz Ujedinjenih Arpskih Emirata i Srbije, kao i brojnim gostima iz celog sveta, obratila se Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i Generalna komesarka Srbije na Ekspo 2020 Dubai.

Ona je istakla da je Ekspo 2020 Dubaji prevazišao sva očekivanja u pogledu besprekorne organizacije Svetske izložbe, impozantnog izgleda i koncepta, ali i samog značaja i misiji.

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Ansambl kolo

- Ekspo Dubai je uzdigao vrednost kulture, povezao prošlost i budućnost, tradiciju i tehnologiju, i za nas predstavlja priliku da pokažemo te veze iz našeg ugla, kao kompatibilne i srodne, budući da je Srbija u svom ekonomskom i kreativnom uzletu usmerena napretku, ali ne zaboravljajući svoje korene i svoje nasleđe. Učešće na Ekspou omogućava, ne samo da predstavimo svoje potencijale, da razvijamo poslovne mreže i podižemo imidž naše zemlje, već i da radimo na daljem učvršćivanju partnerstva između Srbije i UAE. Podstičemo razvoj srpskih kompanija, pružamo značajnu podršku razvoju inovativne ekonomije i ekonomije znanja kroz prisustvo velikog broja visokokvalifikovanih stručnjaka, pre svega u domenima informacionih tehnologija, medicine, inženjerstva, visokog obrazovanja, kreativnih industrija i srećni smo što je Srbija prepoznata kao značajna investiciona destinacija i veoma zanimljiva turistička destinacija - istakla je ministarka Matić.

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Tatjana Matić

Ona je podsetila da Dan državnosti Republike Srbije predstavlja najsvetlije tačke naše istorije, jer čuva sećanje na Prvi srpski ustanak, ali i na prvi Ustav Srbije - Sretenjski Ustav, donet 1835. godine kao najliberalniji ustav tog doba, kojim je Srbija prva na Balkanu ukinula feudalizam. 

- U našoj kulturi i politici ostajemo verni ideji slobodnog čoveka, čoveka koji misli, koji napreduje i koji poštuje druge ljude. Naša tema na svetskoj izložbi je „Srbija stvara ideje“ – orijentisani smo na kreativnost, na ideje, gledamo u budućnost, inspiraciju pronalazimo u prošlosti, a naše oružje su znanje i razvoj - navela je Matić i dodala da je ponosna što je Srbija deo globalne porodice zemalja koja veruje u kulturu, tehnologiju i bolju budućnost za sve ljude naše planete.

Ovom prilikom održan je i sastanak ministra tolerancije UAE i generalnog komesara za Ekspo 2020 Dubai, šeika Nahyan bin Mubarak Al Nahyan sa generalnom komesarkom Srbije na Ekspo, Tatjanom Matić, a potom su se i obratili na zvaničnoj ceremoniji u Al Vasl plazi. Šeik je tom prilikom istakao: 

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Delegacija

- Veoma smo srećni zbog kontinuirane posvećenosti Srbije ovom globalnom događaju i idejama, iskustvima i prilikama koje je njeno učešće donelo. UAE i Srbija neguju snažne bilateralne odnose koji cvetaju tokom godina i radujemo se njihovom daljem razvoju i jačanju, dok istražujemo buduća partnerstva i razmenu na obrazovnom, naučnom i komercijalnom nivou u svim oblastima zajedničkih interesa naše dve zemlje.

Matić se nakon sastanka upisala u Knjigu utisaka Svetske izložbe, istakavši da će zauvek u srcu nositi zadivljujuću sliku celog sveta ujedinjenog u znanju, kulturi i civilizacijskom napretku, koja je zahvaljujući umeću i viziji organizatorima ove izložbe predstavljena na Svetskoj izložbi. Članovi obe delegacije kasnije su zajedno posetili Paviljon RS i Paviljon UAE i napravili zajedičke fotografije u ime čvrstog prijateljstva naših dveju zamalja. 

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Tatjana Matić

U okviru kulturnog programa proslave Dana državnosti srpsku tradiciju i kulturu predstavio je svojim nastupom nacionalni Ansambl ”Kolo”, dok je svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imala i Gudačka reprezentacija mladih, koja je nastupila pod umetničkim vođstvom virtuoza Stefana Milenkovića. Najbolji srpski gudači –mladi muzičari od 18 do 26 godina, predvođeni Milenkovićem, višestruko nagrađivanim violinskim solistom, profesorom, humanitarcem i kreativnim ambasadorom nacionalne platforme Srbija stvara, predstavili su pažljivo osmišljen program za Dan državnosti Srbije. 

- Na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju, Srbija je postigla impresivne rezultate i do sada ugostila više od 700.000 posetilaca iz celog sveta - ističe Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica Generalne Komesarke za nastup Srbije na Ekspo. 

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Ansambl kolo

- Na najbolji mogući način predtavili smo svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije predstavilo se više od 1.000 privrednika iz zemlje, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima. Pokazali smo celom svetu zbog čega nas nazivaju ”Silicijumskom dolinom Balkana”, zašto smo lideri u digitalizaciji, kreativnim industrijama i inovacijama, zašto je Beograd proglašen jednim od pet najkreativnijih gradova na svetu. Ali pre svega, predstavili smo se svetu u svetlu moderne, inovativne i kreativne zemlje, čiji talentovani ljudi menjaju svet. Zbog toga, ovaj nastup Srbije na Ekspou predstavlja novi standard predstavljanja naše zemlje u svetu, kako je na otvaranju istakao i sam Predsednik Vučić - istakla je Ilić.    

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Vasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik“, koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković. 

Republika

Foto: Promo/Final Press / PKS

Tatjana matić, Ana Ilić

Poseban segment Nacionalnog dana čini i specijalno pripremljena biznis konferencija „Serbia Country Business Briefing“, koja će predstaviti najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije. 

Svetska izložba - Ekspo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta. Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – “Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading