ZAPAD TERA ALBANCE DA UGNJETAVAJU SRBE! Ruska Federacija ogolila paklene namere centara moći koji traže SUKOB NA NAŠIM PROSTORIMA!

Autor: Republika

Vesti

21.01.2022

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na opasno ugrožavanje mira na području našeg regiona, otkrivši odakle sve to polazi.

ZAPAD TERA ALBANCE DA UGNJETAVAJU SRBE! Ruska Federacija ogolila paklene namere centara moći koji traže SUKOB NA NAŠIM PROSTORIMA!

Foto: Tanjug/AP

Ozbiljne optužbe na račun kosovskih Albanaca iz Moskve

Ruska Federacija brutalno je ogolila paklene namere zapadnih centara moći, navodeći da su oni pokrovitelji radikalnih kosovskih Albanaca koji slepo podstiču te ekstremiste na pokušaje ugnjetavanja srpskog stanovništva i raspirivanje nacionalizma.

- Prištinska vrhuška je odavno trebalo da shvati da su pokušaji da se provokacijama preostali svet ubedi u održivost ozloglašene ‘kosovske državnosti’ u startu osuđeni na propast. Raspirivanje albanskog nacionalizma i šovinizma, sistematsko ugnjetavanje srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, pritisak na SPC svedoče o neodrživosti tog projekta - istaklo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Sputnjik. 


Kako je još navedeno, ćutanje Zapada na sve što se događa na teritoriji južne srpske pokrajine, odavno već nikog ne čudi.

- To je simptom slepog podsticanja radikalnih kosovskih Albanaca od strane njihovih pokrovitelja. Evropska unija kojoj je Generalna skupština UN dodelila posredničku funkciju u dijalogu Beograd-Priština očigledno ne uspeva da se izbori sa svojom ulogom s obzirom na to da posle skoro devet godina od postizanja sporazuma nije u stanju da savlada to što kosovski Albanci sabotiraju ispunjavanje obaveza po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština - navodi se u odgovoru na jedno od pitanja koje je stiglo za nedavno održanu godišnju konferenciju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, a na koje on tada nije stigao da odgovori.


Rusija, ističe se, namerava da insistira na tome da ispadi Prištine budu adekvatno okvalifikovani u međunarodnim organizacijama, pre svega u Savetu bezbednosti UN.

Ponovljen je i stav da je trajno rešenje kosovskog problema moguć jedino na osnovu međunarodnog prava, odnosno Rezolucije SB UN 1244, kojom je precizirano da je pokrajina deo Srbije.

- Upravo na bazi tog dokumenta mogu i treba da se vode pregovori Beograda i Prištine. Njihov rezultat treba da bude trajno rešenje koje će zadovoljiti srpsku stranu i koje će biti odobreno u Savetu bezbednosti - ističe se u ruskom Ministarstvu.

Takođe, Ministarstvo deli zabrinutost zbog ideja o stvaranju "velike Albanije“, koje se povremeno mogu čuti iz Prištine i Tirane.

- Kako drugačije nazvati takve zamisli osim da su podrivačke, jer je bilo kakvo zakulisno menjanje granica u regionu po definiciji destruktivno za ionako krhku stabilnost u tom delu Evrope - zaključuju u Ministarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Suvi

21.01.2022 10:56

To znamo , sta mozemo protiv sile mi nista , a sto se tice siptara nebi se ini najeli beloga hleba ...