NE DAJ BOŽE DA BUDE ZEMLJOTRES U BEOGRADU! Stručnjak upozorava: Pod hitno proveriti mostove, problem je i DIVLJA GRADNJA!

Autor: Republika

Vesti

03.11.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju je jutros i noćas pogodilo nekoliko zemljotresa, dva kod Kragujevca, a potom i jedan kod Topole.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Posledice zemljotresa, Ilustracija

Prethodno se, pre nekoliko dana treslo i oko Mladenovca, pa je narod u Srbiji u panici od vezanih zemljotresa.

Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije oglasio se posle potresa i objasnio da su novi objekti u Srbiji otporni na šest stepeni Rihterove skale, kao i da su posle zemljotresa u Kraljevu 2010. godine doneti novi propisi.

Noćašnji potres u Kragujevcu iznosio je 3,9 stepeni po Rihteru, jutrošnji je bio slabiji sa 2,6, dok je u Topoli bio najslabiji sa 1,7 stepeni. 

- Novi objekti su rađeni i otporni su na devet stepeni inteziteta (odnosno šest stepeni Rihterove skale). Problem je divlja gradnja... posebno ona u Beogradu, pitanje je da li su građeni po propisima. Ne daj Bože da se desi neki jači zemljotres, pitanje je šta bi bilo. To je najveća opasnost - rekao je on za TV "Prva".

Republika

Foto: Printscreen/K1 TV

Goran Rodić poziva da se provere objekti u Beogradu

On je naveo da su zgrade na Novom Beogradu dosta sigurne, ali da je pitanje koliko mogu da izdrže potres one koje su rađene pre propisa. Rodić smatra da treba da se obavi opširna inspekcija kako bi se proverili objekti, posebno mostovi i navodi da je pitanje kako se održavaju.

- Ne daj Bože da dođe snažniji zemljotres u Beogradu - objasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading