Simić: Priština da povuče naoružane specijalce iz srpskih sredina u Zubinom Potoku i Leposaviću

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.09.2021

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras na Jarinju da je za deeskalaciju situacije na terenu i smirivanje tenzija potrebno da Priština povuče odluke koje su dovele do trenutne situacije.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Igor Simić

- Potrebno je da se Priština vrati u pređašnje stanje situacije na severu i da donese odluku o povlačenju do zuba naoružanih specijalaca iz čisto srpskih sredina u opštinama Zubin Potok i Leposavić - rekao je za Tanjug TV Simić, koji se nalazi na administrativnom prelazu Jarinje sa građanima koji su blokirali put zbog odluke vlade u Prištini u vezi sa registarskim tablicama.

Nakon toga, kako je dodao, potrebno je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine. On je podsetio da su sve dogovore u Briselu postizali pregovarači Beograda i Prištine, a ne gradonačelnici severa, i da nije potrebno da se na taj način blefira politička namera Prištine.

- Pregovarački tim Beograda predstavlja Srbe i mi imamo apsolutno poverenje u predsednika Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i zato, ako je Prištini zaista stalo do mira, potrebno je da se povuku pripadnici Rosu i ostale do zuba naoružane jedinice i da se u Briselu nastave razgovori kako bi se rešila sva otvorena pitanja koja stoje između Srba i Albanaca odnosno Beograda i Prištine - istakao je Simić.

Jednostrani potezi ne vode ničemu i nikada nisu doprineli smirivanju tenzija, naglasio je on i ukazao na to da su predstavnici Srpske liste i gradonačelnici sa severa uz svoj narod, sa svojim narodom i uvek ispred svog naroda kada treba da se zaštiti mir.

- Svaki građanin ponaosob pokazuje odgovornost, a mi apelujemo na suzdržanost i zato smo tu ispred naroda između onih koji su poslati iz Pristine i našeg naroda kako bi se taj mir sačuvao - rekao je Simić.

On je dodao da je svim okupljenim građanima od presudne važnosti da se sačuva mir i da oni nisu huligani, već da žive u ovim opštinama, kao i da su se okupili da brane osnovno ljudsko pravo, slobodu kretanja.

- Danas smo imali paradoksalnu situaciju da se hapse mladići u opštini Gračanica samo zato što su istakli transparent o Zajednici srpskih opština, a čak i po kosovskim zakonima Priština je u obavezi da formira ZSO - rekao je Simić.

Govoreći o situaciji na Brnjaku gde se dogodilo nekoliko incidenata, Simić je rekao da su tamo "nervozniji ljudi, koji imaju nameru da izazovu nemire", ali da predstavnici Srpske liste apeluju na uzdržanost.

- Svesni smo prikrivenih namera iz Pristine, ali mi moramo da sačuvamo mir. Mi smo svoj na svome i nema razloga za bilo kakvo uzbuđenje - rekao je Simić.

On je još jednom zahvalio predsedniku Vučiću na podršci, kao i direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću dodavši da bez pomoći države Srbije "ovde ne bi bilo života".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading