SRAMNI DOKUMENT AMERIČKOG STRATEŠKOG CENTRA: Evo kako ćemo naterati Srbe da se okanu Rusije i Kine i priznaju Kosovo, GRČKA IMA KLJUČNU ULOGU!

Autor: Republika

Vesti

05.08.2021

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači američkog centra Vilson sastavili su detaljan izveštaj u kom su optužili Srbiju da vodi destabilišuću spoljnu politiku, a zatim pozvali Ameriku i EU da se uključe u konačno rešenje kosovskog pitanja, za koje je, kako navode, došao jedinstven trenutak.

Republika

Foto: Tanjug/AP, ST/A. Nalbantjan

Bil Hazlem umešao prste u kosovsko pitanje

Poznati američki akademski centar Vilson objavio je dokument pod nazivom „Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti”, u kom se na sraman način iznose načini na koje bi u ovom trenutku trebalo da bude rešeno kosovsko pitanje, uz poseban akcenat na tome da je za to došao jedinstven trenutak "budući da je vlada u Prištini osvojila znatnu parlamentarnu većinu na platformi napretka i borbe protiv korupcije".

U izveštaju centra, koji predvodi republikanac Bil Hazlem, nekadašnji guverner države Tenesi, navedeno je da SAD i EU moraju da se suoče sa, kako se tvrdi, "sve autoritarnijim vlastima Srbije i njenom destabilišućom spoljnom politikom". Tu se, pre svega, misli na saradnju koju naša zemlja ostvaruje sa Ruskom Federacijom i Kinom, a što Zapad vidi kao glavnu pretnju ostvarenju njihovog cilja da Kosovo konačno bude međuanarodno priznata država i buduća članica NATO. 

- SAD i članice Evropske unije treba da pomognu u učvršćivanju kosovskog suvereniteta, a Srbiju treba onemogućiti da širi uticaj Rusije i Kine u regionu. Za rešenje tog pitanja je od ključne važnosti uloga Amerike i EU kako bi na Zapadnom Balkanu bilo omogućeno postojanje nezavisnih, multietničkih država koje mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu - navedeno je u izveštaju. 

U dokumentu se bez srama tvrdi da je kosovska vlada posvećena tim principima, dok zvanični Beograd nije, prenosi Tanjug.

- Zapadne zemlje su Srbiji, usled njene veličine i efikasnosti bilateralne i multilateralne diplomatije, omogućile privilegovan položaj među zemljama Zapadnog Balkana. Bile su vođene zabrinutošću da bi Beograd mogao da se nađe pod većim uticajem Moskve. A nju i Rusija i Kina koriste kao sredstvo za povećanje sopstvene moći i uticaja i podrivanja koristi koje području Zapadnog Balkana donosi Zapad - ističe se u izveštaju i u tom kontekstu se ukazuje na to da je obnavljanje posvećenosti za učvršćivanje suvereniteta Kosova jedno je od sredstava pomoću kojih partneri Kosova mogu da iskažu privrženost svom demokratskom partneru i iskažu principijelan stav prema srpskom neliberalnom i destabilizujućem delovanju.

U tekstu su date konkretne preporuke SAD, EU, Britaniji i NATO kako treba da rade na rešavanju kosovskog pitanja, navodeći da u tome ključnu ulogu mogu da imaju i pojedine zemlje poput Grčke. Evo tih predloga: 

- Centar poziva Zapad da se posveti obnovljenom dijalogu koji ravnopravno tretira Kosovo i Srbiju, priznajući suverenitet i teritorijalni integritet svake od strana, pri čemu bi SAD i EU trebalo da podrže te principe i nedvosmisleno se odreknu promene granica.

- Treba tražiti od Beograda i Prištine da se ponašaju odgovorno i poštuju obaveze koje su preuzeli tokom dijaloga.

- Udvostručiti podršku prijemu tzv. Kosova u međunarodne organizacije ključne za domaću i međunarodnu bezbednost, kao što su Savet Evrope, OEBS, Svetska zdravstvena organizacija, Interpol i Unesko.

- Od Srbije bi trebalo tražiti da prekine kampanju blokade prijema tzv. Kosova u međunarodne organizacije i povlačenja priznanja njegove nezavisnosti.

- Ohrabriti pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo - Kipar, Grčku, Rumuniju, Slovačku i Španiju, da promene svoj stav.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading