PRIŠTINU ČEKA BRUTALAN ODGOVOR AKO POVUČE SUMANUT POTEZ: Beograd ima spremljenog keca u rukavu, SLEDI DIPLOMATSKA BORBA!

Autor: Republika

Vesti

02.08.2021

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deset država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, a reč je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu, piše "Politika".

Republika

Foto: Ilustracija Republika.rs, ST/Nebojša Mandić, Pixabay, Wikipedia/MattWade

Foto: Ilustracija

 

List navodi da se pretpostavlja da je reč o zemljama iz Afrike i Azije, ali se njihov naziv ne pominje, pre svega zbog mogućeg pritiska kojem bi bile izložene od SAD.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da zemlje koje bi mogle da preispitaju svoje ranije donesene odluke, odnosno da povuku priznanje, jesu mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

Rajić ocenjuje da je Priština radila na sopstvenu štetu kada je rešila da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok Beograd u svojoj diplomatskoj borbi računa na Rusiju, ali i na Kinu, od koje se očekuje jači angažman i po pitanju Kosova i Metohije.

On je naveo da će Priština verovatno početkom septembra izdestvovati da bude ukinut moratorijum na diplomatsku aktivnost priznavanja, ali i povlačenja priznanja Kosova, ali to Prištini ne ide u prilog, jer nema većinu da uđe u neke međunarodne institucije.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da se Kina počela pojavljivati u vezi sa pitanjima koje ne može da reši Amerika i koja ometa da se neki ciljevi sprovedu do kraja, kao što je pitanje Republike Srpske i očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije.

On je ocenio da Rusija i Kina imaju potrebu da se zbliže, jer se osećaju ugrožene od SAD, te podsetio na pitanje Venecuele ili stavljanja veta na izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Prema Jovanovićevim rečima, ako bi do kraja godine kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju to bi bila jasna demonstracija podrške i poslalo bi širu sliku, na koju bi Zapad morao da obrati pažnju.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je da se pravi prijatelji i saveznici poštuju i da u svim međunarodnim forumima Rusija i Kina nastavljaju da pružaju najsnažniju moguću podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading