NAGAZNE MINE ZA SRPSKI TIM! Kurti spremio pet zamki za Vučića: BEOGRAD MORA DA POVUČE ODLUČAN POTEZ!

Autor:

Vesti

18.07.2021

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi signali koji stižu iz Prištine pred nastavak dijaloga u Briselu u ponedeljak govore da Kurti i njegova delegacije žele na sve moguće načine da izbegnu bilo kakav konstruktivan razgovor.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti

Pokušaji prištinskih vlasti da situaciju učine što nestabilnijom očigledni su kroz niz primera.

Najdominantniji su pokušaj fabrikovanja afere oko trovanja u Dečanima, kada su optužili imaginarne Srbe da su otrovali vodu za piće i na taj način zarazili više od hiljadu Albanaca, što se ubrzo ispostavilo kao notorna budalaština. Tu su i ataci na Srbe povratnike, među kojima je najaktuelnije prebijanje 67-godišnjeg Ranka Bacića u selu Dolac kod Kline, na kojeg su krvnički nasrnula dvojica Albanaca i zamalo ga nisu ubila!

Kurtijevo ludilo je jasno vidljivo i kroz osnivanje komisije za dokumentovanje kosovskog kulturnog nasleđa, čiji je zadatak da praktično popiše ono što su Albanci oskrnavili krajem devedesetih, pa da onda traži od Srbije da finansira obnovu.

Zajedno sa već poznatim Kurtijevim tezama vezanim za formiranje ZSO, poštovanje Vašingtonskog sporazuma, mini-Šengen i međusobno priznanje ovi novi događaji jasno ukazuju da je prištinska delegacija odlučna da svim mogućim zamkama za Vučića onemogući dijalog i eventualno postizanje bilo kakvog stabilnijeg sporazuma koji bi predstavljao bazu za put ka boljem životu svih građana južne srpske pokrajine.

Uostalom, Kurti više i ne skriva da je njegova agenda da uništi dijalog, što je priznao i u poslednjem intervjuu datom za Juropijan vestern Balkans.

- Teško je imati razgovore dok god ne dođe do distanciranja od Miloševićevog režima. Veoma je potrebno imati stvarno distanciranje, introspekciju i samokritiku da bi se pravilno usmerilo ka budućnosti i pomirenjem došlo do rešenja. Ne vidim alternativu međusobnom priznavanju i ne želim da izbegavam kontroverzna pitanja. Nekoliko puta je bilo pokušaja rasprave o tehničkim detaljima prethodnih rundi razgovora, ali mi smo politički lideri. Tehnički detalji su za stručnjake, državne zvaničnike koji su deo naših timova. Ali kao lideri ne bi trebalo da izbegavamo kontroverzne teme i mislim da je ovo nedostatak uzajamnog priznavanja, naime - uzajamno nepriznavanje... Voleo bih da Srbija prizna Kosovo, ali ako Srbija to ne želi, moramo da nastavimo da živimo bez tog priznanja. Ne planiram da prošlu zavisnost Kosova od Srbije zamenim novom zavisnošću Kosova od priznanja Srbije naše nezavisne države - kazao je Kurti, priznavši da izgleda nije obavešten s kim se nalazi u Briselu jer je očigledno da se u svojoj glavi svađa sa pokojnim Miloševićem.

Kurtijeve zamke za Vučića

1. Odbijanje osnivanja ZSO i forsiranje priče o SEFTA
2. Pritisak da Grčka prizna nezavisnost Kosova
3. Napadi na Srbe povratnike da bi se drugi pokolebali
4. Optuživanje Srba za terorizam poput lažnog trovanja u Dečanima
5. Upoređivanje današnje Srbije sa Miloševićevim režimom i zločinom u Srebrenici

Ostaje samo da se razjasni da li se Kurti samo vešto pravi lud, na taj način ostvarujući svoju agendu, ili je, može biti, zaista lud kad koristi retoriku koja upućuje na nedostatak zdravog razuma.

Dejan Miletić, politički analitičar, kaže da priština radi na sužavanju manevarskog prostora za Srbiju.

- Jasno je da postoji značajna zloupotreba naše miroljubive politike i želje da se u regionu razvojno razmišlja i deluje. Radi se na sužavanju manevarskog prostora Srbije i ide se na gotovu stvar gde Srbima žele da pošalju poruku da nisu dobrodošli, da nemaju nikakav uticaj i da, naprosto, nateraju Srbiju da prihvati opciju "daj šta daš". Dodatno zabrinjava činjenica da se ovde radi o životu ljudi, kulturi, istoriji i Srbija u svemu tome ima zadatak da očuva srpstvo na Kosovu i Metohiji. Sve ovo je igra krupnim političkim pitanjima koja ne donosi nikakvu perspektivu tom narodu dole. S moje tačke gledišta, s vremena na vreme treba promeniti malo taktiku i od strpljivog posmatrača treba inicirati poteze koji pokazuju da nismo samo reaktivni nego da imamo mogućnosti i za čvršće stavove - smatra Miletić.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da nije tajna da Kurti i ne želi dogovor.

- Što se tiče Aljbina Kurtija, i više je nego jasno da on ne želi dogovor. To čak i nije tajna, on je to ponavljao više puta. On ima jasnu strategiju da pregovori ne treba da uspeju i u njima učestvuje jer mora, a ne jer je to njegova želja. Njegov cilj je da pregovori propadnu da bi mogao da izađe pred narodnu zajednicu i kaže da ništa nisu uspeli, da nisu uspeli da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, samim tim, jedini izlaz bi bio da njima obezbede ujedinjenje sa Albanijom i na taj način stvore "veliku Albaniju". Ako govorimo o rešenju, za nas je veoma važno da pregovore vodimo uprkos svim opstrukcijama koje dolaze sa raznih strana jer je to jedini način da se mi pred Zapadom, EU i Amerikom pokažemo kao konstruktivan element i neko ko je deo rešenja, a ne deo problema - smatra Graovac.

 

Sprema se diplomatska ofanziva!

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija sa ministarkom Donikom Gervalom na čelu već je započelo rad na pripremama za podnošenje zahteva za članstva u međunarodnim organizacijama, ali nije imenovalo o kojim se organizacijama radi, prenosi prištinski Reporteri.
Pripreme obavljaju odgovorni timovi da bi bili spremni kada se otvore rokovi za prijavu, navode iz MSP.
Jedna od obaveza Prištine u potpisanom Vašingtonskom sporazumu u septembru 2020. bila je jednogodišnji moratorijum na lobiranje za priznanje kosovske nezavisnosti i za članstva u međunarodnim organizacijama, koji ističe u septembru.
Iz MSP navode da je u izradi "jasan plan" za uspostavljanje bilateralnih odnosa sa državama koje ne priznaju tzv. državu Kosovo i da prioritet ostaje priznanje Kosova od pet zemalja članica EU, prenelo je Kosovo onlajn.
- MSP radi na jasnom planu i sa velikom ozbiljnošću na uspostavljanju odnosa sa državama koje ne priznaju Kosovo. Prioritet vlade Kosova ostaje produbljivanje odnosa sa pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo da bi se te zemlje pridružile zemljama koje ga priznaju, ne ostavljajući po strani posvećenost zemljama na svim kontinentima radi obezbeđivanja novih priznanja - dodaje se iz ministarstva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading