ALJBIN KURTI: Ako bi Grčka priznala nezavisno Kosovo...

Autor:

Vesti

22.07.2021

06:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Grčko priznanje nezavisnosti Kosova bio bi dokaz da je Atina spremna za ulogu lidera na Balkanu, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za grčki list "To Vima".

Foto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Govoreći o prioritetima Vlade Kosova, Kurti je rekao da je trenutno pandemija prioritet i briga za zdravlje građana. Na pitanje o “non-pejperima” i scenarijima o promeni granica u regionu Kurti je rekao da i dalje veruje da je najbolji odgovor na sve “non-pejpere” – “bez komentara”.

Moramo krenuti ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Kosovo nema dileme. EU i NATO su naše vrednosti kao i naša destinacija. Znajući da nas trenutni regionalni okvir ne može pripremiti za pristupanje EU, na samitu u Tirani predložio sam da se CEFTA ažurira na SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope). Nadamo da će Evropska komisija ovaj predlog shvatiti ozbiljno i započeti dijalog koji bi doveo do konkretnih rezultata – rekao je Kurti.

Grčka i Kosovo imaju dugu zajedničku istoriju

Ocenio je da “Grčka i Kosovo treba da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog svoje duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja stabilnosti i mira na Balkanu i zajedničke budućnosti”.

Naglasio je da je Kosovo zahvalno Grčkoj na podršci i pozitivnom odnosu prema procesima integracije u regionu i Evropi.

Izuzetno cenimo konstruktivan odnos prema našoj zemlji, stav koji je Grčka ponovo dokazala podrškom u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova. Grčka mora biti uz narod Kosova i pružiti mu podršku – rekao je Kurti.

Dodao je da bi Kosovo pozdravilo odluku Grčke o priznanju.

S obzirom na težinu Grčke u regionu, kao i duh saradnje, pozdravili bismo odluku o priznanju Kosova. Priznanje bi bilo suštinski dokaz vodeće uloge koju bi Grčka trebalo da ima u regionu. Jačamo ekonomske odnose između Kosova i Grčke. O tome svedoči i virtuelni ekonomski forum koji su organizovala ministarstva spoljnih poslova u aprilu 2021. Još uvek postoji prostor za povećanje trgovinske razmene – rekao je Kurti u intervjuu za grčki list.

Komentari (0)

Loading