KRIVOKAPIĆ ĆUTI DOK DPS PRISVAJA CETINJSKI MANASTIR: Milove komite opet otimaju svetinje!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

06.07.2021

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komite, pristalice režima Mila Đukanovića, ponovo su krenule u otimačinu svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/E. Tahirović, R. Prelić

Podršku ovog puta imaju i od novog premijera Zdravka Krivokapića i crnogorske vlasti, koja ćuti i pušta DPS da prisvoji srpsku svetinju.

Naime, grupa građana sa Cetinja, pripadnici takozvanih Milovih komita, podnela je gradskom parlamentu peticiju sa zahtevom da se Cetinjski manastir vrati nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ideju iza koje stoje pristalice Đukanovićevog režima, podržalo je do sada, kako se navodi, samo tri odsto punoletnih građana koji imaju pravo glasa.

SRAMNI ZAHTEV

Zahtev za otimačinu Cetinjskog manastira pravdaju sramnim obrazloženjem.

- Sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava, zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i univerzalnom deklaracijom organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zloupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vernicima i građanima - piše u obrazloženju.

Prete novinarima, upadaju u televizije

Dvojica mladića iz Cetinja su pre dve večeri neovlašćeno ušla u prostorije RTV Cetinje, zahtevajući da prenose službe nepriznate crnogorske crkve.

Od novinara i urednika zahtevali su odu na teren i prenose bogosluženje koje su obavljala sveštena lica CPC. Kako su zaposleni sa RTV Cetinje odbili ovaj zahtev, mladići su na najvulgarniji način vređali novinarku, kao i urednika medija.

NOVE PODELE

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević smatra da ova dešavanja ukazuju da se u Crnoj Gori nisu desile suštinske promene posle izbora:

- Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da nije došlo do demontaže režima Mila Đukanovića i njegovog ideološkog nasleđa nakon 30. avgusta prošle godine.

Naš sagovornik upozorava na moguću eskalaciju ionako uzavrele situacije.

- Naprotiv, kroz ovakve inicijative, aktivnosti i vidove ekstremizma samo se usložnjava društveno politička, ali i bezbednosna situacija. Očekujem u narednom periodu, prvo zbog inertnosti i nesposobnosti Krivokapićeve vlade, da se uhvati ukoštac s ključnim problemima u društvu. To usložnjavanje, koje sam pomenuo, vodi stvaranju novih podela - zaključuje Knežević.

Do vlasti preko litija

* zbog zakona o slobodi veroispovesti, koji je predložio DPS, a kojim je pokušano otimanje svetinja SPC, građani su izašli na ulice

* organizovane su litije, koje su trajale duže od godinu dana

* u litijama je učestvovao i blaženopočivši mitropolit Amfilohije

* usledili su izbori, a na krilima nezadovoljstva građana Krivokapić je postao premijer vlade u Podgorici

Milovi gerilci

Ljudi koji organizuju procrnogorske skupove koji su počeli da se održavaju odmah nakon što je DPS izgubio vlast u Crnoj Gori

Proteste održavaju tako što blokiraju puteve i u auto-kolonama nedeljom obilaze crnogorske gradove

Termin komiti datira iz 19. veka i označava pripadnike manjih vojnih formacija koji se gerilskim načinom bore protiv okupatora ili režima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitrofan Fustić Morija

06.07.2021 18:59

"... И наравно Чанак Ненад ...".