STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ OSUĐENI U HAGU NA PO 12 GODINA ZATVORA!

Autor: Republika

Vesti

30.06.2021

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simatović i Stanišić osuđeni su na po dvanaest godina zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jovica Stanišić i Franko Simatović

Presuda Stanišiću i Simatoviću, nakon ponovljenog suđenja, izrečena je danas.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove proglasio je bivše čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića krivim za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Stanišić i Simatović - Nema dokaza za UZP 

Hag tvrdi da tužilaštvo nije dokazalo da je postojala zajednička zločinačka svrha u "udruženom zločičakom poduhvatu". 

Takođe, nema dokaza za konkretnu pomoć Radovanu Karadžiću ili drugim "učesnicima UZP".

Oni se terete za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini između 1991. i 1995. godine.

RepublikaFoto: printskrin

Stanišić i Simatović , koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, vraćeni su 24. juna u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Da podsetimo, u završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanje.

Stanišić, bivši zamenik načelnika i načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, i Simatović ranije zaposlen u Drugoj upravi DB-a Srbije, optuženi su da su sa ih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine izmedju 1991. i 1995.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Franko Simatović

Optužnica koje je bila podignuta 10. jula 2008. pred Haškim tribuinalom ostala je važeća na ponovljenom sudjenju pred Mehanizmom.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović bili saizvršioci u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je nastao najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995.

Navodi se da je cilj tog UZP bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Terete se u četiri tačke za zločine protiv čovecnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, kao i po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Sudsko veće Haškog tribunala je nakon prvog sudjenja 2013. godine utvrdilo je da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za zločne za koje su optuženi pa ih je oslobodilo svih optužbi.

Po žalbi haškog tužioca, 15. decembra 2015. godine, Žalbeno veće Trubunala ukinulo je ovu prvostepenu presudu i naložilo da im se sudjenje ponovi. Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. godine.

Tokom procesa saslušan je 51 svedok tužilaštva i 29 svedoka za obojicu optuženih, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitrofan Fustić Morija

30.06.2021 19:18

За крст часни и слободу златну.