(VIDEO) VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK KOSOVSKIM JUNACIMA: Srbija je slobodna i slobodarska zemlja!

Autor:

Vesti

28.06.2021

07:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Kruševcu povodom Vidovdana i 650 godina od osnivanja srednjevekovne srpske prestonice.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić položio je venac ispred Spomenika kosovskim junacima, a zatim se obratio prisutnima. 

- Poštovani Kruševljani, danas je Vidovdan, dan kada se sve vidi, kada prepoznate ko jue vera a ko je nevera, koji predstavlja simbol veličine našeg naroda. Posebno sam srećan što se nalazim ovde u Kruševcu na 650 godina od osnivanja Lazarevog grada. Mogu da kažem da Srbiju i tada kada su mislili da su osvojili - nisu. Srpski duh je nepokolebljiv - kazao je predsednik prilikom obraćanja i dodao:

- Ono što je danas za nas najvažnije je da Srbija koji su hteli da zatruju na Vidovdan 1389. godine ne samo da nije umrla već je mnogo puta i ponovo rađana nakon toga. Srbija je slobodna i slobodarska zemlja.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink

- Srbija danas može da se ponosi i da se raduje životu, da se ponosi na kosovske junake, na njihov izbor, oni su verovali i znali da činom žrtve postaju deo jedne lepe istorije. Naučili su nas časti u junaštvu, da ne bežimo ni pred jednom teškoćom i izazovom. Strašan kraj kosovskih junaka bio je za nas početak. Naša otpornost da se nikada ne predamo je da istorija viče na nas. Sloboda je osnovni uslo jake Srbije - rekao je Vučić.

- Sloboda je sveta, ali sveti je i mir i najviše vrede zajedno. Hvala vama građanima Kruševca što volite Srbiju i što razumete sa čim se sve država suočava i u spoljašnoj i unutrašnjoj politici. Srpski narode na KiM neka vam je srećan praznik i Vidovdan, narode na Kosovu poručujem vam "videćete ko je vera a ko ne vera" - rekao je Vučić.

Od 9.30 sati održaće se sednica Vlade Srbije, a posle sednice predviđene su izjave za medije, saopštila je pres služba predsednika. U 10.50 sati Vučić će obići rekonstruisani Dijagnostičkog centar, najavila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Pored toga, Fondacija za srpski narod i državu saopštila je da će danas na svečanosti povodom otvaranja njene kancelarije u Kruševcu kojoj će u 11.30 prisustvovati i predsednik Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaće odbrambene industrije u Spomen parku "Šumarice" u Kragujevcu.

 

 

SVETOM LITURGIJOM POČELO OBELEŽAVANJE VIDOVDANA U KRUŠEVCU

Svetom arhijerejskom liturgujom otpočelo je obeležavanje Vidovdana u Kruševcu, gde se danas slavi i 650 godina od osnivanja grada. U nekada dvorskoj crkvi iz 14. veka, koju je knez Lazar Hrebeljanović(1329-1389) podigao u znak blagodarnosti na rođenju sina despota Stefana Lazarevića, NJegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački Gospodin David služio je liturgiju sa arhijerejima i sveštenstvom.

Pred Kruševljanima je u porti izneto dragoceno jevanđelje na crkveno-slovenskom jeziku, dragulj lazaričke crkve iz 1836.godine u kojoj će se kasnije popodne potpisati i Patrijarh Porfirije po dolasku u Lazarev grad.Vernici su se pomolili ispred najvećih svetinja Kruševca, koji se čuvaju u kivotu. Pripadnici Vojske Srbije preuzece kivot u kome se uz specijalne mere obezbeđenja čuvaju delovi moštiju osnivača grada kneza Lazara,Svetog Vida i Svete Jelene Balšić I krenu ti u litiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelena

28.06.2021 07:29

Na danasnji dan su hteli da Srbiju ubiju a ona je danas slobodna zemlja koja jaca svakog dana!