UST: Sve učestaliji javni napadi na nosioce pravosudnih funkcija!

Autor: Republika

Vesti

08.06.2021

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije ukazuje javnosti na sve učestalije javne verbalne napade na nosioce pravosudnih fukcija, od strane pojedinih elektronskih i drugih medija u Republici Srbiji.

RepublikaFoto: Republika
Nenad Stefanović

Povod za ovo saopštenje je skorašnji zlonamerni verbalni napad na sudiju Osnovnog suda u Kruševcu Vladana Cvetkovića, od strane Dejana Stevanovića - Poverenika Narodne stranke iz Kruševca u vezi sudskog postupka koji je još uvek u toku, kao i način izveštavanja pojednih elektronskih medija o ovom događaju, koje je očigledno imalo za cilj da navede javnost na mišljenje da nosiocima pravosudnih funkcija nedostaje stručnost, savesnost i dostojnost, te da nisu nezavisni u postupanju i odlučivanju.    

Ističemo da je zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka i svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku, a što pojedini mediji i političari upravo pokušavaju da čine verbalnim napadom na sudiju Vladana Cvetkovića.

Dakle, na napred navedeni način se protivpravno ugrožava nezavisnost i nepristrasnost svih sudija, tako što se zastrašuju i obeshrabruju da svoj posao obavljaju profesionalno, neprisrasno, shodno svom najboljem znanju i zakonu, a kod građana podstiče nepoverenje u nosioce pravosudnih funkcija.

Zbog svega napred navedenog, pozivamo sve elektronske medije i nosioce javnih funkcija, kao i sva druga lica koja postupaju na napred navedeni način, da hitno prestanu sa korišćenjem javnog položaja i javnim istupanjima kojima se utiče na tok i ishod sudskog postupka i svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku, a sve ovo u cilju kako bi se nosiocima pravosudnih funkcija omogućilo da rade bez pritisaka.

Pozivamo Visoki savet sudstva, da najoštrije reaguju na maliciozne napade na nosioce pravosudnih funkcija od strane pojednih sredstava javnog informisanja, i tako spreči ugrožavanje ustavnosti, zakonitosti, prava sudija, kao i prava i slobode građana utvrđena Ustavom Republike Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading