BRISEL ZAPRETIO ŠIPTARIMA: NEMA policijskih akcija na severu ni reciprociteta prema Srbiji!

Autor: Republika

Vesti

29.05.2021

18:23

Albanski mediji objavili su izveštaj koji je sačinio Savet EU nakon večere lidera Zapadnog Balkana, a prema kome Brisel zahteva od premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija da se uzdrži od započinjanja bilo kakvih policijskih operacija u opštinama na severu.

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

EU prema pomenutom dokumentu savetuje Prištinu da ne započinje bilo kakve "provokativne akcije" u opštinama na severu.

"Visoki predstavnik će pozvati vladu u Prištini da ne preduzima bilo kakve provokativne akcije u severnim opštinama. Konkretno, gospodinu Kurtiju će se savetovati da ne preduzima nikakve policijske operacije usmerene na prikupljanje računa za struju u severnim opštinama, što bi moglo izazvati dalje tenzije sa lokalnim stanovništvom", navodi se u izveštaju EU, prenosi Kosovo online.

U pomenutom dokumentu se Kurti podseća i na presudu ustavnog suda u vezi vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, a istovremeno se i savetuje da ne preduzima jednostrane akcije protiv Srbije, poput uvođenja reciprociteta.

Kurti je nedavno, podsetimo, poslao tužilaštvu sporazum bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO koji je sklopio u vreme dok je bio na čelu vlade, a prema kome Kosovskim bezbednosnim snagama nije dozvoljeno da idu na sever bez prethodne dozvole NATO i Kfora.

Aktuelni premijer lažne države je tada naglasio da je posredi čin "nacionalne izdaje".

Komentari (0)

Loading