VUČIĆ SA MINISTARKOM SPOLJNIH POSLVA ŠVEDSKE: Ovo su bile ključne teme sastanka

Autor:

Vesti

25.05.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i ministarkom spoljnih poslova Kraljevine Švedske An Linde, sa kojom je razgovarao o prioritetima u saradnji sa OEBS-om, evropskom putu Srbije, reformama u oblasti vladavine prava, kao i jačanju bilateralne i ekonomske saradnje sa Švedskom.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu saradnju Srbije sa OEBS-om i dodao da naša zemlja posebno ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, vladavine prava, jačanja ljudskih i manjinskih prava, promocije tolerancije i nediskriminacije.

Sagovornici su se saglasili da je uloga OEBS-a veoma značajna za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, opredeljena da daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

- Za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima - istakao je predsednik Vučić i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja temeljno polazište spoljne politike Srbije. 

Govoreći o evropskom putu Srbije, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost zbog podrške koju Švedska pruža našoj zemlji uz poseban akcenat na spremnosti da prenese svoja iskustva u procesu pristupanja EU. Predsednik je podvukao da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

Srbija je u prethodnom periodu ostvarila i  zapažene rezultate u oblasti vladavine prava, pogotovo u borbi protiv korupcije i nezavisnosti rada pravosudnih organa, ali i po pitanju rodne ravnopravnosti, slobode medija, nasilja u porodici i svim vrstama diskriminacije.

Razgovarajući o odnosima dveju zemalja, predsednik Vučić i ministarka Linde su posebno istakli potencijale u oblasti intenziviranja ekonomskih odnosa, što uključuje i dodatno povećanje trgovinske razmene, kao i veći priliv švedskih investicija u našu zemlju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Danijel

25.05.2021 10:58

Dobra saradnja je kljuc uspeha!

Ceca

25.05.2021 10:58

Podrska Svedske u ovom trenutku Srbiji mnogo.

Julija

25.05.2021 11:56

Svaki sastanak je od velikog znacaja za nas.

Sofija

25.05.2021 13:15

Србија унапређује сарадњу са Шведском