ČOVEČE, IMA LI MESTA GDE NEMAŠ PARE?! Đilasova mreža: 53 računa, 17 zemalja, 11 valuta

Autor:

Vesti

28.03.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njujork, Hongkong, Mauricijus, Kišinjev, Zagreb, Amsterdam, Prag, Ljubljana... Moglo bi se ovako u beskraj nabrajati gde sve imaju račune Dragan Đilas, njegov brat Gojko i firme čiji su oni vlasnici, zastupnici, ovlašćena lica.

RepublikaFoto: ST/A. NALBANTJAN
Dragan Đilas

To je, kako se ispostavilo prethodnih dana, Đilasova mreža raširena širom planete, kojoj je teško, ali pokazalo se ne i nemoguće, ući u trag.

CRNO NA BELO

Dokumenta u koja je Srpski telegraf imao uvid pokazuju da je lider Stranke slobode i pravde (SSP) ovlašćen da raspolaže novcem po računima otvorenim u čak 17 zemalja i u 11 valuta. Mauricijus, koji je prvi, kao bomba, odjeknuo u javnosti, samo je vrh ledenog brega. Najegzotičnija destinacija, ispostavilo se, jedna je od mnogih (pogledajte okvire uz tekst), a među bankama kojima je Đilas poverio svoje milione nalaze se najzvučnija finansijska imena: Unikredit, Kredi agrikol, Sosijete ženeral, Inteza, Benk of Čajna, Benk of Sajprus, Rajfajzen, Prokredit, ali i Zagrebačka banka, Mobi banka i druge koje posluju najviše u regionu.

Prema saznanjima našeg lista, Uprava za sprečavanje pranja novca radi punom parom na ovom slučaju i neki rezultati njihove istrage uveliko se naziru.

Pitanja bez odgovora

Đilas danima ne odgovara ni na jedno pitanje koje mu šalje Srpski telegraf. Takođe, na pitanja odbija da odgovori i na konferencijama za medije koje saziva, a svode se na njegov monolog, posle kog beži pred novinarima. Na tim skupovima izgovor mu je da ne želi da odgovara na pitanja nas "koji nismo novinari i lažemo o njemu".

Posebno je zanimljivo da je lider SSP izričito odbio i da se podvrgne poligrafskom ispitivanju ("neću na Vučićev poligraf u Srbiji, a neću ni u Mađarskoj").

- Đilasova hobotnica širi se, maltene, na sve kontinente planete. Kad se samo malo zagrebe ispod površine, dolazi se, zaista, do šokantnih saznanja. Mislim da će ljudi u Srbiji trljati oči u neverici kada se klupko bude rasplelo do kraja. To, naravno, nije ni jednostavan ni lak posao, ali, prema onome što se naslućuje, biće tu svega i svačega - objašnjava za Srpski telegraf finansijski ekspert uključen u istragu Đilasovih tokova novca.

67,96 MILIONA DOLARA NA RAČUNIMA PO KOJIMA JE OVLAŠĆEN ĐILAS

Podsetimo, u vikend-broju našeg lista objavili smo proverena saznanja o tome da Dragan Đilas ima 53 aktivna (i još 39 zatvorenih ili neaktivnih) računa u 17 zemalja, sa 11 valuta na tim računima. On može da raspolaže novcem s tih računa po osnovu vlasništva ili suvlasništva nad firmama, ovlašćenja ili ovlašćenje preko članova porodice, kao posrednika (brat Gojko). Ukupno, na tih 53 računa, deponovano je neverovatnih 67,96 miliona dolara.

Valute u kojima Đilas drži ili je držao novac

- američki dolar

- evro

- švajcarski franak

- srpski dinar

- hrvatska kuna

- BiH konvertibilne marke

- moldavski lej

- češka kruna

- bugarski lev

- makedonski denar

- mauricijuski rupi

Zemlje u kojima ima račune

- BiH

- Bugarska

- Kipar

- Hrvatska

- Holandija

- Kina (Hongkong)

- Italija

- Luksemburg

- Sev. Makedonija

- Mauricijus

- Moldavija

- Crna Gora

- Češka

- Srbija

- Slovenija

- Švajcarska

- SAD

ISTRAGA PUNOM PAROM

Pažnju državnih organa, osim Đilasovih računa, zaokuplja i sudbina njegove "Dajrekt medije", koja je od 2014. prelazila iz ruke u ruku u mreži prodaja, fiktivnih prodaja i ustupanja bez naknade. Na kraju je završila u imperiji tajkuna Dragana Šolaka, Đilasovog poslovnog saradnika, a na računima lidera SSP našlo se nekoliko desetina miliona evra. Prema procenama finansijskih eksperata, u ovim transakcijama utajen je porez 12-13 miliona evra. Đilas, međutim, prošlog četvrtka u intervjuu za opozicioni nedeljnik vreme izjavljuje, mrtav hladan, da je o tome da "Dajrekt medija" sada pripada Šolaku saznao iz medija?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Marijana

28.03.2021 20:28

Pa da li je moguće!? Da li ima kraja njegovim računima!?

Vesna

28.03.2021 21:13

Da se vidi, sramno!

Zeljko

28.03.2021 21:14

53 računa u 17 zemalja? Pa ovo ni najveći tajkuni i mafijaši nemaju, ovo je kao u holivudksim filmovima i ako je ovo tačno onda Đilas hitno treba pred sud.

srce

29.03.2021 05:30

Samo masi tim papirama.....i ovako nista ne vrede.