LIDER SSP SAKRIO MILIONE ŠIROM SVETA: Na Đilasovom kontu u Njujorku 1.531.072 dolara!

Autor:

Vesti

26.03.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peta avenija u Njujorku. Simbol bogatstva, raskoši, biznisa... Opisana i odgledana u nebrojeno mnogo filmova. U takvoj ulici na broju 630 nalazi se njujorška filijala Sosijete ženeral banke (Societe Generale Americas Securities LLC). A u njoj dolarski račun firme "Comodos corporation LLC", na njemu 1.531.072 dolara (sredinom decembra prošle godine).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Đilas

Na prvi pogled, ništa čudno. Njujork je stecište kapitala sa svih krajeva planete. Ovde pare donose i ulažu magnati, ljudi iz džet-seta i mnogi drugi. Ipak, za građane Srbije ovaj račun je posebno zanimljiv, ako ništa drugo, zato što su za raspolaganje novcem koji se na njemu nalazi ovlašćeni rođena braća Dragan i Gojko Đilas, dok je pravni zastupnik Srđan Kovačević, advokat koji godinama zastupa Đilasovu kompaniju "Multikom".

NEMA DILEME

Da ne bude zabune, "Comodos corporation LLC" jeste firma registrovana u Delaveru, poznatom po tome što je američki poreski raj, a vlasnik i zakonski zastupnik je Gojko Đilas, rođeni brat Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde (SSP) i čoveka koji tvrdi da su izmišljeni i falsifikovani svi navodi o njegovim računima širom sveta i bankarski izvodi koji o tome svedoče.

Račun u Njujorku samo je deo hobotnice koju je Đilas razvio širom sveta, a obuhvata, verovali ili ne, 53 aktivna (i još 39 zatvorenih ili neaktivnih) računa u 17 zemalja, sa 11 valuta na tim računima.

Redom (abecednim): BiH, Bugarska, Kipar, Hrvatska, Holandija, Hongkong, Italija, Luksemburg, Severna Makedonija, Mauricijus, Moldavija, Češka, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Švajcarska, SAD. To je 17 zemalja u kojima su 53 računa na ovaj ili onaj način povezana sa Draganom Đilasom. A ti načini se svode na vlasništvo nad firmama, ovlašćenje po računima ili ovlašćenje preko članova porodice, kao posrednika (brat Gojko).

RepublikaFoto: printskirn/youtube

Uhapšen Đilasov pomoćnik Bašić

Danilo Bašić, bivši predsednik opštine Palilula i pomoćnik Dragana Đilasa dok je ovaj bio gradonačelnik Beograda, uhapšen je u sklopu akcije borbe protiv kriminala u državi. On se, kako su preneli mediji, sumnjiči da je deo građevinske mafije. Bašić je, kako je objavljeno, nelegalno gradio na više lokacija na beogradskoj opštini Palilula, u sprezi s korumpiranim građevinskim inspektorima.

Bašićeva politička biografija vezana je za Demokratsku stranku i Dragana Đilasa. Rođen je 1973. i po zvanju je mašinski inženjer. Od 2001. do 2004. radio je u "Parking servisu", a zatim je osam godina bio predsednik beogradske opštine Palilula. Za pomoćnika gradonačelnika Beograda (Dragan Đilas) izabran je 2012. i na toj funkciji je bio do septembra 2013. i smene Đilasa sa mesta gradonačelnika.

U DS je obavljao važne funkcije, a 2018. postao je predsednik Gradskog odbora DS.

Inače, prema saznanjima do kojih je došao istraživački tim Večernjih novosti, mreža tajnih računa Dragana Ðilasa u svetu obuhvata već pomenuta 53 računa na kojima je deponovano neverovatnih 67,96 miliona dolara.

Podsetimo, čitava afera koja je, kao bomba, odjeknula u javnosti izbila je kada je otkriveno da Đilasova firma ima račun na egzotičnom Mauricijusu, po kojem su ovlašćeni upravo lider SSP i njegov švajcarski pajtos Paskal Šmit, javnosti poznatiji po snimku u kojem u ekstazi u jednom lokalu u beogradskoj Beton hali peva "Kokain, kokain..."

Potom je klupko počelo da se odmotava, pa su iskočili Đilasovi računi u Švajcarskoj, gde je nedavno i promenio ime svoje firme, Moldaviji, Hongkongu i mnogim drugim destinacijama (pogledajte spisak u prilogu ovog teksta).

IZ RUKE U RUKU

U međuvremenu, mediji su se pozabavili i prodajom njegove "Dajrekt medije", koja je od 2014. prelazila iz ruke u ruku u mreži prodaja, fiktivnih prodaja i ustupanja bez naknade. Na kraju je završila u imperiji tajkuna Dragana Šolaka, Đilasovog poslovnog saradnika, a na računima lidera SSP našlo se nekoliko desetina miliona evra. Prema procenama finansijskih eksperata, u ovim transakcijama utajen je porez od 12-13 miliona evra.

Uprava za sprečavanje pranja novca zvanično je pokrenula postupak u vezi Đilasovih računa i prodaje "Dajrekt medije", a liderom SSP bavi se i Poreska uprava u sklopu istrage koja se vodi po novom Zakonu o poreklu imovine.

Valute u kojima Đilas drži ili je držao novac

- američki dolar

- evro

- švajcarski franak

- srpski dinar

- hrvatska kuna

- BiH konvertibilne marke

- moldavski lej

- češka kruna

- bugarski lev

- makedonski denar

- mauricijuski rupi

Zemlje u kojima ima račune

- BiH

- Bugarska

- Kipar

- Hrvatska

- Holandija

- Hongkong

- Italija

- Luksemburg

- Sev. Makedonija

- Mauricijus

- Moldavija

- Crna Gora

- Češka

- Srbija

- Slovenija

- Švajcarska

- SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Vesna

26.03.2021 20:27

Nista to od Djilasa a da ne ocekujemo.

Vesna

26.03.2021 20:46

Od Djilasa nista neocekivano.

Ivana

26.03.2021 22:07

Sve što je sakrio širom sveta trebalo bi da zaista vratiti u Srbiji i dati ovlašćena Siniši Malom da nastavi da gradi Srbiju.

Zavram

26.03.2021 23:03

Човече, мислила сам да су "жути" појели само обећани пут Град Сталаћ - Ђунис (краћи и сигурнији пут до Риб. Бање), а они, он...то само Господ зна, замало па појели целу Србију! Откуда све те паре? Што би рекао Ђелић: "И да имам, одакле ми?". Е, ово је право питање за Ђиласа и његове помагаче! Они толико имају, да ће. надајмо се, морати да одговоре на питање "а одакле вам, бре, толике паре". Зар су, уистину, мислили да се неће сазнати за толике милионе долара, евра, и остале "сиће"? И, то док је Ђилас био на власти. И, што је још фрапантније, човеку није доста. Хоће власт, јер, много воли..паре народа Србије. Усладило му се. Шта ће, кад не може да одоли. Сад бар знам ко је, у време њихове власти, стално питао Главоњу."која ти је то та тамо". А ја непослушна. Не могу да хвалим што није за хвалу. Радници цвиле, како да не чујеш..? Разумели смо се...