SINIŠA MALI O AFERI MAURICIJUS: Toliki novac i toliko računa ukazuju na OZBILJNE MALVERZACIJE

Autor:

Vesti

21.03.2021

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali gostujući u Hit tvitu govorio je o aferi Mauricijus i tajnim računima tajkuna i lidera opozicije Dragana Đilasa.

RepublikaFoto: Printscreen
Siniša Mali

Povodom afere "Mauricijus" ministar finansija je izjavio da se ovde radi o ogromnom novcu - preko 10 miliona evra koje Đilas kontroliše preko svojih firmi.

- Posebno me brine izjava ljudi iz Novosti koji kažu da ima preko 50 miliona evra i da je to samo vrh ledenog brega. Pitanje je koliko zaista ima novca našeg naroda koji je izneo iz države. Podsetio bih kako je sve krenulo: Novosti su objavile da Đilas ima račun na Mauricijusu sa preko 5,7 miliona evra. Objavljen je i podatak da u Švajcarskoj Dragan, Gojko Đilas i Paskal šmit imaju račun sa preko 600.000 evra - kaže Mali.

Ministar je pokazao i izdanja Večernjih novosti u kojima su objavljeni ekskluzivni dokumenti.

- Važno je da građani Srbije upamte imena sa ovih računa i cifre koje se nalaze na njima - istakao je ministar.

RepublikaFoto: Printscreen

- Ovi dokumenti su sada predmet nadležnih organa. Čim imate veliki broj računa, zemalja kompanija, to ukazuje na utaju poreza ili pranje novca, to ukazuje da nešto krijete. Ovo je fond koji upravlja novcem bogatih klijenata, među njima je i Dragan Đilas.

Pokazao je i listu vlasništva Dojče banke, zvaničan dokument:

- Na strani 5. se vidi da je Dojče banka bila vlasnik ove kompanije - istakao je ministar.

- To je kompanija koja je registrovana i koja i dalje radi na teritoriji Mauricijusa. Niko nikada nije rekao da je njegov novac tamo i da se nalazi u ovoj instituciji. Ovo nije kraj. Na konferenciji za štampu on je rekao da ima račun u Švajcarskoj. Na potpisu su Gojko, Dragan i Paskal Šmit. Sa druge strane Novosti su danas objavile podatak do kojih su došle, da se Paskal Šmit dovodi u vezu sa preko 30 ofšor kompanija u svetu. Novosti su objavile da Đilas krije i novac u kompanijama u Hongkongu - naglasio je ministar.

Siniša Mali je istakao da je to sve novac koji je iznet iz Srbije dok je Dragan Đilas bio na vlasti.

- Ovde se radi o jednoj ogromnoj hobotnici. O velikom broju računa koji kontrolišu Dragan, Gojko i Šmit i to je samo vrh ledenog brega. To je novac koji je iznet iz Srbije dok je Đilas bio na vlasti - rekao je ministar.

RepublikaFoto: Printscreen

Napomenuo je da je samo par dana pre ovog otkrića predsednik Srbije upozorio Đilasa da ne govori kako nema račune.

- Sada kada se ispostavilo sve suprotno, on ne želi da ide na poligraf. Kada imate tolike pare, nije problem da ih imate ako ste platitli porez i ako ste ih stekli legalno. Kada je ušao u politiku prijavio je imovinu od 75 hiljada evra, završio je sa 24 miliona.

Ivica Dačić ističe da postoje dvostruki aršini jer, kada bi neko od njih imao ovoliki novac, bili bi na meti opozicionij političara. Našim državljanima je, kaže, zabranjeno da ima račun u stranoj banci i to se smatra krivičnim delom.

- Ako ima neku firmu u inostranstvu, NBS je propisala uslove pod kojima to može, potrebne su dozvole i mora da se dokumentuje o kojim poslovima je reč. Suštinsko pitanje je da li ima računa, koliko ima novca i koji posao je u pitanju. Đilas ne pretenduje da bude počasni član Narodne bibilioteke, već vlast u Srbiji. Đilas je na osnovu svojih funkcija uspeo da prihoduje ove pare. Nije na nama da određujemo koliko je to krivično delo, ali nadležni treba da se ovim pozabave - kaže Dačić.

RepublikaFoto: Printscreen
Ivica Dačić

Mauricijus je, dodaje, sada postao poznat po ovome.

- Išao sam na Madagastar preko Mauricijusa gde je 95 odsto putnika napustilo avion. Po tome sam upamtio Mauricijus. Inače, mi smo sa ovom zemljom imali srdačne odnose, nisu priznali KiM, a i Vučić se sa njihovim zvaničnicima susretao na marginama sednica UN - kaže Dačić.

KAKO JE PRENOŠENA ĐILASOVA FIRMA

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objasnio je večeras kako je Dragan Đilas izvršio prodaju firme "Dajrekt medija".

- Ako niste čitali, Dragan Đilas 2014. u aprilu prodaje Bugarinu "Dajrekt mediju" za 17.5 miliona evra. Ovde se potvrđuje da je ovaj novac dala firma Dragana Šolaka. Godinu dana kasnije isti Bugarin prenosi "Dajrekt mediju" na kompaniju "Askanijus" i za koju se utvrđuje da je Dragan Đilas iza nje. 2018. Askanijus Junajted grupi "Dajrekt mediju" prodaje za 50 i nešto miliona evra. Normalan čovek ovo ne može da pohvata - naglasio je Mali.

- Da li je plaćen porez za ovaj novac? Da li je plaćena dividenda? Na dva ili tri računa 10 miliona evra. Ko zna koliko je tu računa i para. Neka nadležni organi utvrde da li je plaćen porez na ovaj novac - naglasio je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Sara

21.03.2021 20:36

Ovo treba detaljno ispitati. Odakle Dljilasu toliki novac?!

Tanjica

21.03.2021 20:41

Djilas je mislio da ce moci da sakrije tolike nezakonite radnje. Grdno se prevario!

Zeljko

21.03.2021 20:54

Svi znamo kako se Đilas obogatio ali nikako da odgovara za tako nešto, Ne znam ni da li će ikad biti dokaza za sud da odgovara ali znam da on srećom više nikada neće biti na vlasti.

lak

21.03.2021 20:56

Djilas je silne milione pokrao.