SRBIJI SE CRNO PIŠE! Moli Montgomeri vaskrsava politiku Medlin Olbrajt!

Autor: Republika

Vesti

08.03.2021

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imenovanje Moli Montgomeri za novu zamenicu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu pokazatelj je da Džo Bajden formira kadrovsku strukturu po vertikali vernu politici koju su još devedesetih godina promovisali Olbrajtova i Klinton i na neki način je vaskrsava.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube
Moli Mongomeri

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ovako komentariše odluku Džoa Bajdena, predsednika Amerike, da na ovu poziciju, na kojoj se dosad nalazio Metju Palmer, postavi osobu koja je radila u "Olbrajt Stounbridž" grupi, inače globalnoj konsultantskoj kući na čijem je čelu Madlin Olbrajt, bivša državna sekretarka SAD.

Moli Montgomeri vaskrsava politiku Olbrajtove

- Faktički Montgomerijeva je sada šef Palmeru koji se za sada bavi nama što zapravo znači da ona odlučuje i o stvarima vezanim za nas. Činjenica da dolazi iz ekipe Olbrajtove samo ukazuje na to da će politika koju je Medlin Olbrajt vodila prema Balkanu na neki način vaskrsnuti - navodi sagovornik Sputnjika.

Činjenica je i, dodaje Milivojević, da je cela struktura u Stejt departmentu oslonjena na strukture iz devedesetih, a posebno iz onog perioda kada je Bajden praktično bio nosilac operativne spoljne politike Amerike, kao zamenik predsednika SAD.

- Bajden je okupio proverene kadrove demokrata koji su na istoj liniji koje sada demokrate promovišu. U njih spada i Moli Montgomeri, što pokazuje da je uticaj Medlin Olbrajt na kadrovsku politiku ali i na dalji razvoj spoljne politike i dalje prisutan - ističe Milivojević.

Medlin Olbrajt

Palmer nije na spisku Bajdena

Prema rečima našeg sagovornika, Plamer je na neki način ispao iz igre, iako je bio i u prošloj administraciji, i očito da ne spada u najuži krug od Bajdenovog poverenje ali i u strukturu na kojoj je Bajden politički "rastao" gde su Medlin Olbrajt i ostali.

- Montgomerijeva će sa ove funkcije biti zadužena i za pitanja koja se tiču Rusije i šire a Palmer se očito iz nekog razloga ne uklapa u taj mozaik spoljne politike koju je akreditovala Bajdenova administracija -  konstatuje Milivojević.

Sagovornik Sputnjika navodi da u budućnosti očito moramo da računamo na politiku Olbrajtova i podseća na njenu izjavu vezanu za Balkan da će Amerika upotrebiti sva sredstva i mehanizme sa kojima raspolaže da sprovede svoje ciljeve.

Radila i u Sarajevu

Montgomerijeva je inače u firmi Olbrajtove bila potpredsednica zadužena za Evropu. Pre te funkcije provela je deceniju u službi Ministarstva spoljnih poslova SAD, na različitim pozicijama vezanim za odnose sa Evropom, između ostalog, radila je i u ambasadi SAD u Sarajevu.

Montgomerijeva će sada biti zadužena za odnose sa Istočnom Evropom i Evropskom unijom, dok Metju Palmer, prema raspoloživim informacijama, i dalje ima uža zaduženja vezana za Zapadni Balkan i Egejsku oblast.

Podsetimo, Medlin Olbrajt ostala je na ovim prostorima upamćena kao jedan od najvećih zagovornika bombardovanja SRJ i kao veliki prijatelj Hašima Tačija i kosovskih Albanca.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading