SRBIJOM HARA 5 SOJEVA KORONE: Insajder iz Kriznog štaba otkriva ŠTA JE PRAVI RAZLOG PORASTA BROJA OBOLELIH!

Autor:

Vesti

03.03.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Za rast broja zaraženih od koronavirusa i pune bolnice nisu isključivo krivi oni koji se neodgovorno ponašaju i krše mere, već i novi sojevi koronavirusa koji su stigli u Srbiju. Oni nisu smrtonosniji, ali se mnogo lakše šire. Iako za ovo nema zvanične potvrde, kako smo juče čuli od pojedinih stručnjaka iz kriznog štaba, izvesno je da su uz prvobitni soj KOVID-19 u opticaju bar još dva, ako ne i svih pet, koji se najviše šire Evropom.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prisustvo britanskog soja, koji je 30-50 odsto zarazniji, potvrđen je zvanično i kod nas. I drugi (južnoafrički, brazilski i najnoviji, njujorški) detektovani su u državama okruženja, pa je više nego verovatno da su stigli i do nas.

NIŠTA ZVANIČNO

- Iako još nemamo zvanične podatke, na kriznom štabu smo konstatovali da je vrlo verovatno da je kod nas zastupljeno nekoliko sojeva korone. Vidi se to po većem zaražavanju mladih, ali i po težim kliničkim slikama kod mlađe populacije. Naravno, niko neće da plaši narod dok ne dobijemo potpunije podatke, međutim, ovo je svakako još jedan razlog zašto treba požuriti s vakcinacijom - objašnjava naš sagovornik iz kriznog štaba koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

On ističe i da se čini da sve postojeće vakcine pružaju dovoljnu zaštitu od svih sojeva:

- Moguće je da će dejstvo kod nekog soja biti manje, ali nema sumnje da će vakcinisani, ako bi dobili bilo koji soj, pa i ovaj novi, njujorški, koji Amerikanci nazivaju supersojem, mnogo lakše preboleti koronu od onih koji nisu primili vakcinu.

Podsetimo, svi proizvođači vakcina potvrdili su da njihova cepiva manje ili više efikasno štite od svih sojeva.

Međutim, uprkos širenju novih sojeva koronavirusa i rastu broja zaraženih, te najavama kriznog štaba o uvođenju vanrednog stanja, kako saznajemo, Srbija ipak neće biti zaključana ukoliko se stanje do petka ne pogorša drastično. Krizni štab će najverovatnije i zasedati tog dana, eventualno u četvrtak.

 

 

Komentari (0)

Loading