PUTIN OTKRIO SVE O SPUTNJIKU V! Ruska vakcina ima nešto što još nije potvrđeno ni kod jedne druge

Autor: Republika

Svet

01.03.2021

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin novom činjenicom o cepivu ruske proizvodnje potvrdio njegovu efikasnost i ulio nadu čitavom svetu, posebno Evropi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin   

Ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je da je vakcina proizvedena u njegovoj zemlji, Sputnjik V, efikasna u borbi protiv svih, pa i najnovijih sojeva koronavirusa, dajući tako nadu čitavom svetu da bitka s opakom zarazom brzo može da okonča uprkos njenim stalnim mutacijama.

Šef Kremlja posebno je naglasio da Sputnjik V može da zaustavi širenje sojeva koji se poslednjih dana šire Evropom.

Kako su me obavestili, vakcine koje danas imamo efikasne su protiv ovih sojeva koji plaše sve u Evropi, ali i u svetu. To su pokazala najnovija ispitivanja - istakao je Putin na sastanku sa direktorkom Federalne medicinsko-biološke agencije Veronikom Skvorcovom.

Sa svoje strane, Skvorcova je to potvrdila i navela da je do danas u Rusiji identifikovano 3,5 hiljada mutacija virusa korona.

- Sve su one zapravo jednonukleotidne, neutralne i nemaju značaj za tok infekcije virusom korona i predstavljene su pojedinačno, sa izuzetkom sedam mutacija, čija prevalencija prelazi pet odsto u našoj populaciji - objasnila je ona i dodala da sve ruske vakcine dobro funkcionišu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sputnjik V se u Evropi trenutno koristi u Srbiji i Mađarskoj, a uskoro će i u Češkoj

Podsetimo, trenutno u Rusiji postoje tri vakcine protiv virusa korona. "Sputnjik V" koju je razvio Institut "Gamaleja" je prva vakcina u zemlji i u svetu i Ministarstvo zdravlja Rusije ju je registrovalo u avgustu prošle godine. Drugi preparat je "EpiVakKorona" Naučno-istraživačkog centra "Vektor", dok je treća vakcina protiv kovida "KoviVak" koju je razvio Centar "Čumakov".

Osim toga, Ruski fond za direktne investicije podneo je zahvet za registraciju još jedne vakcine – "Sputnjik lajt". Ona se razlikuje od klasičnog "Sputnjika" u tome što je jednokomponentna.

Interesantno je da dosad ni za jednu drugu vakcinu u svetu nije potvrđeno da je efikasna i protiv novih sojeva koronavirusa.   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading