RASPISAN KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE! Evo do kad je rok za prijavu!

Autor: Republika

Vesti

15.02.2021

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijavite se!

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane raspisalo je danas konkurse za upis u vojne škole, koji će trajati do 31. marta.

Ovogodišnjim konkursom predviđen je upis za 210 budućih kadeta Vojne akademije i 40 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 90 učenika Vojne gimnazije i 60 učenika Srednje stručne vojne škole.


Načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić ističe da je godinama unazad interesovanje za upis u vojne škole u porastu, a to omogućuje vrlo kvalitetnu selekciju kandidata.

- Prijemni ispit za Vojnu akademiju počinje proverom znanja iz matematike, a zatim fizičkom proverom, dok za Medicinski fakultet VMA najpre počinju psihološka selekcija i fizičke provere, a kada bude centralni prijemni ispit za sve medicinske fakultete u zemlji kandidati polažu test znanja iz biologije i hemije - rekao je Zrnić.

Što se tiče srednjih vojnih škola, objasnio je, prijemni ispit za Vojnu gimnaziju obuhvata test znanja iz matematike i srpskog jezika, a za Srednju stručnu vojnu školu radi se test znanja iz matematike i fizike, budući da ova škola ima tehničke profile.

General Zrnić dodaje da se po završetku prve faze selekcije za upis u Vojnu akademiju obavljaju psihološke provere i zdravstvena testiranja te da će kandidati već krajem juna imati jasnu sliku o rangiranju i svom daljem statusu.

- Zahvaljujući višedecenijskoj težnji vojnog školstva i vojnog istraživačkog sektora, od prošle godine vojne nauke ušle su u sistem nauka u društvu. Bili smo u prilici da akreditujemo novi studijski program koji zovemo Kopnena vojska i kadeti će ove godine moći po prvi put da upišu akreditovan studijski program tog profila, čije će izlazno zvanje biti diplomirani oficir. Pored toga, nudimo i mnogo tehničkih profila koji su vezani za vojno-mašinsko i vojno-elektronsko inžinjerstvo, vojno-hemijsko inžinjerstvo i za logistiku odbrane - rekao je on.

Takođe, kako kaže, velika novina ove godine biće novi studijski profil na vojnom-vazduhoplovstvu, koji će trajati četiri godine i izlazni stepen biće diplomirani mašinski inžinjer.

- Dakle, tokom školovanja budući vojni piloti završiće osnovnu pilotsku obuku, a nakon završetka Vojne akademije, kada odu u svoje jedinice, dobiće i naprednu pilotsku obuku -  kazao je general Zrnić.

 
Više informacija o upisu možete naći ovde.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading