OHLADITE PIVO, SPREMITE KRILCA, NASTAVLJA SE LIGA ŠAMPIONA! Pogledajte ŠTA NAS SVE ČEKA u nastavku elitnog evropskog takmičenja!

Autor:

Sport

15.02.2021

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Liga šampiona konačno se vraća na fudbalski meni, ali šta možemo očekivati u nastavku turnira?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrea Pirlo sa ušatim trofejom Lige šampiona

Borba za prevlast na starom kontinentu zahuktaće se 16. februara, kada će prvi parovi ukrstiti oružije u nokaut fazi Lige šampiona.

Bajern iz Minhena brani trofej, Gvardiolin Siti ozbiljno se zahuktao u nastavku sezone, dok timovi poput Atletika, Juventusa i Liverpula uvek mogu da oduševe, ali ko je zaista favorit za trofej Lige šampiona?

Za početak, hajde da se upoznamo sa parovima koji će se boriti za prolaz, kao i sa preostalim pretendentima na tron.

Mančester siti - Borusija Menhengladbah (24. februar, revanš 16. marta) 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Fudbaleri Mančester sitija ponovo su na vrhu Premijer lige, ali šta ih čeka u LŠ?

Mančester siti

Pep Gvardiola možda ima osam ligaških trofeja u svojih 11 sezona kao trener, ali je poslednji evropski trofej osvojio davne 2011. godine.

Ima Pep dve Lige šampiona, zna šta se traži u ovom takmičenju, ali sa "građanima" nikako da ispuni visoka očekivanja prebogatih vlasnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gvardiola je dvostruki osvajač Lige šampiona, ali žarko želi i treću!

Sada kada su se vratili na vrh Premijer lige pritisak možda nije toliki na njegov sastav, ali bi šok protiv Nemaca mogao ozbiljno da poljulja Gvardiolinu fotelju, imajući u vidu da je već napravio sebi problem "flertovanjem" sa Juventusom.

Četvrti put za redom Siti prolazi grupnu fazu kao prvoplasirani, dok je niz bez primljenog gola posebno ohrabrujuć. 

U napadu Mančester ima problema sa realizacijom, Aguero i dalje ne može da pomogne sa tim zbog povrede, ali bi Gabrijel Žezus, Rahim Sterling i ostale kolege protiv Menhengladaha mogli da se razgoropade.

RepublikaFoto: instagram.com/dejesusoficial
Gabrijel Žezus mogao bi da se ispostavi kao ključna karika posle neizvesnosti sa Aguerom

Ako bi gledali samo jačinu sastava, realno je da bi Mančester siti trebao da bude među glavnim favoritima da osvoji ušati trofej, sa čime se i svetske kladionice slažu, pa je na Sitijevo osvajanje kvota uglavnom oko 4. 

Borusija Menhengladbah

Jedna od Klopovih svojevremenih uzdanica u Majncu, Markos Ros odradio je najpre sjajan posao u Salcburgu, a sada svoj sistem uspotavlja i u Nemačkoj.

Njegovi puleni igraju bez straha, pa se golovi kod njih ređaju kao na traci.

Trebalo im je tri sezone kako bi prošli grupnu fazu LŠ, ali sada imaju veliku priliku da nastave napredak pod perspektivnim trenerom. 

Sada već legenda kluba Lars Štindl prvi je strelac, a drugi asistent, ekipe sa devet golova i osam asistencija, pa bi upravo on mogao da bude najveća pretnja po gol Edersona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Štindlovih devet golova i osam asistencija čine ga najvećom opasnošću po gol Edersona

Lacio - Bajern (23. februar, revanš 17. marta) 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Može li Lacio napraviti čudo protiv Bajerna?

Lacio

Legenda kluba Simone Inzagi preuzeo je 2016. klupu nebesko-plavih, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je od tada već osvojio tri trofeja na domaćoj sceni i da je prvi put od 2007. stigao do grupne faze LŠ, Filipov brat znatno se bolje od njega kotira u trenerskim vodama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Simone Inzagi pokazao se kao pun pogodak na klupi Lacija

Nokaut fazu prvi put će dotaći još od 1999. godine, a kada se sagleda njihova situacija sa bolešću, povredama i izostancima, čudo su igrači Lacija napravili došavši dotle.

Da budemo precizni, nisu oni samo "došli do nokaut faze", već su dotle stigli neporaženi, savladavši velikane poput Dortmunda na putu. 

Svoj deo odradio je i sjajni Srbin Sergej Milinković-Savić, ali je neko drugi "glavni krivac" za uspehe Lacija.

Ćiro Imobile odavno je među najubojitijim napadačima na planeti, pa ne čudi da na četiri meča u eliti ima čak pet golova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ćiro Imobile i Sergej Milinković-Savić

Kvota na Lacio da osvoji LŠ je 151, pa su retki oni koji očekuju čudo, ali je jedan takav upravo veliki Simone, koji je za Lacijale u karijeri odigrao 133 utakmice i postigao 38 golova.

Inzagi često navodi da mu je cilj da promeni istoriju kluba, a ako naprave senzaciju protiv Bajerna, to će već biti učinjeno.

Bajern

Odbrana titule ide po planu za Bavarce. Hansi Flik nastavio je tamo gde je njegov prethodnik stao, pa Bajern i dalje ruši rekorde na putu ka vrhu.

Moža nije prisutan intenzitet koji im je prošle sezone doneo trofej, ali je još uvek rano za nepotrebno trošenje energije.

Zanimljivo je da Bajern navodi protivnike da protiv njih igraju najbolji fudbal koji umeju, pa su se u Grupi A propisno namučili i sa Salcburgom, i sa Lokomotivom, a bogme i sa Atletikom iz Madrida, ali je odlika istinskog šampiona ta da može da se izbori sa izazovima, ma koliki bili, pa Flikov tim i ove sezone realno možemo očekivati barem u finalu.

Život je znatno lakši kada u klubu imate vanserijskog napadača poput Roberta Levandovskog, a ako momak koji je u dosadašnjem toku sezone već ima 24 pogotka tako nastavi, kvota od 4 delovaće preveliko kada je Bajernovo osvajanje trofeja u pitanju.

RepublikaFoto: Starsport
Levandovski već ima 24 gola ove sezone, pa je jasno da gol-mašina radi kao podmazana

Atletiko Madrid - Čelsi (23. februar, revanš 17. marta)

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Detalj sa meča Čelsija i Atletiko Madrida u Ligi šampiona

Atletiko Madrid 

Devet godina i više od 500 utakmica "Čolo" Simeone vodi ovaj klub. Poznaje on njega i spolja i iznutra, a poznaju i oni njega, pa bi solidarnost prisutna kod "jorgandžija" mogla da bude kamen temeljac nezaboravne kampanje u LŠ.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Već devet godina Simeone gradi svoju viziju u Madridu, pa želi još jedan trofej LŠ da je upotpuni

Od kada je on na kormilu, Atletiko igra tvrdo, agresivno i uporno, a takav stil igre mogao bi da se pokaže kao presudan u nokaut fazi. Već se pokazao kao presudan 2015. kada su osvojili, pa bi mogao ponovo da gospodari "Simeoneov sistem".

Luis Suarez mag je za evropsku elitu, odbrana, prevođena sjajnim golmanom Janom Oblakom, i dalje je neprobojna, pa protiv Čelsija Madriđani imaju čemu da se nadaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jan Oblak kamen je temeljac Atletikove odbrane, a možda i najbolji golman na svetu

Kvota na Špance da osvoje ceo turnir je 15.

Čelsi

Tomas Tuhel zamenio je Frenka Lamparda na klupi "plavaca" pre nešto više od mesec dana.

Od tada Čelsi ima tri pobede na četiri utakmice, ali sistem koji Nemac želi da instalira zahteva vreme da se nauči i uigra, pa bi protiv istinski elitnih timova u Evropi, kakav je bez sumnje Atletiko, mogli propisno da se namuče.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tomas Tuhel igrao je finale sa PSŽ-om prošle sezone

Igrao je Tuhel finale prošle godine sa PSŽ-om, ali nije oduševio, pa će sada protiv crveno-belih iz prestonice Španije morati da dokaže da nije samo "ekspert za domaća takmičenja" (osvojio samo Kup Nemačke i Ligu 1).

Oružija ima na pretek, čak je Čelsijeva odbrana bila jedna od impresivniji u LŠ, ne primivši gol prvih 355 minuta takmičenja, ali ukoliko Verner, Žiru, Ejbraham, Ziješ i kompanija ne nađu put do gola, teško će im se pisati protiv Simeoneovih pulena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mogu li "plavci" iz Londona do prvog trofeja LŠ još od 2011. godine?

Lajpcig - Liverpul ( 16. februar, revanš 10. marta) 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pune ruke posla imaće Liverpul sa Red Bul Lajpcigom

Lajpcig

Okršaj Liverpula i Lajpciga biće fascinantan zbog jedne stvari: Okršaja "starog" Klopa i "novog" Klopa.

Ne, nema Jirgen zlog brata blizanca, niti je njegov sin Mark naprasno postao fudbalski genije, već Julijan Nagelsman svojim stilom, šarmom i čvrstom rukom sa razlogom nosi epitet "Novog Klopa".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
33-godišnjeg Nagelsmana mnogi vide kao "Novog Klopa"

Kao i sunarodnik, Nagelsman je čovek oštrog jezika, uma i oka, pa sa razlogom dobija pohale od nekih od najboljih za svoj rad sa nemačkom branšom Red Bula.

Možda ima samo 33 godine, ali je zato već odveo Lajpcig u "fajnal for" Lige šampiona u svojoj prvoj sezoni, pa su ove godine, logično, apetiti u klubu znatno veći.

Možda nisu bili oduševljeni kada su izvukli Liverpul, ali ako se uzme u obzir trenutna forma šampiona Engleske, nije van reona realnosti reći da je Lajpcig prošao sjajno, te da ima veliku priliku da iznenadi.

Gubili su Nemci  od Junajteda i od PSŽ-a u grupnoj fazi, ali su se nekako provukli, pa nije jasno koliko su sposobni da se bore sa samom elitom svetskog fudbala, ali se bez sumnje nadaju da su sposobni.

Kladionice ipak nisu takvog mišljenja, pa su za Nemce odredili kvotu od 34 da osvoje LŠ.

Liverpul 

Jirgen Klop među najboljim je trenerima današnjice. Možete to osporavati koliko želite, ali dve titule Bundeslige, finale LŠ sa njima, pa onda osvojena titula i Liga šamiona sa Liverpulom daju mu pravo da  se uvrsti u to društvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Klopov tim trenutno se nalazi u nizu iz noćne more, ali nemački genije uvek ima "keca u rukavu"

Povreda Virdžila van Dajka imala je ogroman uticaj na ovu sezonu, nerealno je da će Liverpul odbraniti trofej u Premijer ligi, ali je u isto vreme jasno da se neće predati, već da Ligu šampiona jure punom parom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Teška povreda Van Dajka potpuno je promenila tok Liverpulove sezone

Ubitačan trio Salah-Firmino-Mane nije se bog zna koliko proslavio u Evropi ove sezone, ali zato jeste Dijogo Žota, koji je možda i najbolji igrač kluba na kontinentalnom takmičenju, pa bi u Lajpcigu na njega trebali posebnu pažnju da obrate.

Prvi korak neće im biti najteži, ali bi upravo protiv Lajpciga Klopovi puleni mogli da dignu samopouzdanje na šampionski nivo.

Kladionice Liverpulu daju kvotu 8 kada je osvajanje trofeja u pitanju.

Porto - Juventus (17. februar, revanš 9. marta) 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Može li Kristijano Ronaldo da osvoji Ligu šampiona sa još jednim klubom?

Porto

Serhio Konseisao, legendarni fudbaler kluba, preuzeo je kormilo 2017. godine, a od tada je Porto osvojio dve titule.

Odbrana je i njima jača strana, na čak četiri utakmice u grupi nisu primili gol, dok "radilice" u veznom redu ne staju, već Serhio Oliveira, Mateus Uribe, Korona i Otavio pretenduju da budu najvredniji vezni red u takmičenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Porto - Mančester siti

Kladionice Portu takođe daju kvotu od 151 kada je osvajanje LŠ u pitanju, pa oni i Lacio imaju najmanje šanse da trijumfuju.

Juventus 

Andrea Pirlo preuze je uzde od kontroverznog Maurisija Sarija posle lošeg početka sezone, pa će sada dvostruki osvajač LŠ pokušati svoje iskustvo da prenese na tim.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pirlo i Ronaldo znaju tačno kako se osvaja Liga šampiona

Možda im ono nije potrebno, imajući u vidu da momci poput Kristijana Ronalda, Kijelinija, Pjanića i drugih obiluju iskustvom na najvišem nivou, ali Pirlo svakako mora svoj tim da upregne i da im ne dozvoli da se opuštaju protiv slabijeg protivnika.

Svaki tim za koji Ronaldo igra automatski je favorit, ali je Alvaro Morata čovek na koga treba obratiti pažnju, imajući u vidu da od povratka u Torino igrao nerealan fudbal.

Kvota na Juveovo osvajanje je 13.

Barselona - PSŽ  ( 16. februar, revanš 10. marta)

Kuman u dresu Barse

Barselona

Rasulo i Barselona dve su reči koje se retko čuju u istoj rečenici, ali u tom klubu upravo rasulo vlada.

Ronald Kuman vratio se kako bi uveo red posle odlaska Kikea Setjena, ali mu taj eksperiment za sada ima promenljive rezultate, pa PSŽ ima veliku priliku da prođe dalje protiv inače favorizovanog protivnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kumanov mandat na klupi "Blaugrane" znatno je manje impresivan od igračih dana

Da, Mesi je još uvek u Barsi, i da, ostatak tima satkan je (većinski) od igrača najbolje klase, ali šta im sve to vredi bez jedinstva i kohezije?

Stabilnost potiče od vrha ka dnu, pa dok klub ne dobije novog predsednika i upravu, teško da će moći mirni da nastave sezonu, ali će Kuman i kompanija dati sve od sebe da to urade.

Barsa je grupnu fazu završila sa nizom od pet pobeda za redom, Mark-Andre ter Štegen ističe se kao jedan od najboljih golmana na planeti, pa će Nejmar i Mbape propisno morati da se namuče kako bi ga savladali.

PSŽ

Nova era počela je pod Maurisijom Poketinom.

Tamo gde su stali prošle godine sa Tuhelom, planiraju da nastave ove sa legendarnim Argentincem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Poketino je zamenio Tuhela na klupi PSŽ-a pre nešto više od mesec dana

Finale za klub ove veličine nije dovoljno, već se godinama već zahteva trofej, a ako uspeju da prođu Barsu, PSŽ bi mogao da potvrdi da je sada zaista deo evropske elite.

Brazilci su ključ i sa jedne i sa druge strane lopte, pošto Markinjos gospodari odbranom, a Nejmar predvodi napad.

Ipak, "iks" faktor mogao bi da bude upravo Kilijan Mbape, pošto mladi Francuz do sada nije pokazao da zna kako da se nosi sa pritiskom šlaštećih svetala evropske elite.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kilijan Mbape "iks" faktor je za PSŽ

Ako uspe da pronađe formu, PSŽ bi mogao Mbapea da jaše sve do titule, ali ako je ne pronađe, teško im se piše.

Kvota da Parižani osvajaju kreće se oko 12.

Sevilja - Borusija Dortmund (17. februar, revanš 9. marta)

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erling Holand i njegovo kolege željne su povratka u finale prvi put još od Klopovog doba

Sevilja

Đulijen Lopetegi nije se proslavio u Real Madridu, kao ni na kormilu Španije, ali zato u Sevilji pravi čuda.

Možda u grupnoj fazi nisu pokazali istinski kvalitet, ali je on na visokom nivou, pa bi uz standardno tvrdu odbranu, i pomalo sreće,  sastav za koji Nemanja Gudelj nastupa mogao da iznenadi Borusiju.

Žil Kunde čovek je koga smatramo ključnim za ovaj dvomeč, imajući u vidu da je mladi Francuz trenutno među najboljim defanzivcima na planeti, te da se oko njegovog potpisa otimaju silni evropski velikani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žil Kunde (desno) jedan je od najboljih defanzivaca na planeti

Borusija Dortmund 

Edin Terzić "novi je kolačić" na klupi "milionera". On je u decembru preuzeo uzde od Lusijena Favra, a od tad klub je krenuo na bolje.

Nažalost, previše se igra Dortmunda zasniva na Erlingu Holandu, pa će upravo preko njega Borusija pokušati da stekne prednost u ovom duelu.

Sjajni napadač nastavlja da prosečno beleži oko gol po utakmici, pa ove sezone na 23 meča ima 23 gola!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Holand na 23 meča ima 23 gola ove sezone!

Ako takav čovek ne može da vam donese trofej Lige šampiona, ne može niko. Ipak, kladionice Dortmundu daju kvotu od svega 29 da može da trijumfuje u LŠ.

Atalanta - Real Madrid (24. februar, revanš 16. marta) 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mogu li "Kraljevići" da se trgnu iz letargije i da 14. put dignu ušati trofej?

Atalanta

Đan-Pijero Gasperini postao je počasni građanin Bergama 2019. posle prolaska u četvrt-finale Lige šampiona u prvoj sezoni Atalante u ovom takmičenju.

Sada su apetiti još veći, stil igre definitivno pripada među elitom, ali dali Duvan Zapata može da nosi golgetersko breme sada kada je klub napustio Papu Gomez (prešao u Sevilju)?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Duvan Zapata (levo) biće čovek zadužen za golove protiv Madriđana

Real možda nije u formi, kuburi Zidan sa silnim problemima, ali je još uvek gotovo nerealno zamisliti Atalantu kako ih izbacuje.

Na njihovu žalost, već smo bili šokirani kada su Dušan Tadić i Ajaks deklasirali "Kraljeviće", pa nam upravo ovaj duel "smrdi" na iznenađenje.

Kladionice se sa nama ne slažu, već Atalanti daju kvotu 34 za osvajanje LŠ, ali ako prođu Real, zašto ne bi mogli skroz do kraja?

Real Madrid 

Niko u istoriji osim legendarnog "Zizua" ne može da se pohvali sa tri uzastopna trofeja Lige šampiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zizu je jedini čovek koji je osvojio tri Lige šampiona za redom

Nažalost, Madriđanima trenutno ne cvetaju ruže, nikako da se klub stabilizuje od odlaska Kristijana Ronalda, pa se postavlja pitanje kako tačno Real može do trofeja.

Nema više Jovića (hvala bogu, za njegovo dobro), nema ni Bejla (pozajmljen Totenhemu), Luka Modrić daleko je od čoveka koji je, po nama nezasluženo, osvojio Zlatnu loptu, 2018. godine, pa nije jasno ko bi presudio meč kada do toga dođe.

Nekadašnji osvajač Zlatne lopte Luka Modrić morao bi da čini više kako bi njegov klub vratio na pobednički kolosek

Eden Azar trebao je da bude taj čovek, ali on cele sezone deluje van forme, kada ne kuburi sa povredama, pa u belom dresu od dolaska u klub za neverovatnih 115.000.000 evra ima svega 35 nastupa, četiri gola i sedam asistencija.

Ukoliko se on ne probudi, teško se Realu piše, ali bi barem protiv Atalante mogli da pokažu da ova sezona nije totalno propala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Eden Azar i njegovo buđenje gotovo su uslov za Realov uspeh u LŠ

13 puta osvajao je Real Ligu šampiona, ali će ovom sastavu biti potrebna pomoć svih duhova iz prošlosti kluba kako bi još jednom podigli ušati trofej.

Kladionice Realu daju kvotu 17 da pobeđuje u Ligi šampiona.

Prvi mečevi na programu su sutra, 16. februara, kada će se sastati sledeći parovi:

Barselona - PSŽ (21 h)

Lajpcig - Liverpul (21)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading