PAKLENI PLAN NA DAN IZBORA PATRIJARHA: Spremaju se DEMONSTRACIJE ispred Hrama!

Autor:

Vesti

12.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlađi vladika iz Amerike Maksim već posle prvog kruga glasanja osporiće izbor, što će biti uvod u haos.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Hram Svetog Save

Prozapadno i opoziciono orijentisane vladike spremaju haos ukoliko njihov kandidat ne bude izabran za novog patrijarha. Izvori Srpskog telegrafa iz Srpske pravoslavne crkve otkrivaju da se uveliko razrađuje strategija za izazivanje haosa. Teren se medijski priprema već mesecima, a na samom Saboru jedan od episkopa osporiće izbor za 46. poglavara SPC, što će biti formalni povod da se pozove narod na ulice i da ispred Hrama Svetog Save, gde će se inače zasedati Sabor.

- Cilj je da se izazovu demonstracije, koje bi krenule od Hrama. Zasad imaju dve varijante oko realizacije ovog plana. Prema prvoj, mlađi vladika iz Amerike Maksim ustane odmah posle prvog kruga glasanja i podbuni ostatak Sabora. Njegov zadatak jeste da u celu priču uvuče vlast, da optuži predsednika države za umešanost u izbor patrijarha. Pod izgovorom da je Vučićev, zatražiće od ostalih episkopa da ne priznaju glasanje, što bi imalo podršku medija naklonjenih opoziciji koji bi pomogli da narod počne da se okuplja ispred Hrama. Druga verzija predviđa demonstracije ispred Hrama već od ranog jutra, pre nego što se okupe episkopi na Saboru - navodi izvor Srpskog telegrafa.

NATO: SPC glavna pretnja na Balkanu

Upućeni u uplitanje međunarodnih interesa u unutrašnja pitanja SPC podsećaju da je žestoka kampanja protiv pokojnog patrijarha Irineja krenula 2019, a da je povod za to bila izjava jednog od čelnika NATO. Naime, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi general Frenklin Ben Hodžis optužio je Crkvu za svo zlo koje se dešava u regionu.

- Za NATO je Srpska pravoslavna crkva glavna pretnja za dovršavanje posla na Balkanu - rekao je Hodžis krajem 2019.

PLASIRANE LAŽI

Govoreći o zakulisnim igrama dela episkopa, naš sagovornik navodi niz izmišljotina koje se sve češće puštaju u pojedinim medijima.

- Plasirali su čak takvu budalaštinu da je kripta Hrama Svetog Save pod kontrolom kamera i da će predsednik Srbije lično pratiti ko šta zaokružuje.

Naš izvor iz SPC dodaje da vladike koje služe stranim interesima, zbog paničnog straha od stranih mentora, ne mogu mirno da čekaju kraj izbornog procesa.

- Ali sve je to uzalud. Crkva će izabrati srpskog, a ne antisrpskog patrijarha. Niko od onih koji od najsvetijeg i najsvečanijeg čina, izbora prvojerarha, bude pravio cirkus ne može da računa da će ostati srpski vladika. A ukoliko odluči da promeni jurisdikciju, ode u neku drugu Crkvu, može sa sobom da ponese jednu mantiju i jednu odeždu. Hramove i imanja je podizao srpski pravoslavni narod, koji ne voli izdajnike.

Kandidati za patrijaršijski tron:

- episkop bački Irinej

- mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

- episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk

- mitropolit dabrobosanski Hrizostom

- episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

- episkop diseldorfski i nemački Grigorije, koji se sam nameće kao kandidat

GRIGORIJEVE SMICALICE

Verski analitičar Željko Injac ističe da kandidati za patrijarha koje gura srpska opozicija, ali i deo zapadnih zemalja nemaju nikakvu šansu da preuzmu tron SPC.

- Zbog toga sve ovo i rade. Već pola godine se zna da će napraviti cirkus na samom Saboru i pokušati da negiraju legitimitet patrijarha. Pitanje koje bih ja postavio jeste zašto prozapadnim vladikama smeta da se održi sabor u kripti Hrama Svetog Save, gde treba i da bude buduća patrijaršija. Kažu da im smetaju kamere koje je postavila Crkva, a kako to da im nije smetalo da se izbori održavaju u Patrijaršiji, gde su komunisti ozvučili sve prostorije - pita Injac.

Dodaje da bi opozicionari u mantijama pronašli razlog za napad i da je odlučeno da patrijaršija bude mesto održavanja Sabora:

- Da je sabor ostao u Patrijaršiji, kao što je i dosad bio, te iste vladike bi napravile puč zašto se ne poštuju mere protiv koronavirusa. Grigorije je na početku pandemije upravo zbog toga najviše kritikovao vrh SPC, negirajući pritom samu suštinu hrišćanstva, koja je oličena u pričešću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Živojin

12.02.2021 11:03

Pravoslavni vernici su mirni bogobojažljiv narod koji ne izlazi na demonstracije.

Odgovori 13 0
Žika

12.02.2021 11:35

Na demonstracije mogu da izadju samo ateisti iz opozicije kojima ne valja ni vlast, ni država, ni narod, ni pravoslavlje, ni privreda, ni vakcine . . . . . . . . . Samo im pandemija odgovara, da pomoću nje dodju na vlast.

Odgovori 13 0