IZBOR NOVOG PATRIJARHA 18. FEBRUARA! Evo ko ima najveće šanse da postane poglavar SPC!

Autor: Republika

Vesti

06.02.2021

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve biraće se 18. februara, a izborni Sabor SPC najverovatnije će po prvi put biti održan u kripti Hrama Svetoga Save na Vračaru.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Vesić

Ovo je potvrdio čuvar patrijaršijskog trona SPC, mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Kako je precizirao, za izbor patrijarha konkuriše 30 arhijereja, a pravo glasa ima njih ukupno 39. Mitropolit kaže da se više ne razmišlja o odlaganju izbora patrijarha zbog koronavirusa i da je to moguće samo u slučaju ekstremnog povećanja broja zaraženih, što je jako malo verovatno.

Hrizostom je ubeđen da će novi patrijarh SPC biti poznat već 18. februara, iako je moguće da izbor potraje i više dana.

- Sveti arhijerejski Sabor SPC biće održan 18. februara i trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh. Verovatno će biti održan u kripti Hrama Svetog Save, mada će konačna odluka biti doneta 10. februara. Na sednici Sinoda raspravljali smo o tome, pošto su epidemiološki uslovi komplikovani i mora se voditi računa o svemu. Moguće su tri lokacije, dva mesta u Patrijaršiji gde je dosad održavan Sabor ili kripta Hrama Svetoga Save, što bi bilo prvi put. Verujem da će patrijarh biti izabran istog dana, da ćemo već 18. februara imati novog patrijarha - rekao je mitropolit Hrizostom za Informer.

Oni imaju najveće šanse

Vladike koje imaju najviše šanse da uđu u jednu od tri koverte, procenjuju upućeni, jesu episkop bački Irinej Bulović, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.
Takođe, dobre šanse se daju i episkopu raško-prizrenskom Teodosiju i vladici dabrobosanskom Hrizostomu. Za svoj izbor uveliko lobira i episkop diseldorfski Grigorije, koji uživa podršku opozicione javnosti, a govori se da bi on, ukoliko 'ne prođe za patrijarha', mogao da bude i kandidat za predsednika Srbije!?!

Prema njegovim rečima, održavanje Sabora može se dovesti u pitanje jedino u slučaju dramatično pogoršane zdravstvene situacije, što bi sprečilo veći broj vladika da dođu u Beograd.


- Kad je reč o samoj proceduri izbora, arhijereji prvo između sebe biraju trojicu kandidata. Onda se izabrana imena stavljaju na klir ili u jevanđelje. Jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha potom bira monah za koga u vrhu Crkve vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Ime tog monaha biće određeno 10. februara. Kada je biran patrijarh Pavle, monah koji je izvlačio kovertu bio je otac Antonije iz manastira Tronoša, dok je kovertu sa imenom patrijarha Irineja izvukao otac Gavrilo iz manastira Lepavina - objašnjava mitropolit Hrizostom, dodajući da kanonske uslove za izbor patrijarha ispunjava 30 arhijereja, a to su svi oni koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe.


- Istovremeno, pravo da glasa ima njih 39, jer devet arhijereja ima kraći staž... Čuo sam i ja za priče o lobiranju među vladikama, ali to su samo spekulacije. Arhijereji, naravno, razgovaraju, ali ne bih rekao da su to nekakvi klanovi. Treba da postoji diskusija o tome ko bi trebalo da bude patrijarh. U našoj crkvi nije tradicija da bilo ko ističe kandidaturu. Arhijereji će kroz razgovore, promišljanja i prosuđivanja dati svoje predloge. Mi iskažemo svoju volju, a Bog će na kraju reći ko će biti novi patrijarh - naglašava mitropolit Hrizostom.

 

 

Upitan da li sebe vidi kao kandidata za patrijarha, Hrizostom odgovara da neće da priča o tome.
- To ostavljam Saboru i sudu Božijem. Ja sam trenutno vršilac dužnosti mjestobljustitelja patrijaršijskog trona dok se patrijarh ne izabere - kaže mitropolit.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Deka

06.02.2021 13:44

Bira se na izvlačenje.