SRAMOTNA KAMPANJA! GRIGORIJE BEZ SRAMA U TRCI ZA TRON SPC: Najbolje je da ja budem patrijarh

Autor:

Vesti

10.02.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije samo što nije nacrtao ljudima da je on taj jedini izuzetni čovek koji se može naći na tronu patrijarha Srbije. Kako je ostalo osam dana do održavanja Sabora i odluke o nasledniku patrijarha Irineja, sve se jasnije pokazuje neopisiva želja vladike Grigorija da baš on bude taj koji će preuzeti vođenje Srpske pravoslavne crkve.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladika Grigorije

Naime, Grigorije je nedavno posle liturgije, opisujući sebe samog vernicima, govorio ko je najbolje rešenje za budućeg poglavara Srpske pravoslavne crkve.

- Prvojerarh treba da bude onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje. On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi - citirao je vladika Grigorije sveca po kome je dobio ime, ne pokušavajući ni da prikrije da sebe smatra tim "protivnikom".

NESKRIVENA AMBICIJA

Tokom svoje besede vladika Grigorije se stalno osvrtao na reči Grigorija Bogoslova, nedvosmisleno se poredeći s njim.

- Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio - naveo je episkop diseldorfski.

Predrag Đokić, verski analitičar, pomenutu besedu, kao i svako istupanje u javnosti vladike Grigorija, ocenjuje kao ambiciju da postane patrijarh.

- Cela njegova beseda, koliko god se on sakrio iza Svetog Grigorija Bogoslova, suštinski govori o njemu i njegovoj ambiciji da postane patrijarh, od početka do kraja, od reči do reči. Bukvalno je u besedi prikazao sebe, kako bi izgledalo kad bi on bio patrijarh, tu uopšte nema greške - objašnjava Đokić za Srpski telegraf.

Naš sagovornik ističe da mu pažnju privlači činjenica da uvek određeni mediji favorizuju vladiku Grigorija.

- Prvo što mi je zapalo za oko jeste da se ova beseda pojavila na Nova S, to je ono što je prosto neverovatno, da se Grigorijevi svi istupi u javnosti pojavljuju na Novoj S, N1... koji su inače anticrkveni i antisrpski orijentisani, tako podržavaju i antisrpskog patrijarha. Mi sada biramo između antisrpskog i srpskog patrijarha, ovo što je on naveo je beseda o njemu - zaključuje Đokić.

HVALOSPEV

Verski analitičar Željko Injac njegovu besedu ocenjuje kao hvalospev samom sebi:

- Poredeći sebe sa Svetim Grigorijem Bogoslovom, carigradskim patrijarhom, pokazuje da je svestan da nema podršku Sabora episkopa, ali da onaj ko bude došao na mesto patrijarha treba da se čuva da ne padne. To je njegova dugogodišnja strategija, koja će biti primenjena kroz njemu bliske medije, da se novi patrijarh proglasi za nepodobnu osobu i da mu se, kao što se to činilo prethodnom patrijarhu Irineju, odriče patrijaršijsko dostojanstvo. Sa stanovišta hrišćanskog smirenja beseda vladike Grigorija, formalno gledajući, ispunjava sve uslove da se nazove smirenom i duhovnom besedom, osim što je sebe uporedio sa svetiteljem iako je napravio ogradu rekavši da je on ipak samo grešnik. No sem tog otklona, sve ostalo rečeno u besedi je hvalospev samom sebi.

RepublikaFoto: Tanjug

Vaseljenski patrijarh posrednik u sporu SPC i MPC

Sukob SPC i MPC traje već više od 50 godina i vaseljenski patrijarh Vartolomej želi da posreduje, ali za suštinsko prevazilaženje sukoba potrebni su i drugi posrednici, sugeriše se u analizi nemačke fondacije Konrad Adenauer. Ocenjuje se da će izbor novog patrijarha SPC na Sinodu, koji je sazvan za 18. februar 2021, nesumnjivo biti od velikog značaja i za unutrašnju, ali i za spoljnu politiku:

- Za unutrašnju politiku važno je pitanje da li će SPC u budućnosti imati patrijarha koji će podržati nacionalistički kurs predsednika Srbije ili će on krenuti u drugom pravcu, čak možda demonstrirati nezavisnost u unutrašnjoj politici i pokazati se kao modernizator SPC. A što se tiče odnosa sa susedima, izbor novog patrijarha takođe će biti veoma značajan za nastavak dijaloga i, u idealnom slučaju, rešavanje sukoba SPC i MPC.

Čak i da se kroz posredovanje Vaseljenske carigradske patrijaršije sukob između dve crkve reši jedan veliki problem, kako se ukazuje u toj analizi, ostaje ogromna šteta nastala dugotrajnim sukobom između makedonske i srpske strane na političkom i socijalnom nivou, što se mora prevazići dijalogom.

- Da bi to uradile, obema stranama je sigurno potrebna podrška i razumevanje upućenih moderatora i posrednika - zaključuje se u analizi te fondacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading