TAJKUNI U PANICI! Otkrivamo šta piše u novom Zakonu o poreklu novca: OD 12. MARTA ČEŠLJAJU IM SVU IMOVINU

Autor:

Vesti

06.02.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari, tajkuni, bivši i sadašnji državni funkcioneri, kriminalci već su u panici jer od 12. marta počinje primena zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu. Svakom, bez izuzetka, unakrsno proveravana može biti sva imovina - od keša preko vozila, umetnina do stanova, firmi, vikendica. I to bez rokova zastarelosti.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Ana Brnabić

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović ranije je rekao da će se na udaru tog zakona naći oni za koje poreski organi posumnjaju, odnosno utvrde da za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Ukoliko bude sumnje i na izvršenje krivičnog dela, slučaj će biti prijavljen policiji i tužilaštvu.

Kontrolu imovine građana, prema ovom zakonu, vodiće posebna jedinica Poreske uprave i, ako utvrdi da postoji nezakonito stečena imovina, doneće rešenje o utvrđivanju posebnog poreza od 75 odsto na poresku osnovicu.

JASNA PROCEDURA

U zakonu je predviđena jasna procedura. Prva na potezu je Poreska uprava (PU), koja prvo radi proveru. O tome lice koje se kontroliše ne mora da bude upoznato. PU može da traži podatke od MUP, NBS, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda (katastri), APR, Centralnog registra hartija od vrednosti.

- Već je napravljena svojevrsna mreža koja će se baviti samo tim poslom. Poreska uprava već je oformila posebnu jedinicu čiji će zadatak biti samo češljanje imovine. Inspektori su prošli obuku. A sve ostale državne institucije koje su u obavezi s njima da sarađuju moraju imati najmanje jednog zaposlenog za vezu radi delotvornije saradnje i dostavljanja podataka PU. Značajnije, PU može da traži i podatke o sredstvima na računima kod banaka, a može da kontroliše i poslovne knjige i dokumentacije u firmama radi utvrđivanja imovine fizičkih lica - priča sagovornik Srpskog telegrafa upućen u detalje novog zakona.

Ana Brnabić: Zakon nema ograničenja

Premijerka Ana Brnabić je za što detaljniju proveru porekla imovine funkcionera.

- To je važno za građane Srbije, ali i za ljude koji će se ubuduće baviti politikom jer je trenutno najveći problem upiranje prstom u ljude i bez dokaza ih optuživati za korupciju - kazala je Brnabićeva.

Ističući da je za proveru i imovine koju je neko od funkcionera imao pre nego što je dobio funkciju, kao i za vreme obavljanja, ali i posle, premijerka kaže da je to potrebno raditi da bi se videlo da nisu svi isti i da nisu svi korumpirani.

BEZ POŠTEĐENIH

Ukoliko se oceni da je imovina verovatno nezakonito stečena, po bilo kom osnovu, pokreće se kontrola. U tom postupku lice aktivno učestvuje.

Obe strane imaju obaveze - Poreska uprava da dokaže da je neko uvećao imovinu u odnosu na prijavljene prihode, dok je na licu koje se kontroliše teret dokazivanja da je na zakonit način steklo auto, vikendicu, privatni avion...

Uz to, PU može proširiti kontrolu i na druge poreze ako se utvrdi da postoje nepravilnosti u njihovom prijavljivanju i plaćanju.

- Svako može da bude na udaru zakona. Nema zastarelosti, što znači da na udaru može da bude neko za koga se sumnja da je nezakonito stekao imovinu i devedesetih godina. Verovatno najnajavljivaniji antikorupcijski dokument u novijoj istoriji Srbije, još od pada Slobodana Miloševića, konačno je pred građanima. Nema pošteđenih.

šta se kontroliše?

* nepokretnosti - stan, kuća, poslovne prostorije, garaža, zemljište...

* finansijski instrumenti - hartije od vrednosti, obveznice, akcije

* udeli u pravnom licu

* oprema za obavljanje samostalne delatnosti - mašine...

* motorna vozila, plovila, vazduhoplovi

* štedni ulozi

* gotov novac

* druga imovinska prava

Kazne za nesaradnju sa Poreskom upravom

* pravnim licima koja na zahtev PU ne dostave tražene podatke moći će da se izrekne novčana kazna od 500.000 do dva miliona dinara

* za isti prekršaj preduzetniku preti novčana novčana kazna od 100.000 do 500.000 dinara, a od 50.000 do 150.000 dinara fizičkom licu i odgovornom licu u pravnom licu, državnom organu i organizaciji, kao i organu autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i imaocu javnih ovlašćenja

* licu koje ne čuva kao profesionalnu tajnu podatke do kojih je došlo u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading