OTKRIVAMO! PRLJAVI PLAN DO DETALJA RAZRAĐEN U ZAGREBU: Hrvatska služba rovari po Srbiji!

Autor:

Vesti

01.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj donose presude protiv naših firmi kojima je oteta imovina, a onda ovde traže saradnike među sudijama da ih potvrde

RepublikaFoto: Tanjug/D. GRIZELJ
Premijer Plenković

U toku je velika akcija Hrvatske, koju pokušavaju da realizuju operativci njihove službe (Sigurnosno-obaveštajna agencija - SOA), čiji je krajnji cilj da se od Srbije otme čak 700 miliona evra, saznaje Srpski telegraf.

Prema informacijama do kojih je naš list došao od pouzdanih izvora u Hrvatskoj, prljavi plan je razrađen do detalja i na njemu su angažovani ozbiljni resursi. Reč je, naime, o tome da se pronađu saradnici unutar srpskog pravosuđa, koji bi izdejstvovali da se prizna presuda protiv Jugobanke u stečaju, kojoj je praktično konfiskovana basnoslovno vredna imovina u Hrvatskoj, a onda je ona tužena pred tamošnjim sudovima. Iako su tužbe bez pravnog osnova, ekspresno se presuđuju milionske odštete na ime sudskih troškova ili stare devizne štednje, a potom se traži njihovo priznavanje u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

NAJVAŽNIJA SEDNICA

I tu počinje, kako priča naš izvor, prava igra. Iako su i Jugobanci i svim drugim našim firmama oteli sve što su posedovali u Hrvatskoj (zgrade na najboljim lokacijama, odmarališta...), protiv njih se pokreću sudski sporovi. Za početak, presuđuje se u nekom sporu manji iznos (na primer, 100.000 evra) i podnosi se sudu u Srbiji zahtev da se ta presuda prizna i obavi isplata iz stečajne mase Jugobanke ili, u krajnjem slučaju, iz budžeta Srbije.

- Cilj je da takav zahtev prođe na nekoj manjoj sumi i da se onda potegne glavni adut, presuda koju je doneo sud u Splitu, a potvrdio zagrebački, po kojoj bi Srbija trebalo Hrvatskoj da isplati čak pet milijardi kuna (oko 700 miliona evra, prim. aut.), uz zahtev da se postupi po istom principu - ispričao je sagovornik Srpskog telegrafa.

 

 

 

Privredni sud u Beogradu tri puta je glatko odbio hrvatski zahtev, uz podršku kompletne stručne javnosti. Onda je, međutim, na scenu stupio Privredni apelacioni sud (PAS). Iz razloga koji možda sada postaju mnogo jasniji taj sud triput poništava rešenja nižeg suda. Po slovu zakona, PAS će na opštoj sednici svih sudija uskoro morati sam da preseče i donese konačnu odluku. Upravo zato hrvatski obaveštajci, kako saznajemo, intenzivno pokušavaju na različite načine da obezbede većinu među sudijama.

Prema informacijama našeg lista iz Hrvatske, postoji čitava mreža unutar srpskog pravosuđa koja radi za Hrvate. U njoj su, mahom, kadrovi koji su vedrili i oblačili u vreme skandalozne reforme pravosuđa 2009, a sada se bave advokaturom. Oni i zastupaju Hrvatsku u sporovima pred našim sudovima, koristeći zdušno već pomenutu podršku SOA.

PRIPREMA TERENA

Ekspert za pitanja sukcesije, beogradski advokat Ivan Simić, koji je još 2018. na savetovanju Vrhovnog kasacionog suda upozorio na ovakav scenario, kaže za naš list da je na delu jedna vrsta hibridnog pravnog rata koji hrvatsko pravosuđe vodi protiv srpske imovine.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Simić, ekspert za pitanja sukcesije: Na delu je jedna vrsta hibridnog pravnog rata

- Upravo poslednja odluka Visokog trgovačkog suda učvrstila me je u ovom uverenju. Zahtevi za priznanje hrvatskih presuda kojima je bukvalno oteta imovina Jugobanke, da bi se naplatili troškovi otimanja Hrvatskoj, predstavljaju samo pripremu terena za priznanje ove poslednje odluke vredne 700 miliona evra. Kada će ova odluka doći na priznaje pred srpski sud, samo je pitanje vremena.

Faze hrvatske strategije

1. Otimanje kompletne imovine srpskih banaka i firmi u Hrvatskoj

2. Preko svojih ljudi u Srbiji traže (i dobijaju) ono što su njihove firme imale kod nas

3. Podnošenje milionskih tužbi protiv naših firmi i banaka u Hrvatskoj pod različitim izgovorima i bez ikakvog osnova (stara štednja, sudski troškovi, itd.)

4. Ekspresno donošenje presuda, praktično bez izvođenja bilo kakvih dokaza

5. Još brže odluke drugostepenih sudova na priznavanju tih presuda

6. U Srbiji se podnose zahtevi za isplatu po tim presudama

7. Hrvatska tajna služba (SOA) rovari po Srbiji, pre svega, u pravosuđu, s ciljem da se nađu saradnici koji će raditi na priznavanju makar jedne sporne presude iako je to pravni nonsens

8. Mada prvostepeni, Privredni, sud tri puta odbija hrvatske zahteve, drugostepeni, Privredni apelacioni sud u Beogradu, takva rešenja triput poništava

9. Hrvati intenzivno rade da pridobiju većinu za opštu sednicu Višeg privrednog suda, na kojoj će biti doneta konačna odluka

10. Ukoliko im prođe priznavanje presude s manjim iznosom, aktiviraće najnoviju presudu protiv Jugobanke u stečaju (prvo iz Splita, pa Zagreba), tešku čak 700 miliona evra

Simić naglašava da su odluke hrvatskog suda u apsolutnoj suprotnosti s normama ustavnog i društvenog uređenja Srbije.

- Ne mogu da isključim da se u prethodnom postupanju dela srpskog pravosuđa, koje bukvalno na silu želi da prizna odluke hrvatskog suda, stiču određena obeležja koja su u direktnoj vezi upravo s budućim zahtevom za priznanje odluke kojom se traži 700 miliona evra - zaključuje Simić, potvrđujući indirektno saznanja do kojih je došao naš list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading