MIHAJLOVIĆEVA: Srbiji potrebno strateško partnerstvo sa SAD!

Autor: Republika

Vesti

28.01.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović založila se danas za poptisivanje dokumenta o strateškom partnerstvu između Srbije i SAD kao i za uspostavljanje kancelarije za bolje odnose.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Zorana Mihajlović

Ona je na predstavljanju istraživanja "Odnos građana Srbije prema SAD" rekla i da je Srbija danas politički mnogo stabilnija i jača nego što je bila pre osam godina, da je otvorena za investicije i za odnose sa svim državama, a da se to vidi i u odnosima sa SAD.

Istraživanje je uradila agencija "Faktor plus", povodom obeležavanja 140. godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a Mihajlović je ocenila da je istraživanje jako bitno kako bi se znalo šta građani Srbije misle o odnosima između SAD i Srbije.

- Ovo istraživanje je drugačije u odnosu na sva prethodna - istakla je Mihajlović i dodala da su oni tu zbog građana, te da je istraživanje važno kako bi se videlo kako vlasti rade u bilateralnim, trgovinskim, ekonomskim i političkim odnosima sa SAD.

- Činjenica je da ovu godinu obeležavamo 140 dobrih godina bilateralnih odnosa i činjenica je da je pre nedelju dana potpisan međudržavni sporazum o ulaganju i investiranju, ali mislim da nam je potreban i poseban dokument, a to se zove strateško partnerstvo između SAD i Srbije - rekla je ministarka.
 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ona je podsetila da Srbija već ima takav dokument sa nekim državama poput Rusije, Kine, Francuske, Italija, UAE, ali da nema sa SAD, te da ne vidi ni jednog razloga da ne postoji takav dokument koji kao krovni u odnosima sa tom zemljom poslužio da se još više podignu na viši nivo.


- Druga stvar koju je ovo istraživanje pokazalo jeste da građani smatraju, a i ja to mislim da kao što imamo kancelariju za bolje odnose sa Rusijom i Kinom nema ni jednog razloga da nemamo i posebnu kancelariju za bolje odnose sa SAD. To može da nam pomogne da i u narednih 140 godina naši odnosi budu mnogo bolji i uspešniji nego što su danas - zaključila je Mihajlović.

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabriel Eskobar istakao je da je Srbija bitan partner za SAD, te da je za njih bitno poboljšanje odnosa i sa ekonomske strane.

- Srbija je izuzetno važna za nas i Srbija će nastaviti da bude važna i da produbljavamo odnose kako ekonomske, kulturne, tako i sve druge veze - rekao je Eskobar.

On je takođe naglasio da je cilj da se vrati nivo odnosa između Srbije i SAD na nivou kakav je postojao između ove dve zemlje tokom istorije, kao i tokom oba svetska rata.
 
RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Narodni poslanik Vladimir Marinković i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković istakoa je da je reč o velikom istraživanju o bilateralnim odnosima SAD i Srbije koji je rađen tokom decembra prošle godine sa Faktor plus agencijom.


Marinković je naglasio da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da unapredi bilateralne odnose Srbije sa SAD, te da je cilj strateško partnerstvo između obe zemlje.

Naglasio je da je Vašingtonski sporazum, potpisan u septembru prošle godina, ključan za unapređivanje tih odnosa i podsetio na nedavnu izjavu novog državnog sekretara SAD Antonija Blinkena koji je rekao da će nova američcka administracija nastaviti da sprovodi Vašingtonski sporazum.

Marinković je podsetio i na to da je američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri prošle nedelje sa ministrom finansija potpisao sporazum o podsticanju investicija u vrednosti od milijardu američkih dolara i da će to omogučite jeftine kredite mikro i malim preduzečima, ali i izgradnju infrastrukture.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading